Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Pripreme za drugu generaciju cjepiva protiv koronavirusa

Budućnost će, nažalost, biti obilježena virusnim bolestima i već se sada treba pripremiti za to
03. ožujka 2021. u 09:27 1 komentara 902 prikaza
FILE PHOTO: A nurse fills a syringe with a second dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine in Madrid
Foto: SERGIO PEREZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Austrija i Danska zajedno s Izraelom idućih će godina proizvoditi cjepivo druge generacije zbog mutacija koronavirusa. Dakle, ne radi se ni o kakvim raskolima dviju država s EU kad je riječ o zajedničkoj nabavi cjepiva (kako su već neki mediji isticali), već priprema za iduće godine u kojima će, kao što se pokazuje, koronavirus mutirati te će trebati prilagoditi i cjepivo.

ŽIVOT UZ OBILAZNICU U ovom zagrebačkom kvartu kavu nikad ne piju na terasi: U dvorište nam dolijeću ratkape

Austrijski kancelar Sebastian Kurz tu je odluku najavio u četvrtak nakon povratka u Beč iz Izraela, a već u petak primio je predstavnike farmaceutske industrije. Kazao je kako Austriji treba 30 milijuna doza cjepiva druge generacije te se o njihovoj proizvodnji dogovorio i s danskom premijerkom Mette Frederiksen (Danska cijepi svoje stanovništvo u dosta dobrom ritmu, odnosno cijepljeno je gotovo osam posto stanovnika) i s izraelskim premijerom Benjamiom Netanyahuom. Kurz ne napada EU, kao što su neki očekivali, već drži da je europska agencija za lijekove (EMA) prespora u odobravanju cjepiva, a iz Bruxellesa poručuju kako je pozitivno istraživati suradnju s drugim zemljama.

– Nemojmo zaboraviti da COVID-19 zahtijeva globalni odgovor i lekcija jedne zemlje može biti od velike pomoći. Europska komisija zainteresirana je učiti od Austrije, Danske i Izraela – poručuju iz Bruxellesa.

Vesna i Ana-Marija Bandić KĆI JEDINICA SHRVANA Na komemoraciji bila i supruga Vesna, kći Ana-Marija nije mogla suspregnuti suze

Toj skupini od tri države, koja se nazvala First Mover, pridružit će se Češka, Grčka, Norveška (nije članica EU) te Australija i Novi Zeland. Druga generacija cjepiva će zasigurno biti drukčija od prve te je treba pripremiti. Osim toga, i druge europske države žele potaknuti vlastitu proizvodnju cjepiva kako bi bile neovisne u proizvodnji i povećanju količine proizvodnje radi suzbijanja širenja novih virusa koji će nastajati.

Budućnost će, nažalost, biti obilježena virusnim bolestima i već se sada treba pripremiti za to. Nastat će i putovnica s u kojoj će biti navedena primljena cjepiva, kao što je svojedobno postojala takva knjižica bez koje se djeca nisu mogla upisivati u škole. Onda su upravo zahvaljujući cjepivima smanjene zarazne bolesti pa su se ti odjeli pretvarali u “za razne bolesti”, što je, kako se vidjelo tijekom ove pandemije, bila greška.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Avatar Jopa
    Jopa:

    A treća i četvrta generacija? Peta? Šesta? Sedma? novih tisuće milijardi dolara prihoda farmaceutima? Sada neka netko kaže da ne može biti sukoba interesa na štetu čovječanstva... aha. 😎