Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.03.2021. u 09:27

Budućnost će, nažalost, biti obilježena virusnim bolestima i već se sada treba pripremiti za to

Austrija i Danska zajedno s Izraelom idućih će godina proizvoditi cjepivo druge generacije zbog mutacija koronavirusa. Dakle, ne radi se ni o kakvim raskolima dviju država s EU kad je riječ o zajedničkoj nabavi cjepiva (kako su već neki mediji isticali), već priprema za iduće godine u kojima će, kao što se pokazuje, koronavirus mutirati te će trebati prilagoditi i cjepivo.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz tu je odluku najavio u četvrtak nakon povratka u Beč iz Izraela, a već u petak primio je predstavnike farmaceutske industrije. Kazao je kako Austriji treba 30 milijuna doza cjepiva druge generacije te se o njihovoj proizvodnji dogovorio i s danskom premijerkom Mette Frederiksen (Danska cijepi svoje stanovništvo u dosta dobrom ritmu, odnosno cijepljeno je gotovo osam posto stanovnika) i s izraelskim premijerom Benjamiom Netanyahuom. Kurz ne napada EU, kao što su neki očekivali, već drži da je europska agencija za lijekove (EMA) prespora u odobravanju cjepiva, a iz Bruxellesa poručuju kako je pozitivno istraživati suradnju s drugim zemljama.

– Nemojmo zaboraviti da COVID-19 zahtijeva globalni odgovor i lekcija jedne zemlje može biti od velike pomoći. Europska komisija zainteresirana je učiti od Austrije, Danske i Izraela – poručuju iz Bruxellesa.

Toj skupini od tri države, koja se nazvala First Mover, pridružit će se Češka, Grčka, Norveška (nije članica EU) te Australija i Novi Zeland. Druga generacija cjepiva će zasigurno biti drukčija od prve te je treba pripremiti. Osim toga, i druge europske države žele potaknuti vlastitu proizvodnju cjepiva kako bi bile neovisne u proizvodnji i povećanju količine proizvodnje radi suzbijanja širenja novih virusa koji će nastajati.

Budućnost će, nažalost, biti obilježena virusnim bolestima i već se sada treba pripremiti za to. Nastat će i putovnica s u kojoj će biti navedena primljena cjepiva, kao što je svojedobno postojala takva knjižica bez koje se djeca nisu mogla upisivati u škole. Onda su upravo zahvaljujući cjepivima smanjene zarazne bolesti pa su se ti odjeli pretvarali u “za razne bolesti”, što je, kako se vidjelo tijekom ove pandemije, bila greška.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 1

Avatar Jopa
Jopa
15:27 03.03.2021.

A treća i četvrta generacija? Peta? Šesta? Sedma? novih tisuće milijardi dolara prihoda farmaceutima? Sada neka netko kaže da ne može biti sukoba interesa na štetu čovječanstva... aha. 😎

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije