Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Karamarko

'Priče da se slušalo glavnog državnog odvjetnika su smiješne'

Tomislav Karamarko
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
1/3
15.12.2012.
u 10:27

- Nije bilo praćenja i prisluškivanja novinara. Sve se radilo na zahtjev DORH-a i po zakonu. Tvrdnje da 
je policija prisluškivala Bajića smiješne su - kaže Karamarko.

Prije samo 15 mjeseci Tomislav Karamarko obnovio je članstvo u HDZ-u, a u narednih 9 preuzeo je stranku. Pola godine nakon toga svi se pitaju što je HDZ time dobio. Intervju smo vodili prije nove afere “Grbićgate”, a o njoj nam je Karamarko naknadno dao odgovore jer je u to vrijeme, kada su praćeni novinari Večernjeg lista, bio ministar policije. Kritičaru kažu da se iz tog njegovog razdoblja vuku i kontroverze...

:: Kako komentirate novinske natpise o novoj aferi praćenja novinara?

Prava je afera u ovoj državi to što je broj nezaposlenih premašio 350 tisuća, a oni pokušavaju ovakvim prozirnim spinovima to sakriti od javnosti. Ovako bombastičnim plasmanima prikrivaju svoje neznanje, nerad i nesposobnost, čime su prouzročili katastrofalno gospodarsko stanje. Pored toga, ovime pokušavaju prikriti sukobe unutar koalicije, kao i sukobe unutar pojedinih kukuriku stranaka, pa i u SDP-u. Kladio bih se da će pod okriljem ovih spinova sada pokušati riješiti neke od prijepora poput onog u zagrebačkom SDP-u. No građani više ne nasjedaju na te njihove obmane i šalju im, kako smo mogli čitati u medijima - vrlo ozbiljne poruke.

:: Ali morate priznati da baš nije svakodnevna pojava da se novinari prate i prisluškuju?

Nije bilo praćenja i prisluškivanja! Ako se dobro sjećam, a sve je to objavljeno u medijima, radi se o tome da je baš Večernji objavio neki od iskaza iz predmeta Fimi medija. Tada su odvjetnici optuženih prozvali DORH, pa čak i optužili Odvjetništvo da to radi na štetu njihovih klijenata. DORH je javno demantirao te tvrdnje i od policije zatražio da provede istragu i utvrdi odakle cure zaštićeni dokumenti. Policija je koristeći zakonom predviđene mjere provela istragu, te o rezultatima izvijestila DORH. Ja nisam imao nikakva saznanja o nalaz, ali tvrdnje da je policija prisluškivala Bajića - smiješne su.

:: Je li takav postupak primjenjivan i u drugim slučajevima curenja informacija ili samo u slučaju Fimi medija koji je bio jako negativan za HDZ i predsjednicu, tada,  HDZ-a i Vlade Jadranku Kosor?

Nije istraga provedena zato jer je ta informacija bila negativna za bilo kojega pojedinca, nego zato što je DORH, kao i u nekim drugim slučajevima izdao policiji nalog da se pokrene postupak.

:: Je li po Vama u redu da policija bez ikakvog nadzora, odnosno odobrenja suda, ima ovlasti zadirati u privatnost, odnosno tražiti izliste i pratiti ljude? Treba li to zakonski mijenjati i policiji oduzeti mogućnost da to radi bez dozvole suda?

Načelno, kada bi se mjere provodile sukladno zakonu, a mi smo ih provodili, ne bi trebalo biti problema. Problem nastaje kada se mjere primjenjuju protivno zakonima i podzakonskim aktima, sjetimo se nedavne afere ispisa poziva vrha SOA-e. Bilo bi profesionalno nekorektno da sada kad nisam više na čelu MUP tražim ukidanje takve mogućnosti, ali ako javnost, mediji, i ostali društveni čimbenici to žele, neka se pokrene javna rasprava i sučele profesionalni argumenti. Meni je uvijek i jedino bitno da se prihvaćeno zakonsko rješenje poštuje.

:: Milanović vam je u Saboru očitao bukvicu iz hrvatskog jezika; nije da li nego je li?

Milanović ima neozbiljan pristup i ne odgovara na pitanja zastupnika. Diskreditira, napada, vrijeđa onoga koji mu postavlja pitanje. Razlog zbog kojih me ispravlja su - smiješni. To je djetinjasto ponašanje. Kao i cijela Vlada, pokazuje dozu infantilnosti jer očito ne može ponuditi rješenja za probleme. Pun je fraza, citata, potrebe dokazivanja – čega; da je načitan ili da je dobar premijer. Vrijeme je da se počne baviti svojim poslom - premijerskim.

:: Vi njemu nećete držati lekcije?

Bože sačuvaj! Vidjeli ste da smo mi prvi put otrpjeli sva njegova vrijeđanja.

:: Tada vam je očitao još jednu lekciju - da Tuđman nije bio ishlapjeli starac?

On je pokušao zloupotrijebiti predsjednika Tuđmana.

:: Ispalo je da on brani Tuđmana od samih HDZ-ovaca?

Tuđmana nismo napadali. Naprotiv. Pa i on je bio protiv ratifikacije, kada je spoznao da je sporazum o granicama pripremljen na osnovu dva falsifikata o katastarskim izmjerama.. Ali, kad toliko poštuju Tuđmana, tko je iz ove vlade bio na Mirogoju, na obljetnici Tuđmanove smrti? Zašto premijer Milanović nije došao?

:: Koga ste očekivali da će doći?

Premijera i predsjednika Republike, jer oni predstavljaju državu koju je predsjednik Tuđman utemeljio. Nije to privatna obiteljska ili stranačka stvar. To je njihov odnos prema Tuđmanu, i sad ga oni brane od mene, odnosno HDZ-a?!

:: A kako tumačite ovo; Milanović vrijeđa, napada osobno zastupnike, a vi ste nakon Čačića i Sanadera treći najnegativniji političar?

O, možemo o tim anketama razgovarati. Zanima me dokad će ta SDP-ova popularnost rasti? Valjda će biti najpopularniji u trenutku kada ćemo imati 500.000 nezaposlenih.

:: No, ne možete za sve optužiti SDP, HDZ je osam godina vladao, a SDP nema čarobni štapić?

Nismo ni očekivali da će Kukuriku koalicija za godinu dana u Hrvatskoj napraviti blagostanje. Niti smo toliko zločesti, navini ili neinteligentni. Ali trebali su zaustaviti negativni zamašnjak. Naša je Vlada lani u 2. i 3. kvartalu imala rast BDP-a,

:: Sada hvalite bivšu premijerku Kosor?

Da, zašto je ne bih pohvalio, to su činjenice! Ne želim to miješati s time što je ona sada ljutita jer nije predsjednica. Pustimo to po strani. Činjenica je da smo u 2011. u prvih šest mjeseci imali 600 milijuna eura stranih investicija, a ove godine tek 150.

:: E, sad bi trebao uletjeti HDZ i ponuditi plan gospodarskog oporavka, ako želite biti konstruktivna oporba, no vi ga skrivate?

Zašto bi mi uletjeli baš kad to njima odgovara?!

:: A, što, nećete da vam pokradu vaše ideje?

Pa od ožujka nas mediji pitaju za naš program! Nevjerojatno, umjesto da kritizirate i propitkujete njih, izgleda da ste digli ruke od Kukuriku koalicije? Proučavajte njih, pitanje je gdje je njihov gospodarski program i kako ga provode!

:: Pa vi ste spominjali da ćete taj program imati najesen?

Imamo koncipiran gospodarski program. Uskoro ćemo imenovati prepoznatljivog čovjeka koji će biti koordinator za gospodarstvo. I da vas preduhitrim, ne mogu još reći tko je on.

:: Jeste li razgovarali s poslodavcima, čini se da su oni ugroženi ovakvom vladom, propast će?

Jesmo još ljetos. Kukuriku se očito boji kapitala, čovjeka koji će otvoriti firmu i zaposliti ljude. Kod njih se sve zasniva na državnim planovima i poreznoj agresiji, bez imalo fleksibilnosti i sagledavanja posljedica donose se odluke kojima se, ne pojedine firme, nego cijele industrijske grane guraju u propast. Pogledajte primjer drvne industrije, iako je poznato da jedva preživljavaju, vlada im namjerava povisiti cijenu nabave sirovine. Što se time želi postići u ovakvoj situaciji? Novih desetak tisuća ljudi na burzi? Ili propast cijelog sektora, pa da netko jeftino preuzme cijeli biznis. Povećavanjem poreza, nameta i cijena ne otvaraju se radna mjesta.

:: Neka sigurno jesu otvorili?

Zaposlili su oni nekoliko tisuća ljudi, svojih, a smijenili su naše koji su naučili raditi.

:: Trebali su ostaviti HDZ-ov kadar!? Vi danas-sutra nećete napraviti istu stvar?

HDZ to nije radio ni prije. Naprotiv. Ono što sad Kukuriku radi puno je destrukcije i potrebe za revanšizmom. Šest godina smo pregovarali s EU, u tom su se periodu educirali mladi ljudi, državni tajnici, savjetnici. Ali ova vlast sve ih je pomela i doveli su iz svojih komitetskih hodnika ljude koji sada “lebde”.

:: Vratimo se na poslodavce, nije svejedno kakvo oni imaju mišljenje o Vladi. Primjećujete li da njihovo nezadovoljstvo već prelazi u paniku?

Sigurno je da su nezadovoljni, ne samo da im se ovim nerazumnim potezima šteti, nego su označeni kao krivci za ovu situaciju. Vlada nikako da dođe do pravog krivca. Prvo su to okolnosti, pa sindikati, kolektivni ugovori, poslodavci i notorna stvar: HDZ. Uskoro će Vlada proglasiti krivim i pokušati smijeniti cijeli narod. Mislim da će narod “izgubiti izbore” kod ove Vlade.

:: Jeste li popili kavu s Milanovićem jer se prije pol godine govorilo o konsenzusu oko nekih pitanja?

Ne, nismo bili na kavi. Čini se da je priča o konsenzusu potencirana da mi postanemo smokvin list kad su u pitanju sindikati. Jesam za konsenzus, ali puno bi toga trebalo ući u paket da bi mi pristali na konsenzus. Mislio sam da imamo i konsenzus oko Tuđmana, pa mu nisu ni na grob došli. Njega treba prihvaćati ne samo HDZ, nego i SDP i svi ostali kojima je stalo do ove države. Kao utemeljitelj države, on je nadstranačka vrijednost.

:: O. K., ali Tuđmana se baš HDZ bio odrekao?

Zato sam i rekao da nije dobro to što su neki pojedinci iz stranke željeli nametnuti svoj kult i stoga su ga se odrekli. Tuđman je jedini tzv.diktator, kako su ga oni nazvali, koji je tužio jedne novine i izgubio postupak. Ono što ja želim je povijesna istina. Neću da mi djeca uče krivu povijest. Ne želim da mi djeca uče, da je Tito stvorio Hrvatsku.

:: Jesu li Sanader i Mesić imali isti razlog kad su htjeli izbrisati Tuđmana?

Mislim da je Mesić imao osobni problem s Tuđmanom, ne vjerujem da je bio principijelni.

:: No, takav Sanaderov HDZ koji se maknuo od Tuđmana, dvaput je dobio izbore?

Sjećate li se njegovih prvih nastupa? Detuđmanizacija se provodila u diskreciji ali bi pred svake izbore izvlačio Tuđmana. A u biti nije bilo ideološke razlike između SDP-a i takvog HDZ-a.

:: Koliko vam je sada tuđmanizam bitan? Hoćete li njime proširiti bazu i dobiti više birača?

Ne razmišljam samo o tome koliko ću glasova dobiti na izborima spominanjem Tuđmana. Želim da zaživi istina i da bude utvrđena za vijeke vjekova. Oni koji nisu željeli Hrvatsku relativiziraju sve vezano za Tuđmana. Istodobno, ti isti se nisu htjeli obračunati s komunističkim zločinima? To je nedodirljiva tema. Činjenica je da nismo valorizirali Titovu ulogu u masovnim smaknućima. Želim društvo svjesno svojih kvaliteta i maknuti se od bilo kakvog totalitarizma. To je Europa napravila.

:: Kako biste Tita okarakterizirali?

Kao humanist i vjernik, čovjek koji pripada demokršćanskoj stranci promatrao bih ga kroz to koliko je držao do života. Ako jedan čovjek pogine zbog nečije želje, onaj zbog kojeg je ubijen jest zločinac.

:: Jeste li u trenutku ulaska u HDZ, već imali viziju da ćete preuzeti HDZ?

Nisam, ali sam tijekom predizborne kampanje spoznao sve anomalije, a HDZ je prevažna stranka da bismo je prepustili truljenju, devastaciji, da je mrcvare oni koji nemaju emociju i ne znaju što će s njom.

:: Vi imate emociju?

Da, ja je imam. Stvarao sam i ja HDZ.

:: Tko ga je devastirao?

Oni koji su ga doveli na stranice crne kronike, koji su ga deidologizirali i htjeli raditi svoj kult ličnosti, dobivati pohvale od ljevičarskih medija, jer su, među ostalim uspješno detuđmanizirali HDZ. Uslijed svega toga HDZ je postao bljutava sol. Previše energije je utrošeno i previše je poštenih ljudi moralo napustiti HDZ zato što su neki ljudi po svojim mjerama počeli kreirati HDZ.

:: Što je HDZ dobio u ovih šest mjeseci s Tomislavom Karamarkom na čelu?

Vraćamo mu dušu, a na lokalnim izborima ćemo pokazati kvalitetu više. Osjećam se bogatijim zbog onog što se događa u temeljima stranke. Taj “silazak” stranačkog vrha u stranačku bazu donosi dobar rezultat.

:: Stranački se vrh počeo evakuirati iz Sabora, M. Brkić je zamrznuo mandat, Vi izlazite iz Odbora za nacionalnu sigurnost. Ne bi li rad u Saboru trebao biti vaš prioritet?

Poštenije je da izađem iz Odbora, nego da fingiram da sam član. Smatram da je moj rad na terenu također na korist rada HDZ-a u Saboru. Iako su svi predsjednici velikih oporbenih stranka izostajali sa sjednica, mislim da sam jedini koji je to priznao i ispričao se što nisam na svakoj sjednici. Rad saborskih zastupnika HDZ-a biti će kvalitetniji ako čujemo stavove biračke baze koju predstavljamo. A reakcije su jako dobre. Evo, prije par dana sam bio u Rogoznici, u kojoj zadnjih 20 godina HDZ stalno dobiva vlast, i ljudi su mi rekli da su prvi put vidjeli nekoga iz vrha HDZ-a “uživo”. Znadete li da nikad nitko iz vrha HDZ-a nije bio ni u obilasku vukovarskog HDZ-a, odnosno u stranačkim prostorijama? Time mijenjamo i unutrašnju demokraciju u stranci jer ljudi napokon mogu slobodno govoriti.

:: A dosad nisu mogli?

Ljudi iz vrha dosad uopće nisu ni željeli čuti stav baze. Ja ne želim da me doživljavaju kao stranačkog tiranina. Gotovo je s filozofijom “ja sam divan, samo stranka ne valja”. Stranka je odlična, sastoji se od kvalitetnih ljudi i želim biti uspješan predsjednik takve stranke.

:: Neće li prebacivanje na rad “na terenu” dovesti do zanemarivanja nadogradnje. Kaže se da je HDZ deintelektualiziran. Uz vas ne staju, barem ne javno, uglednici, menadžeri, znanstvenici, intelektualni sloj. To vas ne brine?

To nije istina. Upravo obilaskom terena sam shvatio koliko krasnih, mladih intelektualaca imamo u stranci. Među članstvom do 35 godina velik je broj visokoobrazovanih, magistara i doktora znanosti.

:: Lokalni izbori sve su bliže, no vi nikako da izađete s imenima kandidata, za razliku od SDP-a koji je neke svoje kandidate već zamijenio novima?

Izbor kandidata ozbiljan je posao i procijenili smo da ne treba prerano istrčati s imenima. Kada su nas napadali zbog toga, rekli smo nećete nas reketariti, vidjet ćete kako će SDP potrošiti svoje kandidate, to se i dogodilo. Javnost će saznati imena naših kandidata vrlo brzo, vodit ćemo računa da ne bude prekasno.

:: Najzanimljiviji će biti vaši kandidati u velikim gradovima, pogotovo u Zagrebu i Splitu. Mnogo je spekulacija da ćete podržati kandidaturu Milana Bandića u Zagrebu?

Milan Bandić neće biti naš kandidat. Kako sada stvari stoje, nakon što je SDP potrošio svoga, HDZ-ov kandidat sigurno ulazi u drugi krug.

:: Je li moguća postizborna koalicija s Bandićem u ZG-skupštini?

Polako, vidjet ćemo. To je sve futurizam, što bi bilo kad bi bilo. Ali politika je i interes.

:: Postoji li namjera da, poput Sanadera, HDZ u Zagrebu istakne samo svog “reda radi” kandidata, a sve kako bi prošao Bandić?

Ne, rekao sam vam. HDZ će izaći sa svojim jakim kandidatom jer je strategijski važno da se HDZ vrati u Zagreb.

:: Nije li onda vrijeme da konsolidirate zagrebački HDZ? Pa raspušten je već tri mjeseca?

Riješit ćemo to na skupštini 18. prosinca.

:: Zbog snježnog nevremena odgođen je izbor predsjednika kluba utemeljitelja HDZ-a, kojeg je dosad vodio Đuro Perica. Vama bi odgovaralo da to bude Milan Kovač, bivši šef privatizacije i čovjek iz Pašalićeve nomenklature u HDZ-u?

Milan Kovač je častan čovjek, a kakve su se predrasude vezivale uz njega dokazuje i to da je 20 godina poslije on i dalje u istom stanu u kojemu je bio i kada je ušao u HDZ. Kovač je obnovio svoje članstvo u HDZ-u u srpnju ove godine.

:: U prvom planu vam je koaliranje s ipak malim strankama?

S HSP-om Ruže Tomašić, BUZ-om, HSP-om, HSS-om. Kažete male stranke, a koje su to velike stranke za koaliranje?

:: HDSSB je veći?

Obzirom kako se ponašaju, za sada ne dolazi u obzir. Više je nego očito da to ni oni ne žele, a u ovakvoj situaciji niti mi to hoćemo. Nama je uistinu najvažnije provjeriti funkcioniranje koalicija iz čega ćemo nešto naučiti uoči parlamentarnih izbora. Cilj nam je skinuti s vlasti SDP i HNS. Sjetimo se - na prošlim je izborima propalo 150 tisuća desno-centrističkih glasova birača.

:: No, lokalni izbori su i vaše “sve ili ništa”. Ne prođete li dobro, hoćete li organizirati nove unutarstranačke izbore po načelu “jedan član, jedan glas”? Uostalom, jeste li napokon sredili stranačku administraciju? Koliko imate članova?

Namjeravamo napraviti pozitivni korak na lokalnim izborima i to jest test za svih nas. Vjerujem da ćemo uspjeti. Morate znati da je na prošlim lokalnim izborima HDZ postigao dobar rezultat, osim što je loše prošao u velikim gradovima. No, dogodilo nam se da su izgubljeni neki značajni gradovi koje nismo smjeli izgubiti poput Vukovara, Dubrovnika, Šibenika, Slavonskog Broda, Kaštela i Sinja.

:: No, što ako prođete loše?

To se neće dogoditi. A ako bi se dogodilo sastat će se stranački vrh, nakon analize utvrdit ćemo što je izgubljeno i zašto se to dogodilo. Odgovorni bi u tom slučaju snosili posljedice. Ne bih učinio harakiri, ali ja ne smatram da sam zašarafljen za stolac predsjednika HDZ-a.

Izbore po načelu “jedan čovjek jedan glas” pak trebamo pripremiti, pažljivo i ozbiljno, a upravo smo u poslu sređivanja podataka o broju članova. To još uvijek ne znamo, premda se na papiru barata brojkom od oko 215 tisuća članova. O narednim unutarstranačkim izborima razgovarat ćemo nakon provedenih lokalnih, koji su sada primarni fokus. Kada bi sada već raspravljali o novim izborima u HDZ-u, a prošlo je tek šest mjeseci od prošlih, bila bi to loša psihološka poruka članstvu.

No, ne treba nitko brinuti, poštivat ću načelo “jedan čovjek jedan glas” i provesti demokratske unutarstranačke izbore.

:: Hoće li vaš zamjenik Drago Prgomet sada ući u Sabor umjesto Milijana Brkića?

O tome će odlučivati predsjedništvo.

:: Predsjedništvo - to je ono tijelo koje se sastalo dva puta u zadnja četiri mjeseca?

To je dezinformacija, sastali smo se u zadnjih pet-šest mjeseci sedam puta.

:: Ljutiti ste na Prgometa. No, on tvrdi da nema drugog načina no putem medija istupati jer je u vrhu stranke izoliran. Ne smatrate valjda da svi u vrhu moraju istupati jednoumno?

Nemam ja što biti ljut na Prgometa. Mislim da je primjerenije razgovarati unutar stranačkih struktura. Pa nećemo valjda ja i moj zamjenik komunicirati putem medija.

:: Njegova glavna poruka je da SDP neće sam od sebe pasti s vlasti, nego zbog ozbiljnog HDZ-a?

Da, ali neće pasti niti zato što se umjesto takvog SDP-a, u medijima kritizira HDZ. Prije šest mjeseci HDZ je bio stranka u raspadu a danas je sasvim drukčiji, svakim danom je sve bolji i u Saboru, a naši su zastupnici glasniji. Pred HDZ-om jest da dokaže vodeću ulogu oporbene stranke. Nakon grešaka, sada se klub zastupnika HDZ-a sastaje dan prije zasjedanja, a ne u zadnji čas. U hodu poboljšavamo sve ono gdje smo do sada šepali.

:: Jeste li uspjeli primiriti vaš odnos sa zastupnikom HDSSB-a Dinkom Burićem, koji je vaš žestoki kritičar?

Nemamo mi nikakav odnos s obzirom da se on mora dokazivati svom šefu, pa onda neartikulirano iskače i tako nastupa.

:: Kako tumačite da HDSSB u Saboru žešće napada HDZ nego aktualnu vlast?

Vrlo jednostavno. Jačanjem se HDZ vraća u svoj prirodni prostor kojem pripada, našem biračkom tijelu, a njihov je problem što su svoj imidž i snagu gradili na ruševinama HDZ-a.

:: U Večernjem smo najavili približavanje vrha HDZ-a s Ivićem Pašalićem, povratak “blokaša” u HDZ. Je li to bilo preuranjeno?

Ne ulaze u HDZ nikakvi “blokaši”, nego kvalitetni ljudi, koji su izašli ili su istjerani iz HDZ-a, iako se uopće nisu ogriješili o statut, nego su opravdano kritizirali tadašnje devijacije koje su na kraju stranku i dovele pred sud. Njihov je povratak logičan, jer poštuju ista načela i zastupaju iste stavove, kao i mi.

:: Kakva je situacija s financijama u HDZ-u?

Kod svih je stranaka financijska situacija loša, a takva je i kod nas. Prilagođavamo se situaciji i pokušavamo preživjeti. Znate da nas opterećuju i neki sudski procesi.

:: Što ako u slučaju Fimi medija HDZ bude proglašen krivim kao pravna osoba, hoćete li od Sanadera tražitit nadoknadu štete od 30 milijuna kuna?

Ne mogu prejudicirati, a niti komentirati postupke u tijeku.

:: Bude li presuda negativna, hoćete li se kao predsjednik HDZ-a ispričati hrvatskim građanima?

Zbog čega da se ispričam?! Zbog toga što je HDZ stvorio hrvatsku državu? To su SDP-ove smicalice. Ispričat ću se nakon što se oni ispričaju što su 25. lipnja 1991. napustili Sabor i nisu htjeli glasovati za proglašenje nezavisnosti hrvatske države.

A onda ćemo se mi ispričati i reći “oprostite što su neki naši članovi krali”. Mogu se jedino ispričati svome ocu ako nisam bio dobar sin i svojoj djeci ako im nisam bio dobar otac! Ne mogu se ja ispričavati u ime 200 tisuća ljudi. Mogu se tek ispričati članovima HDZ-a što su ih toliko izvrijeđali i što ih dosadašnja vodstva nisu primjereno zaštitila.

:: Proteklih dana premijer i šef SDP-a dvaput se sastao s Antom Gotovinom na ručku. Vi ste s njim u dva navrata razmijeniti nekoliko rečenica. Za pretpostavit je da nemate neki problem u odnosu na Gotovinu iz sredine 2000-tih, jer ne bi njegov Željko Dilber postao članom HDZ-a da je drukčije?

Jedino što ću u ovom trenutku reći da sam sretan jer je prošla ta noćna mora. Gotovina i Markač slobodni su ljudi, sa svojim obiteljima, s Hrvatske je skinuta stigma. Dobili smo i te kakve kvalitetne ljude - koji nakon kalvarije koju su prošli pozivaju na zajedništvo i usmjeravaju svu našu energiju prema budućnosti. Čisti dobitak za Hrvatsku.

:: Za Tuđmana ste rekli da je nadstranačka osoba, a takvim smatrate i Gotovinu. Ipak, dobro bi vam došao u HDZ-u takav čovjek?

A tko to Gotovinu i Markača ne bi htio vidjeti u svojim redovima? No, moramo biti svjesni da su njih dvojica nadstranački fenomen i pripadaju pobjedničkoj Hrvatskoj. Ne treba ih gurati u dnevnopolitičke stranačke probleme i svađe.

Komentara 4

Avatar pupoljak
pupoljak
10:55 15.12.2012.

Džaba potroših pet bodova na ovog lika koji cijedi iste rečenice kroz zube. Ali, na žalost, ima još uvijek takvih koji će mu dati glas i veličati njegov lik i djelo.

Avatar sawanah
sawanah
12:22 15.12.2012.

Bravo Tomislave Karamarko, rekao si bitne stvari bez trash-demagogije i šupljih spinova koji su karakteristični za SDP i dragog im vođu.

NA
nationalgeografic
14:37 15.12.2012.

Sve što je rekao realno zvuči.Dalje ćemo vidjeti... Vrijeme je da se ta stranka profilira. Lopove u zatvor. Pored ovakve ljevice nadam se povratku jakog i vjerodostojnog HDZa. A njegovi protivnici su oni isti devedesetih. Nebitni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije