Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Pretplata za RAI manja, a državi ipak više novca

No, i nakon ovih dokaza da je moguće sniziti pristojbe i dobiti više novca, još ima onih koji drže kako se poreze treba povećavati da bi se jednom u dalekoj budućnosti mogli, eventualno, ali jako eventualno, rezati.
27. kolovoza 2017. u 18:30 4 komentara 1097 prikaza
Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL

Platiti manje, ali neka plaćaju svi, bio je jedan od slogana bivšeg premijera Mattea Renzija kada je prije više od godine dana predložio da se iznos pristojbe ili poreza na televizore za 2016. snizi sa 113,5 na 100 eura godišnje, ali da se ne plaća više talijanskoj televiziji RAI, nego preko računa za struju, a tvrtke koje prodaju električnu energiju taj iznos moraju uplatiti u državnu blagajnu. Iz državnog proračuna zatim će se platiti RAI-ju. Kritike na taj prijedlog bile su goleme, a i kompanije za elektroopskrbu nisu za to bile spremne, odnosno trebale su u svoje račune uvrstiti i plaćanje TV-pretplate.

No, danas je s elektronikom sve lakše i provedena je ta, tada nezamisliva operacija. Rezultat? Golem uspjeh! Prvo, jer su tako morali platiti svi (ako se struja ne plati, zna se što se događa) pa je u 2016. pretplatu platilo 22,2 milijuna ljudi u odnosu na njih 16,5 milijuna koliko ih je platilo 2015. godine. U blagajne je, dakle, ušlo 560 milijuna eura više. U 2017. pretplata je snižena na 90 eura godišnje, a vjerojatno će 2018. biti još odrezana. Dio novca ostaje u državnoj blagajni jer je namijenjen daljnjem sniženju poreza, a RAI je dobio 1,7 milijardi eura ili 33% više nego 2015. Drugi primjer vidljiv je iz ukidanja plaćanja zateznih kamata, kaznenih kamata, na neplaćeni porez (uglavnom PDV, ali i automobilske kazne), a što je također predložio i proveo Renzi. Porezni obveznici zaduženi kod agencija za poreze mogli su izabrati hoće li platiti zaostatke i to su mogli činiti i do pet obroka. Krajnji rok za uplatu bio je 31. srpnja ove godine. Usput, Renzi je tim istim zakonom ukinuo privatnu agenciju koja je u ime države utjerivala novac. Prijavilo se oko milijun obveznika i prema podacima vlade u blagajnu će ući dodatnih 7,2 milijarde eura u dvije godine.

Na, recimo, 10.000 eura duga uz kamate i kazne treba se, otprilike, platiti samo 5000 eura. Nisu sve osobe utajivači poreza, kako misle mnogi u državnim administracijama, već su porezi ti koji guše.

No, i nakon ovih dokaza da je moguće sniziti pristojbe i dobiti više novca, još ima onih koji drže kako se poreze treba povećavati da bi se jednom u dalekoj budućnosti mogli, eventualno, ali jako eventualno, rezati.     

TV BORISLAV ŠKEGRO TV pretplatu treba potpuno i trajno ukinuti. Trebalo je to još prije 15 godina. Nisam stigao MILANO 15NOV2009 - TRASMISSIONE RAI Novost Talijani će ubuduće pretplatu na RAI plaćati uz račune za struju televizor 40 umjesto 80 kn Vlada razmišlja da cijenu TV pretplate sreže za pola?
Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • Deleted user:

    Još jedna dezinformacija od umirovljenika iz Rima. Netko bi iz ovog članka još mogao pomisliti da je Renzi popularan i omiljen premijer.

  • prajdali100:

    Dragi Silvije ! Platicu koliko god treba samo da na HRT mogu gledati Mrzlecki, Maju Sever, Danijelu Trbovic, Nađvinskog,,Vlahova........te " unikate" nasega novinarstva,nase televizije.Blago onome tko ih ima.Da ih nema trebalo bi ih izmisliti.NADAM SE DA MI NECETE ZAMJERITI MALO ... prikaži još!O TESKOG SARKAZMA U OVE KASNE NOCNE SATE.Nazalost negativna selekcija ucinila je svoje. Sve sto je valjalo otislo je sa HRT ... ..

  • sikter:

    ma progutao bih i to al da nema reklama. dok god su reklame prisutne na televizij to je komercijalna a ne nacionalna tv i nema mjesta petplati.