Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.08.2017. u 18:30

No, i nakon ovih dokaza da je moguće sniziti pristojbe i dobiti više novca, još ima onih koji drže kako se poreze treba povećavati da bi se jednom u dalekoj budućnosti mogli, eventualno, ali jako eventualno, rezati.

Platiti manje, ali neka plaćaju svi, bio je jedan od slogana bivšeg premijera Mattea Renzija kada je prije više od godine dana predložio da se iznos pristojbe ili poreza na televizore za 2016. snizi sa 113,5 na 100 eura godišnje, ali da se ne plaća više talijanskoj televiziji RAI, nego preko računa za struju, a tvrtke koje prodaju električnu energiju taj iznos moraju uplatiti u državnu blagajnu. Iz državnog proračuna zatim će se platiti RAI-ju. Kritike na taj prijedlog bile su goleme, a i kompanije za elektroopskrbu nisu za to bile spremne, odnosno trebale su u svoje račune uvrstiti i plaćanje TV-pretplate.

No, danas je s elektronikom sve lakše i provedena je ta, tada nezamisliva operacija. Rezultat? Golem uspjeh! Prvo, jer su tako morali platiti svi (ako se struja ne plati, zna se što se događa) pa je u 2016. pretplatu platilo 22,2 milijuna ljudi u odnosu na njih 16,5 milijuna koliko ih je platilo 2015. godine. U blagajne je, dakle, ušlo 560 milijuna eura više. U 2017. pretplata je snižena na 90 eura godišnje, a vjerojatno će 2018. biti još odrezana. Dio novca ostaje u državnoj blagajni jer je namijenjen daljnjem sniženju poreza, a RAI je dobio 1,7 milijardi eura ili 33% više nego 2015. Drugi primjer vidljiv je iz ukidanja plaćanja zateznih kamata, kaznenih kamata, na neplaćeni porez (uglavnom PDV, ali i automobilske kazne), a što je također predložio i proveo Renzi. Porezni obveznici zaduženi kod agencija za poreze mogli su izabrati hoće li platiti zaostatke i to su mogli činiti i do pet obroka. Krajnji rok za uplatu bio je 31. srpnja ove godine. Usput, Renzi je tim istim zakonom ukinuo privatnu agenciju koja je u ime države utjerivala novac. Prijavilo se oko milijun obveznika i prema podacima vlade u blagajnu će ući dodatnih 7,2 milijarde eura u dvije godine.

Na, recimo, 10.000 eura duga uz kamate i kazne treba se, otprilike, platiti samo 5000 eura. Nisu sve osobe utajivači poreza, kako misle mnogi u državnim administracijama, već su porezi ti koji guše.

No, i nakon ovih dokaza da je moguće sniziti pristojbe i dobiti više novca, još ima onih koji drže kako se poreze treba povećavati da bi se jednom u dalekoj budućnosti mogli, eventualno, ali jako eventualno, rezati.     

Komentara 5

DU
Deleted user
22:27 27.08.2017.

Još jedna dezinformacija od umirovljenika iz Rima. Netko bi iz ovog članka još mogao pomisliti da je Renzi popularan i omiljen premijer.

PR
prajdali100
22:12 27.08.2017.

Dragi Silvije ! Platicu koliko god treba samo da na HRT mogu gledati Mrzlecki, Maju Sever, Danijelu Trbovic, Nađvinskog,,Vlahova........te " unikate" nasega novinarstva,nase televizije.Blago onome tko ih ima.Da ih nema trebalo bi ih izmisliti.NADAM SE DA MI NECETE ZAMJERITI MALOO TESKOG SARKAZMA U OVE KASNE NOCNE SATE.Nazalost negativna selekcija ucinila je svoje. Sve sto je valjalo otislo je sa HRT ... ..

SI
sikter
23:21 27.08.2017.

ma progutao bih i to al da nema reklama. dok god su reklame prisutne na televizij to je komercijalna a ne nacionalna tv i nema mjesta petplati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije