Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milan mandarić:

Preporučio sam Andreja Leicesteru, a otkrio mi ga je Slovenac Rudonja

Milan Mandarić
Foto: News Syndication/PIXSELL
29.01.2015.
u 19:23

– Imao sam ideju dovesti ga u Sheffield Wednesday još dok je bio u Dinamu, no tada to nije bilo moguće – prisjeća se Mandarić

Milan Mandarić (76), srpski biznismen s američkom putovnicom, rođen u Hrvatskoj, spominjan je protekloga mjeseca kao čovjek koji je prvi pokušao dovesti Andreja Kramarića (23) na Otok.

Mandarić je od rane mladosti bio zaljubljenik u nogomet. Svojedobno je bio nogometaš Novoga Sada, a nakon što je završio karijeru, nogomet je počeo shvaćati kao biznis. Prvi klub koji je osnovao bio je NK Lika, a nakon preseljenja u SAD osnovao je i američki profesionalni klub San Jose Earthquakes.

Prodajem klub

U Europi je bio vlasnik belgijskoga Charleroija, potom i Nice, dok je na Otoku prvo uložio u Portsmouth, potom u Leicester City, a danas je većinski vlasnik Sheffield Wednesdaya, člana Championshipa (druge lige).

Milan Mandarić javio nam se iz Londona na telefonski poziv. Ulovili smo ga između dvaju sastanaka vezanih uz prodaju kluba...

– Da, radi se na prodaji Sheffield Wednesdaya. Iza nas su četiri uspješne godine, stvorili smo dobru platformu i sada je vrijeme za novi korak – kazao nam je Mandarić.

Koja je sada cijena Sheffield Wednesdaya?

– Između 35 i 40 milijuna funta. Ja sam ga bio kupio za 10-15 milijuna funta manje. A što ću raditi kada ovo završi? Ha, teško mi je zamisliti život bez nogometa, on je moj život i uvijek će biti dio mene – dodao je Mandarić.

Ostao dobar s lisicama

Okrenuli smo se još uvijek vrućoj temi, dolasku Andreja Kramarića u Englesku. Spomenuti ste kao jedan od aktera ovoga transfera?, pitamo Milana Mandarića.

– Moja uloga u ovome je samo da sam preporučio Kramarića svojemu bivšemu klubu, Leicester Cityju, s kojim sam ostao u dobrim odnosima. Nigel Pearson bio je menadžer i u moje vrijeme, razgovarao sam i s njegovim asistentom i rekao sam im da u ovom slučaju sigurno neće pogriješiti. Kramarića znam dulje vrijeme, mlad je, izraziti gol-igrač i uvjeren sam da s tom svojom kvalitetom može pomoći Leicesteru.

Kada ste prvi put vidjeli Andreja Kramarića?

– Još dok je prvi put bio u Dinamu. Uočio ga je moj bivši igrač iz Portsmoutha, Slovenac Mladen Rudonja.

Htjeli ste ga dovesti u Sheffield Wednesday?

– Imao sa tu ideju jer sam znao sve o njemu, kakav je učinak imao u mlađim kategorijama Dinama. No, to tada nije bilo moguće. Drago mi je da je sada Andrej ipak došao u Englesku i da će moći pokazati koliko vrijedi – nastavio je Mandarić.

Trebat će strpljenja

Kakva je Kramarićeva perspektiva na Otoku?

– Najprije, u Leicesteru će morati biti strpljivi s Andrejem jer će mu, kao i svakome igraču, trebati neko vrijeme za prilagodbu na engleski nogomet. To je sasvim drugi nogometni svijet u odnosu na ono što je Kramarić do sada igrao. Netko se prilagodi brže, nekome treba više vremena. Tu se igra brzo, agresivno, nema puno prostora, vremena za razmišljanje...

Mandarić upozorava na još jedan vrlo važan detalj.

– Leicester je u Kramarića uložio velik novac što će mu biti i dodatni pritisak, da opravda to veliko ulaganje. Naravno, to znači i da će ga trener Pearson forsirati. On je dobar stručnjak i izvući će najbolje iz njega. Andrej je u pravim rukama, zato mi je drago što je u Leicesteru. I znam da, kao niti jedan Hrvat kojega sam doveo na Otok, neće razočarati. A doveo sam Prosinečkog, Živkovića, Niku Kranjčara... – naglasio je Mandarić.

Doveli ste i Zajeca za trenera u Portsmouth.

– Velimir je bio veliki nogometaš, jako sam ga cijenio, međutim, nije se baš dobro snašao kao dio klupskoga menadžmenta – dodao je Milan Mandarić, koji je još u mladosti, kao menadžer u usponu u SAD-u, 1976. godine transferirao jednoga Hrvata.

– Iz newyorškog Cosmosa u San Jose doveo sam Mirka Liverića. Dugogodišnji smo prijatelji, bio sam krsni kum njegovome sinu – zaključio je Milan Mandarić.

Ključni čovjek Samardžija

Kad smo već kod Kramarićeva transfera u Leicester City, ključnu ulogu imao je 52-godišnji Fifin menadžer, Sarajlija Zoran Samardžija, čovjek sa sjajnim relacijama u engleskom nogometu. Sve vrijeme Samardžija je vukao konce operacije i Kramarićeva obitelj upravo njemu duguje najveću zahvalnost.

Transfer je težak devet milijuna eura, a bonus od dodatnih milijun eura Rijeci će pripasti ako Leicester City sačuva premijerligaški status (trenutačno je posljednjeplasirani sa 17 bodova). Nagađa se kako Andrej Kramarić u Leicesteru ima tjedna primanja od 20.000 funta, što je 26.000 eura ili nešto više od 200.000 kuna. Za usporedbu, Andrej je u Rijeci godišnje zarađivao 54.000 eura.

Kramarić će prvu sljedeću premijerligašku utakmicu za Leicester City odigrati 31. siječnja, na kultnom Old Traffordu, stadionu na kojemu su strijelci bili samo četvorica Hrvata: Alen Bokšić, Branko Strupar, Nikica Jelavić i Luka Modrić. Kakva bi to bila senzacija da Manchester United postane prva Kramarićeva mušterija u Engleskoj...

Upravo protiv Van Gaalove momčadi Krama počinje lov na Nikicu Jelavića, najboljega hrvatskoga strijelca u Premijernoj ligi, često osporavanoga centarfora koji je na Otoku zabio više i od Alena Bokšića.

Kramarić je nastavak dobre tradicije hrvatskih centarfora u Engleskoj, nakon Bokšića, Šukera, Eduarda, Klasnića, Strupara... Jedino je legendarni Pršo zaobišao Englesku i proslavio se u Škotskoj.

Andrej Kramarić (23) debitirao je za Leicester City u utakmici 22. kola protiv Stokea. Dan nakon što je dobio radnu dozvolu, Kramarić je na King Power stadionu ušao u igru u 65. minuti umjesto Jamieja Vardyja. Dvije minute prije debija Bojan Krkić postigao je jedini pogodak na utakmici tijekom koje Kramarić nije imao prilike pokazati zbog čega je postao najskuplji igrač posljednjeplasiranog premijerligaša.

>> Ovdje mi se sviđa sve, želim dugo ostati u Leicester Cityju

>> Balaban: Andrej neće izvisiti kao ja na Otoku jer je njegov transfer čist

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije