Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKUMENTI

Prepiska Tuđmana i Bobana: 'Strogo se držite ratnog i humanitarnog prava!'

miroslav tuđman
Foto: VL
15.11.2013.
u 07:59

Korespondencija Franje Tuđmana svjedoči da se on i te kako zalagao za zaustavljanje rata između Hrvata i Muslimana

Gospodine predsjedniče, agresija i zločin muslimanske vojske – Armije BiH – nastavlja se na hrvatski narod s ciljem njegova potpunog čišćenja iz srednje Bosne. Bezbroj apela svakodnevno dolazi i na Vaše ime za pomoć u zaustavljanju ove podle i izdajničke namjere muslimanske vojske i muslimanskog političkog rukovodstva. Tragedija hrvatskog naroda u Zenici, Kaknju, Vitezu, Busovači, Kiseljaku, Kreševu, Travniku, Konjicu i dr. jučer je nastavljena na području Žepča i Usore. Preko sto tisuća Hrvata je ili u egzodusu kao posljedici etničkog čišćenja ili u smrtnoj opasnosti od muslimanske vojske. Istovremeno vlasti Bosne i Hercegovine slobodno zasjedaju u Zagrebu ili u desecima mjesta Republike Hrvatske rade razni uredi i logistički centri toga agresora, što izaziva posebno ogorčenje našega naroda. Molimo Vas da odmah preispitate sveukupne odnose Republike Hrvatske naspram Bosne i Hercegovine i muslimanskog rukovodstva te da sve učinite na zaustavljanju ovoga zločina.

”BiH je državna cjelina

Ovo je sadržaj pisma koje je 25. lipnja 1993. predsjednik HZ-a Herceg-Bosna uputio hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. I jedno od niza pisama koja prvi put u cijelosti izlaze u javnost u knjizi Miroslava Tuđmana. Tuđmanova korespondencija svjedoči da se on nakon ovog Bobanova pisma i te kako založio na svim razinama za zaustavljanje agresije Armije BiH, ali i za zaustavljanje rata. Pismo je odmah uputio predsjedništvu BiH, ali i na mnoge svjetske adrese. No također je odgovorio i Bobanu, iz čega izdvajamo: “Obraćam se Vama i svim tijelima Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, s osjećajem duboke i povijesne odgovornosti, u trenutku koji je presudan za opstojnost i budućnost hrvatskog naroda u susjednoj Republici Bosni i Hercegovini i za budućnost Bosne i Hercegovine kao državne cjeline tri jednakopravna naroda. Pozdravili smo proglašenje Hrvatske Republike Herceg-Bosne kao neizbježan ishod teških i tragičnih zbivanja izazvanih prvo srpskom, a onda, i muslimanskom agresijom, kao izraz političke volje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i kao jamstvo njegove suverenosti i jednakopravnosti u svim dijelovima cjelovite i neovisne Bosne i Hercegovine.

Zajedničko zapovjedništvo

Polazeći od toga, želio bih Vam još jednom uputiti najsnažniji apel da se u svim svojim akcijama upravljate poštovanjem ljudskog dostojanstva, temeljnih ljudskih vrijednosti i prava te najstrožom primjenom međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Srpska agresija, a zatim i muslimanska protiv hrvatskih područja, odnosno strašni rat u cjelini donijeli su nepodnošljive patnje nevinog pučanstva, žena, djece, staraca, bolesnika, ranjenika, zatočenika i stanovnika u opkoljenim mjestima i naseljima. Obveza je svih onih koji mogu na to stanje utjecati da učine sve da se te patnje spriječe, otklone ili ublaže. To je obveza pred vlastitom savješću, pred savješću svog naroda i pred licem svjetskog javnog mnijenja...

”Boban je Tuđmanu odgovorio 13. rujna i potvrdio mu da se svega toga pridržavaju. U knjizi postoje je i brojni drugi dokumenti. Primjerice, s obnavljanjem sukoba Armije BiH i HVO-a u središnjoj Bosni, koji su doveli do velikog broja ljudskih žrtava i do ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava, u Zagrebu je 25. travnja 1993. godine potpisana zajednička izjava između Alije Izetbegovića i Mate Bobana, a uz svjedočenje predsjednika Tuđmana i u nazočnosti predstavnika međunarodne zajednice. Izetbegović i Boban naređuju svim vojnim postrojbama Armije BiH i HVO-a da odmah prekinu vatru i sva neprijateljstva, ali i pristupe ustroju zajedničkog zapovjedništva Armije BiH i HVO-a. No njihova kasnija prepiska ovdje citirana svjedoči da su takvi sporazumi često bili mrtvo slovo na papiru.

Komentara 11

DU
Deleted user
08:39 15.11.2013.

nemoj te tako gosp Despot.......pa nasa vrla Vesnica odavno tvrdi da smo agresori na BiH

Avatar Mučki provokator
Mučki provokator
10:10 15.11.2013.

S. Mesić prijatelj Bošnjaka ne bi se složio s ovim člankom. On i njegova prijateljica V. Pusić tvrde da je Hrvatska bila agresor u BiH. Da tako su drski bili Hrvati da su se branili od istrjebljenja. Sram nas bilobilo u ime V. Pusić i S. Mesića. Veleizdaja je mala riječ, smrtni grijeh je mala riječ, smrtna kazna je blaga kazna, ne postoji riječ koja bi nagrdila ili uvrijedila to dvoje navedenih. A najveća tragedija je što se u hrvatskon narodu nađe onih koji plješću tim navedenim i davali su im svoje glasove. Suicidalno ugrožen smo narod i svaki dan iznova činimo samoubojstvo.

Avatar Mučki provokator
Mučki provokator
09:50 15.11.2013.

Samo treba pogledati garnituru ministara, predsjednika Vlade te predsjednika države... Ne mora se biti Hamlet da bi se znalo da je nešto trulo u državi Hrvatskoj. A daleko je veća tragedija u pitanju nego Hamletova. Možda bi Shakespeare bio u stanju opjevati tragediju o Hrvatima koja bi nadmašila sve njegove tragedije po dramatici, ironiji, jadu i bijedi, izdaji i prodaji. Iznikla bi još čuvenija rečenica nego Hamletova o bitku. U toj hrvatskoj tragediji bi bilo glavno pitanje: "biti Hrvat ili ne biti Hrvat. To je pitanje ovdje." Možda je u pitanju da biti Hrvat nije samo narodnost nego ideal koji treba dosegnuti. Premalo je idealista a previše hedonista. Zato i ima tako malo Hrvata a previše Jugosa. Lijep pozdrav svim Hrvaticama i Hrvatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije