Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.06.2016. u 13:01

Hoće li premijer predložiti Karamarkov odlazak ili da Most odustane od opoziva?

Koliko god se nastojala minorizirati uloga predsjednice RH, ne nje osobno nego uopće predsjedničke funkcije, upravo je sada došlo do izražaja koliko je važan autoritet neposredno izabranog vladara/vladarice Pantovčaka.

Predsjednica je zvijezda dana jer se odlučila na državnički potez, kojih nije manjkalo ni u vrijeme mučnih pregovora o sastavljanju Vlade i, još važnije, uspjela je dovesti za stol ministra Šustara i glavnog reformatora školstva Jokića. Osigurala je podlogu da se kurikularna reforma nastavi iako Jokić zasad nije povukao ostavku. 

Time je i riskirala jer se svojim zalaganjem za nastavak reforme sigurno zamjerila desnici koja gorljivo hoće intervenirati u reformu školstva. Pokazala je i petlju i zdrav razum. Želju za arbitriranje i mirenje pokazao je jučer i premijer Orešković koji “privodi” Tomislava Karamarka i Božu Petrova na razgovor zbog krize koja bi mogla završiti padom Vlade i novim izborima. Orešković ima i osobni motiv da se uključi u uzavrele odnose između dvojice potpredsjednika jer padne li Vlada, i on gubi poziciju premijera. 

Međutim, Orešković ima daleko manju moć i utjecaj nego predsjednica RH. Premijer, naime, ne raspolaže zastupnicima u Saboru, nije prošao izborni proces, doveden je za predsjednika Vlade i jedino što ima jest titula premijera. Ali i veliku volju da spasi Vladu.

Predsjednica je, naime, mogla Jokiću obećati da će svojim utjecajem osigurati da se politika ne petlja u reformu. Premijer nikome ne može obećati ništa jer njegovu sudbinu u rukama drže HDZ i Most. No, premijer bi sada trebao upotrijebiti sve ljudske vještine i pokušati uvjeriti lidere HDZ-a i Mosta da rade u interesu građana.

Znači li to povlačenje Karamarka iz Vlade ili odustajanje Mosta od glasanja za njegov opoziv, velika je dvojba koju vjerojatno ni premijer ne može riješiti. HDZ i Karamarko doveli su ga za premijera, a osobno su mu bliži Petrov i Most. Pomirenje se zasad čini nemogućim, a jedino strah HDZ-a i Mosta od novih izbora može zavađene prisiliti na rješenje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije