Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.05.2016. u 15:36

Reforme se neće same provesti, zatvaranje očiju pred tankom saborskom većinom

Dok je krhka saborska većina tek iz trećeg pokušaja pokazala da može skupiti kvorum, premijer Tihomir Orešković opet je ispao glavna faca u zemlji. Europska je komisija nahvalila njegove reforme i pozvala Vladu da ih ‘temeljito i na vrijeme’ odradi do kraja, ne ulazeći u razradu je li Vlada dovoljno stabilna da to učini. Komisija očekuje od vladajuće ekipe da racionalizira zdravstveni sustav, obeshrabri raniji odlazak u mirovinu, uvede porez na nekretnine, sredi javni sektor te općenito manje troši, kao što je to i sama najavila u svom reformskom paketu. Za takvo što provesti potrebna je snažna Vlada, stabilna većina i pošten odnos prema građanima, a mi imamo koaliciju u kojoj svatko svakog drži na nišanu.

Ministar zdravlja polako je stavljen na led, Karamarko i Petrov pripremaju taktiku za prijevremene izbore, najviše otpora najavljenoj privatizaciji dolazi iz redova HDZ-a. Nitko više i ne razmišlja o ozbiljnom smanjenju broja jedinica lokalne samouprave, nego se važe tko će s kim u koaliciju na predstojećim lokalnim izborima i tko bi bio bolji kandidat za gradonačelnika. Kada analizira smjernice ekonomske politike država članica, Europska se komisija drži pravila da ne komentira njihove unutarnjopolitičke odnose pa tako ne govori ni o hrvatskom političkom mozaiku.

Jedan oblik političkog sljepila prisutan je i kod premijera Oreškovića koji se drži svoje proreformske agende, nevezano za potrese koji se događaju na drugoj strani Markova trga. Oduševljenje Europske komisije njegovim reformama u znatnom je raskoraku i sa stavovima hrvatskih građana koji nisu protiv promjena, ali imaju druge prioritete. Građani sigurno ne bi bili protiv toga da se javna poduzeća odmaknu od političkih stranaka ili da se profesionalizira javna uprava, pozdravili bi smanjenje poreza, okrupnjavanje gradova i županija, no to nema tko provesti. Progutali bi i skuplje police dopunskog zdravstvenog osiguranja ako bi se time izbjeglo smanjenje razine zdravstvenih usluga i ako bi tako sustav postao održiviji.

>> 'EK je potvrdio da radimo dobro. Karamarko? Mislim da on nije učinio nikakvo zlo za Hrvatsku'

Komentara 1

DU
Deleted user
09:44 20.05.2016.

Moram priznati da ti "saveznici" su stvarno vjerni i covjek na njih moze racunati...sve dok im ides na ruku i ispunjavas njihove zelje...pljuc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije