Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Premijer gurnuo ministrima neugodne teme

Žene bi mogle obilježiti Plenkovićev mandat, Martini Dalić povjerio je najvažniji posao
14. siječnja 2017. u 15:47 1 komentara 5313 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najveće izazove svoje Vlade stavio je na leđa potpredsjednice Martine Dalić.

Operacija otkupa Ininih dionica od MOL-a svakako je najkompleksniji Vladin posao s posve neizvjesnim završetkom. Iako je premijer objavio da Vlada ide u otkup Ine (vjerojatno kako bi zasjenio da je Hrvatska izgubila arbitražu s MOL-om), primjetno je da se kloni medijske komunikacije o toj temi.

Sve je prepušteno Martini Dalić koja može biti velika “pobjednica” ovog posla (kao autorica tog modela) ili velika gubitnica. Da premijeru odgovara da se kao resorna potpredsjednica Vlade upravo M. Dalić bavi HEP-om i Inom, proizlazi i iz toga što Most ne prihvaća prodaju četvrtine HEP-a kao jedini i najbolji model otkupa Ine.

Pa se tako M. Dalić “razračunava” s mostovcima, a premijer dozira medijske istupe. I nije to jedina situacija u kojoj se premijer kloni miješanja u neugodne teme. I u slučaju ministra Pave Barišića premijer ne dozvoljava da on bude meta neugodnih pitanja premda je Barišić njegovom odlukom postao ministar.

Oko Barišića se okupilo sijaset znanstvenika i inih koji ili traže njegovu smjenu ili ga brane od onih koji traže njegovu abdikaciju.

martina dalić Prvi javni sukob u Vladi Dalić Kovačiću: Bolji model za Inu nisam čula! Martina Dalić Stručnjaci o sukobu interesa Martina Dalić trebala bi se kloniti Ine do odluke Povjerenstva

Ni kad je na domjenku Srpskog narodnog vijeća izaslanik srpskog premijera praktički prijetio da će Srbija, ako treba, svim sredstvima braniti Srbe u Hrvatskoj, premijer se nije miješao u “balkanska posla”, nego je prepustio ministru Stieru da reagira na nepristojnog gosta.

Dojam je da je Plenković sve neugodne poslove prepustio resornim ministrima, a s najvažnijom temom zbog koje u Vladi dolazi do sukoba HDZ-a i Mosta bori se žena, potpredsjednica Vlade. 


Zanimljivo, još jedna žena, potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić (iako su žene u HDZ-u u debeloj manjini) prva je imala hrabrosti reći da prodaja HEP-a nije dobar model otkupa Ine. Svojim istupom na Predsjedništvu HDZ-a potaknula je raspravu da prodaja HEP-a ne bi trebala biti jedina opcija.

Izgleda da bi žene mogle obilježiti Plenkovićev mandat.      

>> Je li Martina Dalić u sukobu interesa? Povjerenstvo će o tome odlučiti u utorak

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • hrUsrcu:

    konacno je premijer hrvatske (u ovom slucaju gospodin plenkovic) shvatio da su ministri postavljeni da rade posao po svojim resorima a ne da primaju nemale place za dizanje ruku, sto je tu sporno?