Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.01.2021. u 10:11

U nekim državama stranke traže od svojih članova korektno ponašanje, ali više od toga ne može se učinit

Talijanski premijer u ostavci Giuseppe Conte izjavio je ovih dana u Bruxellesu kako bi otežao prelazak parlamentarca iz jedne u drugu stranku. Ne samo što se sada u talijanskom parlamentu seljaka iz stranke u stranku da bi se, uz ostalo, stvorila dovoljno brojna skupina senatora koja bi poduprla upravo Contea u formiranju njegove treće vlade u 30 mjeseci, već bi zabrana mijenjanja stranačkog dresa bila protuustavna.

U članku 67. talijanskog ustava stoji kako svaki član parlamenta predstavlja naciju i svoju dužnost obavlja bez obveze mandata, odnosno bez obveze slušanja direktiva stranke s kojom je izabran u parlament ako se ne slaže sa sadržajem direktive. U članku 68. se kaže kako članovi parlamenta ne smiju biti pozvani odgovarati zbog načina na koji su glasali u parlamentu. To se onda odnosi i na ostale niže institucionalne funkcije.

U Europi se govori i o tzv. imperativnom mandatu kao pravnoj instituciji povezanoj s predstavljanjem. Odnosno predstavnik bi trebao reagirati po uputama mandatara, odnosno onoga u čije ime djeluje. To pravo se primjenjuje na sve koji uđu u kolegijalni organ te bi se morali pridržavati uputa onih koji su ih imenovali, odnosno birača.

Zapravo doktrina izbornog predstavljanja već sadrži sankcije na koncu mandata tako što ga izborno tijelo ne mora ponovno izabrati na izborima. Na taj način ga se kazni zbog toga što nije poštovao predstavljeni program tijekom predizborne kampanje. Imperativni mandat, međutim, predviđa da izabrani budu odmah odgovorni biračima koji im mogu oduzeti mandat predstavljanja i tijekom mandata zbog njihova ponašanja i nepridržavanja predstavljenog programa.

Uvijek su birači ti koji imaju ključnu riječ, a ne stranka ili neka osoba. Prelazak iz stranke u stranku ili sklapanje nekih sporazuma s predstavnicima drugih stranaka nije kazneno djelo i nitko ne može zbog takvog držanja biti optuživan. U nekim državama stranke traže od svojih članova korektno ponašanje, ali se više od toga ne može učiniti. Glede natječaja koji su se pretvorili u prave farse možda bi ih bilo najbolje ukinuti i odgovornim držati osobu koja ih je zaposlila ili dala neku zadaću ako je nisu dobro obavili. Ljutnja građana na osobe koje se, po njihovu mišljenju, ponašaju neadekvatno razumljiva je, ali onda neka ih ne biraju na idućim izborima. To je najveća kazna

Komentara 3

Avatar salaso
salaso
14:37 29.01.2021.

A što godinama rezultati izbora nisu točni, zbog prelaska iz jedne u drugu stranku..nikom ništa...gdje su tu ljudska prava svih gradjana države koji su prevareni promjenom izbornog rezultata...čemu onda izbori..zašto onda osudjivati one koji ne izlaze..

AV
avensis1956
10:28 31.01.2021.

i cekaj 2-4 godine da ga se ne bira, onda promijeni stranku , pa ope t isto , to pase politicarima , uvijek nadju rjesenje za to , tako je poslozen izborni zakon , adz je maher u tome , -- prijedji nama .bit ces direktor , izaberi , makar nema pojma o tom poslu

ZA
zaki55
04:32 30.01.2021.

To je točno za Italiju, ali nije za Hrvatsku. Naime, u Hrvatskoj na izborima birači biraju stranke, a ne ljude. Prema tome, ako netko izabran sa liste jedne stranke želi preći u drugu stranku, morao bi ostaviti svoj mandat svojoj bivšoj stranki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije