Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobuna na rebru

Predstojnica Ranka Štern Padovan dala otkaz jer kolege odbijaju raditi više

26.01.2010., Zagreb, Hrvatska - KBC Rebro Zagreb, zavod za Radiologiju, predstojnica zavoda za radiologiju, Prof.dr.sc Ranka Stern-Padovan.
Foto: Robert Anic/PIXSELL
22.01.2015.
u 15:25

21 liječnik proziva šeficu Zavoda za radiologiju KBC-a Zagreb. Liječnici se žale na organizaciju rada, predstojnica kaže da joj je jedini cilj služiti bolesnicima

"Pacijente se za CT naručuje svakih 20 minuta, što je polovica propisanog vremena potrebnog za tu pretragu. Time se dovodi pacijente u opasnost jer je liječnicima na raspolaganju samo nekoliko minuta za "čitanje" nalaza. Uveden je smjenski rad do 22 sata, a tada se zbog nedostupnosti anesteziološke službe ne može obaviti CT pretraga s intravenskim kontrastom, što je vrlo opasna praksa i rezultira hiperprodukcijom nalaza čija je točnost upitna", dio je upozorenja liječnika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb koje su uputili Ministarstvu zdravlja i Hrvatskoj liječnički komori.

– Za preglede MR-om u polikliničko-konzilijarnoj zaštiti rutinski se primjenjuje kontrastno sredstvo u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni, čime se zbog nedostupnosti anesteziološke službe dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika – stoji u dokumentu koji je potpisao 21 liječnik Zavoda.

U svijetu na CT i MR i noću

Upozoravaju i na to kako su u hitnoj službi raspoređeni jedan ili dva liječnika koji u prosjeku u 24 sata dežurstva obave oko 300 radioloških pretraga. Time se, pišu, osim kršenja normativa, otvara prostor liječničkim pogreškama. Za taj i niz ostalih nedostataka u organizaciji rada i praksi tog Zavoda prozivaju njegovu predstojnicu prof. dr. sc. Ranku Štern Padovan.

– Sama sam 30. prosinca otišla ravnatelju i rekla da dajem otkaz jer ne želim raditi u sustavu u kojem se pacijentima ne može omogućiti dostupnost pretraga jer se u javnom sektoru meni ne dopušta organizirati rad kako treba. Ovdje sam samo dok se ne provede natječaj. Od 2002. godine u KBC-u Zagreb magnetska rezonancija radi od jutra do 22 sata navečer kako bi se bolesnicima osigurao što veći broj pretraga. Nigdje nikada nije bilo zabranjeno tako raditi, nego se čak inzistiralo kako bi se liste čekanja smanjile i aparati koristili. U svijetu postoji i noćni rad na CT-u i magnetu – odgovorila je prof. Štern Padovan.

S pritužbama liječnika Zavoda kojem je na čelu prof. Štern Padovan upoznata je otprije te je s ravnateljem razgovarala o tome. Odlučili su vratiti početak radnog vremena na osam sati ujutro umjesto dotadašnjih pola sata ranije, na što su se liječnici također požalili. Međutim, ostali prigovori nisu riješeni zbog čega je ponovno podnesena prijava nezakonitosti organizacije rada i povrede pravila struke, kako konkretno piše u nazivu dokumenta.

– Liječnici odabiru pretrage i naručuju pacijente, a ne ja. Raspored rada vezan je uz bolesnika, a ne zaposlenika jer zdravstvena skrb treba biti osigurana kako treba. Jednom liječniku za pregled treba sat i pol, drugi će reći da to napravi za 20 minuta – komentirala je pojedine točke prijave prof. Štern Padovan dodajući kako liječnik koji je radio do 22 sata ne dolazi na posao ujutro u osam, nego je slobodan 12 sati.

Kako kaže, u pritužbi na rad Zavoda kojim upravlja iskompilirano je štošta, a ona poručuje da joj je jedini cilj biti liječnicom i služiti bolesnicima te da se neće mijenjati.

Inspekcija ne vidi problem

Inspekcija Ministarstva zdravlja postupila je na temelju ove prijave te utvrdila kako nije bilo nikakvih problema u liječenju pacijenata, a zbog ostalih navedenih nedostatka napravit će izvid.

– Opunomoćena odvjetnica djelatnika Kliničkog zavoda za radiologiju KBC-a Zagreb dostavila je 17. studenoga 2014. godine na znanje Povjerenstvu za bolničku djelatnost Hrvatske liječničke komore prijavu o nezakonitosti u radu Zavoda koju su djelatnici uputili inspekcijama Ministarstva zdravlja i Ministarstva rada i mirovinskog sustava. O ovom slučaju članovi Povjerenstva izviješteni su na sjednici 28. studenoga 2014. godine – odgovorili su iz Hrvatske liječničke komore na upit o postupanju po ovoj prijavi.

>> Jednodnevnom kirurgijom znatno smanjili liste čekanja

>> Ortopedi: Ugrađuju kukove, a nemaju licence

Komentara 28

NV
novo vriijeme
18:16 22.01.2015.

Trebala je predstojnica svojim primjerom pokazati zaposlenicima kako se radi, lijepo dežuirati jedanput tjedno i napisati 300 nalaza, pa onda očitati preko dana svakih 20 minuta jedan CT, Ovako ona sjedne u šefovsku fiteljicu do 4 popodne potipše par odluka,, slika se kraj nalaza za ove novine ode na kongresić i napiše rad dok čeka da njeni radnici izvan svake pameti odrade njeno zalaganje za pacijente.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
16:33 22.01.2015.

Molim lijepo da se objavi i druga strana priče u slučaju gđr. Štern. Hvala

Avatar PURGERICA1
PURGERICA1
17:34 22.01.2015.

Supruga mega tajkuna Šterna i treba otići, u mirovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije