Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.02.2020. u 14:47

Još je 2017. godine K. Grabar-Kitarović u Rijeci izjavljivala da joj je kao predsjednici i Riječanki iznimno stalo do riječkog projekta te da će sve učiniti da ga promovira

Loša vremenska prognoza otkazala je otvaranje Europske prijestolnice kulture na otvorenim prostorima irskog grada Galwaya, najavljeno za prošlu subotu.

Organizatori su u svom obraćanju javnosti istaknuli da im je najvažnija sigurnost publike i izvođača među kojima su trebali biti i brojni volonteri. A toj je sigurnosti zaprijetila oluja nazvana Ciara s najavljenim udarima vjetra od 120 km/h. No, ti isti irski organizatori izrazili su ekstremno razočaranje zbog ovog otkazivanja koje se očito nikako nije moglo izbjeći.

Razočaran je i irski predsjednik Michael D. Higgins koji je zdušno podržavao Galway na njegovu putu do europskog prijestolništva. Snimio je čak i dvojezičnu poruku kojom poziva sve ljude dobre volje da posjete Galway tijekom ove 2020. godine. Uostalom, Higgins je i predavao sociologiju i politiku na starom sveučilištu u Galwayu, drugom najstarijem u Irskoj na kojem studira velik broj stranih studenata, a piše i poeziju te se bavio i nakladništvom.

Izborio je i drugi mandat na položaju irskog predsjednika na kojem je od 2011. godine. Vjerojatno je zbog irskih peripetija s vremenom razočarana i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je 2017. godine posjetila Galway upravo zato što je Galway uz Rijeku izabran za europsko kulturno prijestolništvo.

Tada se predsjednica susrela s gradonačelnikom Galwaya, hvalila taj irski grad kao središte kulturnog živoga Irske, kao što je hvalila i Rijeku kao luku raznolikosti (moto riječkog EPK) i stoljetni kozmopolitski grad koji svoju snagu crpi iz bogate tradicije prožimanja mediteranske i srednjoeuropske kulture.

Hrvatska predsjednica je u Galwayu istaknula da je projekt europske prijestolnice kulture savršena prilika za preobrazbu Galwaya i Rijeke i za njihovu daljnju promidžbu. Da bi reč rekel. Ali što se to u Rijeci promijenilo od te 2017. godine kada je hrvatska predsjednica posjetila Galway?

Kako je to u samo dvije godine Rijeka prestala biti kozmopolitski grad i kako je to projekt EPK Rijeke prestao biti savršena prilika za preobrazbu Rijeke i njezinu daljnju promidžbu? Ukratko, kako to da je predsjednica prije tri godine imala vremena i volje posjetiti Galway, a nije imala vremena, a niti volje doći u Rijeku 1. veljače na otvorenje najvećeg riječkog i hrvatskog kulturnog projekta?

Pa još je 2017. godine predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Rijeci izjavljivala da joj je kao predsjednici i Riječanki iznimno stalo do riječkog projekta te da će osobno učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi promovirala i Rijeku i cijeli projekt. Zar su njene predsjedničke moći doista toliko limitirane da se nije uspjela pojaviti čak niti na protokolarnoj svečanosti u zgradi riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca, ako je već htjela izbjeći pučku feštu u luci?

Zar se hrvatska predsjednica doista nekoga ili nečega toliko boji da je, kao Riječanka i predsjednica, odlučila da joj je bolje bojkotirati svečanost otvorenja u Rijeci nego se pojaviti na tom događaju koji je par excellance središnji kulturni događaj u Hrvatskoj ove godine? I to samo tri tjedna prije prestanka predsjedničkog mandata koji nije uspjela produljiti i to možda baš zbog ovakve krajnje iritantne političke neodlučnosti i upravo neshvatljive intelektualne pasivnosti.

Komentara 19

Avatar dmitarX2
dmitarX2
22:06 10.02.2020.

''par excellance središnji kulturni događaj'' Hehe

DI
Diosiario
13:02 11.02.2020.

U čemu je problem? Dobro je rekao neki dan Slobodan Prosperov Novak: "političari ne idu u mišolovku, to znamo još od Hamleta."

HA
HaryHole33
19:26 10.02.2020.

g Derk . Budući da niste blesavi, onda ste vrlo pokvaren i zao novinar. Niste primjetili onaj ku..c od torte Obersnela, zastavu yuge, sprdanje hrvatskoj himni, Zrinskom itd. Vama je to normalno i zato se ćudite da jedna svjetska osobaa , koja je očito bila infirmirana, ne bude prisutna takvim bljuvotinjama. Kako bi se tek vi " napredni" rugali da su Predsjednica i Premijer, promatrali tu sramotu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije