Naslovnica Premium Kolumne

Predsjednica točno u sridu! Bez vizije kamo idemo, stojimo na mjestu

Digitalizacija koju obećava ministar Horvat prilika je koju ne smijemo ispustiti iz ruku
04. prosinca 2018. u 09:16 12 komentara 1508 prikaza
Ministar Horvat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Večernjakove nagrade za najuspješnije gospodarstvenike predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iskoristila je kako bi na pravom mjestu i u pravom trenutku poslala poruke kojima je pogodila “u sridu”.

AmCham PROMO Digitalizacija može postati konkurentska prednost hrvatskog gospodarstva

U jednostavnih pet poruka postavila je odličnu dijagnozu naše gospodarske politike koja rezultira zaostajanjem i tapkanjem na mjestu dok ostali napreduju. Reforme se provode presporo i ne vode u povećanje efikasnosti državnog aparata niti rasterećenje poduzetništva, nemamo strategiju ni viziju pa ne znamo u kojem smjeru želimo ići.

Ministar Horvat
1 / 27
Održano proglašenje gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2018. godine

Gospodarstvo nam se događa pa nepovoljna struktura gospodarstva nije iznenađenje. Uz vanjske prijetnje poput trgovinskih ratova, oscilacije cijena nafte ili pak najave rasta kamatnih stopa te okolnosti čine rast domaće ekonomije krhkim i nepouzdanim te osjetno nižim od onog kojeg postižu konkurentska gospodarstva.

Iseljavanje u tom kontekstu ne treba iznenaditi jer je radnik tražena roba u cijeloj Europi. Samo u Njemačkoj nedostaje 2,5 milijuna radnika, a s nedostatkom se muče i Slovačka, Češka i Slovenija.

Vlada RH Zvonimir Despot Jedina prava reforma bila bi reforma države

Veće plaće i prosperitet koji ta tržišta nude mame radnike, a Hrvatsku stavljaju u nepovoljan položaj jer joj prijeti da postane zemlja umirovljenika čije mirovine nema tko zaraditi.

Naši gospodarstvenici uz veliku državu teško mogu konkurirati ovim tržištima koja uglavnom imaju manja porezna i administrativna opterećenja pa se vrtimo u negativnoj spirali. Nju se može zaustaviti brzo i efikasno, i to potezima kojima bi se država smanjila, ali oni uključuju hrabru i odlučnu politiku.

Ako Vlada odluči krenuti u tom smjeru, kako obećava ministar Horvat, onda bi mogla iskoristiti priliku koju nudi četvrta industrijska revolucija.

Elektronička osobna iskaznica digitalizacija Hrvatske Ukidaju se biljezi i uplatnice, dolaze nove osobne iskaznice

Hrvatska je mnoge prilike već propustila, ali ovu ne bi smjela ispustiti iz ruku. Imamo stručnjake sa svjetskim znanjima, koji nisu skupi kao na najrazvijenijim tržištima pa bi uz pravu strategiju mogli stvoriti podlogu za jače ubrzanje rasta. Digitalizacija nam može pomoći smanjiti i državu i rasteretiti gospodarstvo, što pak povećava konkurentnost svih sektora.

I umjesto spirale smrti eto nas u e-spirali rasta!    

POGLEDAJTE VIDEO: Sound of Light

[video: 28133 / Sound of Light]
VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

  • javor11:

    Povjerovat ću onoj vladi koja: 1. na prvoj sjednici sabora predloži vladu sa 12 ministarstava i bez tzv državnih ureda, tj. da su oni u sklopu ministarstava. 2. uvede da svi primaju mirovine u odnosu na uplate u mirovinske fondove ... prikaži još! a ne da pojedinci imaju zagarantirano nešto što nisu uplačivali. Od tu bi trebala svaka vlada koja kaže da je vjerodostojna krenut a onda dalje............

  • stefj:

    Ne znam za Grabar Kitarović, no ovo što je napisano govore gotovo svi ekonomisti i gospodarstvenici, a to pokazuju i sve relevantne brojke, te ekonomske i slične ljestvice. Tako da to nije ništa novo ili revolucionarno, no definitivno to treba ... prikaži još! stalno ponavljati dok se nešto ne napravi...

  • Vito:

    "Nemojte tako", ova vlada je vjerodostojna u svojoj nevjerodostojnosti __ Tako se svaka luda veseli obećanjima koja čuju __ No, nije na odmet posjetiti da je na vlasti protuustavno i protuzakonito - dobila je manje od 51 % glasova na ... prikaži još!a izborima. __ Uz to došla je iz organizacije pred sudom osuđene za pljačku Hrvatske __ Toliko voli Hrvatsku i poštuje zakone Hrvatske da je dobiveni novac umjesto Hrvatskoj poklonila pljačkaškoj organizaciji pred sudom osuđenoj za pljačku Hrvatske. __ Paaa, tko ju ne bi volio?? - naravno, iza rešetaka