Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.06.2015. u 08:14

Pozivajući Veljka Marića da podnese molbu, Kolinda Grabar-Kitarović dala je nadu svima koji su osuđeni za najteže delikte, premda su akti milosti riskantni

Fenomenološki je intrigantno kako je društvu kojem je bilo važno pod svaku cijenu Haagu izručiti generala Antu Gotovinu postalo važno tko je što učinio da nam Srbija uruči osuđenog ratnog veterana Veljka Marića. Svi se sada otimaju za politički selfie s braniteljem osuđenim za ratni zločin nad civilom u njegovoj kući, tako da bi pitanja o tomu tko je najzaslužniji što je Veljku Mariću omogućeno da nastavi izdržavati kaznu u Hrvatskoj, u ova surova predizborna vremena jedino mogao prekinuti neki još veći čin humanosti, kao što je pomilovanje, a taj je politički instrument milosrđa u rukama predsjednice države. Premda se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović može pravdati da je novinarima samo objasnila da inicijativa za pomilovanje mora doći od njega, ona je to izrekla tako da je istodobno zvučalo i kao poziv Mariću da to učini jer je ostalo rutina, što je u euforiji oko izručenja prošlo kao samorazumljivo. U svakom slučaju predsjednica je Mariću i svim osuđenicima, pa i najtežima, ostavila barem nadu da zasad od nje barem ima smisla tražiti milosrdnost.

Njezin prethodnik Ivo Josipović u tom je smislu bio nemilosrdan pa, da je Marić izručen za njegova mandata, on ne bi bio pomilovan s obzirom na njegov principijelan stav da nitko tko je osuđen za teška kaznena djela kao što su ubojstva, silovanja pa, dakako, i ratni zločini ne može uživati njegovu milost. Tog se stava Josipović striktno držao tako da u njegovu mandatu nije bio pomilovan nitko tko je bio osuđen za ratni zločin. Njegovi prethodnici, i dr. Franjo Tuđman i Stjepan Mesić, više su puta pomilovali i osuđenike za teška kaznena djela, te su osobito Mesićevi kriteriji za pomilovanja bili čest predmet vrlo opravdanih javnih kritika jer su narušavali autoritet sudbene vlasti, osjećaj pravde i jednakosti svih pred zakonom.

Ipak, milosrdni principi Ive Josipovića u slučaju Veljka Marića zbog pritiska javnosti, a i političkih okolnosti, bili bi na velikoj kušnji. Činjenica je da je Marić s obzirom na okolnosti osuđen puno strože i za srbijanske kriterije, čiji su višestruki ratni zločinci nad hrvatskim civilima bili osuđeni blaže od njega za ratni zločin nad civilom koji je ubijen pred svojom suprugom u svome domu 31. listopada 1991. Da mu je suđeno u Hrvatskoj, pri odmjeravanju kazne sigurno bi se više vodilo računa o okolnostima kaznenog djela, pa i o tomu da nije ubijena i žrtvina supruga kao svjedok zločina. Ona puno godina poslije više nije mogla prepoznati ubojicu, a Marić je osuđen na temelju iskaza svog suborca koji je čuo pucanj pa ga je vidio kako izlazi iz kuće te mu je rekao da je ubio čovjeka jer je ženi rekao "daj mi nešto da ubijem ustašu". Specifični uvjeti izdržavanja kazne u Srbiji za Marića su nedvojbeno bili dodatna sankcija proteklih godina, zbog njega samoga, a i zbog odvojenosti od obitelji.

Bivši predsjednik Mesić svojom je odlukom o pomilovanju počinitelja zločina u Pakračkoj Poljani izazvao oštru reakciju tadašnjeg srbijanskog vrha na čelu s predsjednikom Borisom Tadićem. Premda je Mesić tu zatvorsku kaznu smanjio samo za godinu dana. Predsjednica Grabar-Kitarović odlukom o pomilovanju Marića mogla bi dati pečat ne samo svim svojim budućim aktima milosti, nego i odnosima sa Srbijom. Utoliko je i riskantna jer se nekome drugome koji se može naći u sličnim okolnostima može vratiti poput bumeranga iz Srbije. Što se pak predizbornih igara tiče, Marićeva molba prvo stiže u Ministarstvo pravosuđa koje mora prikupiti svu potrebnu dokumentaciju te se ministar Orsat Miljenić prvi o njoj treba očitovati.

>> Veljko Marić je i u domovini optuživan, poput Gotovine i cijele 'Tuđmanove Hrvatske'

>> Veljko Marić stigao u Remetinec. Supruga: Sav trud se isplatio

Komentara 85

Avatar zajutrak
zajutrak
08:26 09.06.2015.

Ako je kriv treba biti osuđena , ali sumnjam u srpsku pravdu kao i yusupovićevu pravednost !

DU
Deleted user
09:05 09.06.2015.

Dok su Josipović I Milanovic "pomilovali" agresore Srbe iz Krajine I čak im dali status branitelja I mirovine, Predsjednica moze barem razmotriti slucaj pravog Hrvatskog branitelja Marića I eventualno ga osloboditi.

CR
CROLINDA
08:27 09.06.2015.

Predsjednice države Hrvatske pomilujte Veljka Marića - da je ne znam što netko na primjer eventualno skrivio više je nego propatio za pet godina u zatvoru svojih neprijatelja u bolje reći zarobljeništvu srbenda i agresorske države Srbijetine a u načeluelu nikoji hrvatski branitelj nipošto ne treba guliti u jednoj agresorskoj Srbijetini - ako je koji eventualno baš za što kriv neka odgovara u Hrvatskoj******** kukurikavcima idu izbori pa žele ispasti domoljubi uprkos dosadašnjem sustavno nedomoljubnom ponašanju a komšijama treba popust Hrvatske za ulazak u EU - eto što je za njih hrvatski branitelj u agresorskom kazamatu ali opet za Marića bolje i sada nego ni sada*********vlast u Hrvatskoj ne postiđujte Hrvatsku da se stidi kakve ljude ima na vlasti da toliko dugo je jedan hrvtaski branitelj bio u Srbijetini koja je agresor i koja ne bi smjela zapredati Hrvatskoj to jest nije u položaju žrtve i više ona potrebuje Hrvatsku nego Hrvatska nju -******* ne sramotite više Hrvatsku državu i hrvatsku naciju - hrvatsko pravosuđe mora pravno preispitati valjanost procesa i presude agresorske države te obavezno i u svakom slučaju kriv ne kriv pomilovati hrvatskog branitelja mislim kad smo mogli pomilovati kolektivno srbe koji su sudjelovali u pobuni i agresiji na Hrvatsku i da sad neki takav pravosudni policajac na primjer sprovodi Veljka Marića ... halo ljudi moji......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije