Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.11.2018. u 08:25

Vlade desnog centra nerado dižu poreznu presiju bogatijih skupina građana

Na ovotjednom skupu ekonomista predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović oživila je pomalo zaboravljenu poreznu reformu Zdravka Marića s kojom ćemo ući u iduću godinu. Vlada će tako od siječnja smanjiti porezno opterećenje najvećih plaća te osnovnih prehrambenih artikala: voća, povrća, jaja, mesa i ribe, čime će se nastaviti dobra praksa da u iduću godinu ulazimo sa smanjenom poreznom presijom.

Uz načelnu pohvalu što reže poreze, predsjednica je, međutim, ministru financija uputila dvije značajne zamjerke: prvu jer je na neki način cementirao dosadašnji model različitog oporezivanja dohotka i drugu što širi izuzeća u sustavu PDV-a umjesto da novac koji će izgubiti na nižem PDV-u iskoristi da smanji pritisak na plaće. Hrvati plaćaju porez na dohodak prema tri stope: 12, 24, i 36 posto, ali najniža je stopa rezervirana za dohotke iz kapitala i imovine, na što je jučer predsjednica skrenula pozornost.

Kolinda Grabar-Kitarović predlaže identičan porezni tretman svih dohodaka prema principu tko zaradi više, neovisno o izvoru dohotka, treba platiti veći porez. Sintetički dohodak koji spominje predsjednica nije nikakva novost, Hrvatska ga je jedno vrijeme i primjenjivala, no Vlada je sad izašla s varijantom za koju vjeruje da će joj donijeti najmanje javnih kontroverzi. Građani su posebno osjetljivi na ideje koje atakiraju na njihovu imovinu, i to je teren koji vladi desnog centra nije drag.

Predsjednica je jučerašnjim istupom u Opatiji zaokrenula ulijevo, kao da je slušala Slavka Linića koji je prije nekoliko godina iskoristio sav svoj politički kapital da uvede porez na imovinu, ali je na tome pao. Brojni ekonomisti savjetuju Hrvatskoj da jače oporezuje imovinu, no za političare na vlasti to je opasan hod na rubu provalije. Na tom terenu spotaknuo se i Zdravko Marić, koji je lani morao odustati od poreza na nekretnine jer su njegov prijedlog zamjene komunalne naknade porezom na nekretnine doživjeli kao dodatki atak na standard.     

Pogledajte video - Predsjednica Grabar-Kitarović na fakultetu:

Ključne riječi

Komentara 4

IS
istinaizlike
09:08 08.11.2018.

"Kolinda Grabar-Kitarović predlaže identičan porezni tretman svih dohodaka prema principu tko zaradi više, neovisno o izvoru dohotka, treba platiti veći porez." I što je tu loše?

DU
Deleted user
09:28 08.11.2018.

Inače, postoji slučaj poreza na vezane štedne uloge - već par godina je kamatna stopa ispod razine inflacije, ali država opet ne želi "iz ralja" ispustiti porez na vezanu štednju, tj. tko pohrani novac u banku i oroči, ionako će izgubiti dugoročno na njemu, ali se još i država mora "omastiti" tako da povrh toga plati i porez. Dok se kojekakvim korisnicima kredita ide ususret, što zbog medijskih galamdžija (koji su duboko zaduženi) ili kontre Živom zidu - i tu država ne štedi kad je u pitanju interesna skupina "veseli cvrčak" (dok "mravi" rade i štede). A da se ne govori o idućem poglavlju koje čeka vlastodršce - a to je oporezovanje apartmana i cimer fraja (znam, piše se Zimmer frei) gdje se utrže ogromni novci, a porezi su simbolični. Što naposljetku dovodi do raskola juga i sjevera države jer zašto bi netko utržio nekoliko tisuća eura po sezoni po krevetu u privatnom smještaju i platio doista smiješan porez, a nekome na sjeveru se uzme svaka lp iz prihoda - dok i jednom i drugom djeca idu školu, a nastavnike plaća država, i jednog i drugog čuvaju policajci, a koje plaća država itd. No, nitko nema hrabrosti za takav potez - ako se krene oporezovati cimer fraj, izgubit će cijelo južno krilo glasača!? Ukratko, bogatima je najteže naplatiti porez - a baš o tome se radi u slučaju poreza na imovinu, zar ne?

VE
verica2
13:45 09.11.2018.

Od 1. siječnja 2017. dohodak od imovine smatra se konačnim. Išlo se, kao i uvijek, na ruku bogatima. Naime, ako je netko imao visoka primanja i još k tome iznajmljivao par stanova, mogao je, zahvaljujući dohotku od najma na kojia koji se plaća porez po stopi od 12%, dospjeti po godišnjem obračunu u porezni razred od 36%. Da im se to ne bi dogodilo, porez na dohodak od najma proglašen je konačnim. Gubitnici su, kao i uvijek, siromasi. Nezaposleni i umirovljenici s malim mirovinama imali su prije 1. siječnja 2017. pravo na povrat plaćenog poreza na dohodak od najma, a sada više nemaju. Ukoliko se stopa poreza na dohodak od najma poveća, a dohodak se i dalje bude smatrao konačnim, za siromašne ljude će to biti katastrofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije