Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pred Hrvatskom je nova kampanja za strance – ‘Croatia Full of Jobs’

radnici
Daniel Kasap/PIXSELL/Ilustracija
03.12.2017. u 06:50

Nećemo Filipince, kaže ministar Pavić, jer to bi bio kulturološki šok, ali budemo li izbirljivi, još će ovi naši s burze morati zasukati rukave

Vijest da Hrvatska planira uvesti 19.000 stranih radnika prenijeli su mediji u susjednim državama. U Srbiji je tu informaciju jedan portal opremio nadnaslovom “Nema ko da ih leči i da radi”. Pišu da nam nedostaju liječnici, građevinarci, pa čak i maseri, pekari, pastiri i, vidi čuda, 12 baletnih umjetnika (opa, kulturan taj narod, pomislili su valjda).

Situacija je ozbiljna, no ruku na srce, divno je biti nekome Zapad! Generacije Hrvata su 60-ih, 70-ih i 80-ih godina slušale kako na Zapadu traže radnike jer su toliko bogati da se ne žele pržiti na baušteli, čistiti zahode na željezničkim postajama ili mijesiti kruh u nesate. “Nijemac ti neće prljati ruke. On ti bira poslove, radi u Mercedesu i Audiju. Nakon posla ne ide u krčmu nego ravno doma, lijepo pred televizor, noge na tabure i odmara se”, pričalo se i širilo bajke o Nijemcima koji traže na desetke tisuća radnika koji bi im kosili dvorišta, čistili ulice i gradili što još treba sagraditi. I generacije Hrvata krenuše na obećani Zapad.

Moglo se pristojno zaraditi, a nije bilo većega gušta od dolaska kući za blagdane u ispoliranom Mercedesu ili Audiju. Nijemci su, uglavnom, uspješno popunjavali rupe na tržištu radne snage zahvaljujući tome što su bogata država u kojoj kao pomoćni zidar možeš zarađivati koliko i učitelj u Hrvatskoj ili BiH. Bit će stoga zanimljivo pratiti kako to Hrvatska misli namamiti toliko radnika iz inozemstva? Koje će to adute istresti?

Eto, ministar turizma Gari Cappelli smatra da će ih samo u njegovu sektoru trebati triput više od najavljene kvote, barem 5500. A kako će do njih? Možda da se snimi još jedna verzija onog novog spota “Croatia Full of Life” s kojim HTZ zove turiste? U kojoj bi Luka Modrić, uz šeretski osmijeh, pozvao: “Dođi u Hrvatsku, možda ćeš mi baš ti nešto skuhati”. Spot, za ovu priliku nazvan “Croatia Full of Jobs”, ili “Croatia Full-time Jobs”, mogao bi se, štednje radi, iskoristiti i za građevinarce. Koji se to zidar ne bi poželio doseliti ovamo kad vidi šibensku katedralu, Arenu u Puli i sve one lijepe i nenastanjene otoke koji kao da viču: “Dođi i zidaj!”

U Hrvatskoj je 180.000 nezaposlenih, a HZZ trenutačno ima oglašeno oko 6400 slobodnih radnih mjesta, najviše, oko 1060, uslužnih i ugostiteljskih zanimanja. Traži se i oko 600 stručnjaka iz društvenog, humanističkog i kulturnog područja, 500 stručnjaka iz informatike, 450 zdravstvenih, biotehničkih i prirodoslovnih stručnjaka, 440 nastavnika i profesora te isto toliko uredskih i šalterskih službenika. Ostalo su građevinarci, tekstilci, trgovci i vozači.

Konkurencija Hrvatskoj je ogromna. Češka traži 100.000 radnika, Njemačka ih treba čak milijun (eh, ti nezasitni Nijemci!), Švedska 80.000, Austrija 30.000 samo za sezonu skijanja... Što mi to možemo ponuditi više i bolje od njih? Ministar Marko Pavić odbacio je, eto, ljetos mogućnost uvoza radnika iz Filipina jer bi to, kaže, bio kulturološki šok. Ne za njih, nego za nas. Ipak smo mi neki Zapad. No, budemo li previše izbirljivi, još će netko od onih 180.000 s burze morati zasukati rukave.

Komentara 29

Avatar korona
korona
10:10 03.12.2017.

Lokalne neradnike skidati s popisa na burzi,posebno one na obali ,koji rade nekakv fuš i vode se na burzi kao nezaposleni.

Avatar vrex
vrex
09:52 03.12.2017.

Nista, pocnite otpustat uhljebe. Ozbiljno.

KR
krena
21:54 03.12.2017.

SAS strojogradnja Zadar zove metalske radnike. Plaća je minimalac. Uvjeti rada: nema grijanja u pogodnu i potrebne su kišne kabanice jer krov kapa na 30-tak mjesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije