Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Pravosudni paket nije nedostojan struke, a je li moglo bolje?

Najveća je zamjerka za sva četiri pravosudna zakona što stupaju na snagu tek 1. rujna 2018.
18. studenoga 2017. u 18:50 1 komentara 739 prikaza
Božo Petrov
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Tek što je objavljen paket izmjena pravosudnih zakona, stigla je prva, i to žestoka kritika čelnika Mosta Bože Petrova da su prijedlozi Ministarstva pravosuđa “ispod svakog kriterija, nedostojni struke”. Odnosno da je ministar Dražen Bošnjaković iz prijedloga zakona koji je radio Mostov ministar Ante Šprlje uzeo samo prijedlog o javnoj objavi imovinskih kartica sudaca. Petrov tvrdi da je riječ o “PR dokumentima”, a da će oni u petak iznijeti prave prijedloge tih zakona.

Božo Petrov Božo Petrov: 'To je PR dokument, kao da je djelovao Edward Škaroruki'

Teško je u predloženim zakonima naći nešto što je “nedostojno struke”. Štoviše, s većinom predloženih izmjena teško je ne složiti se, a osobito kad je riječ o ograničavanju samovolje Državnog sudbenog vijeća pri imenovanju sudaca jer ih se obvezuje na poštivanje redoslijeda kandidata na bodovnoj listi te što jača utjecaj sudačkih vijeća pri ocjenjivanju kandidata. Također, valja pozdraviti i promjene kojima, koliko god je to nepopularno, jača neovisna pozicija sudbene vlasti (nauštrb ovlasti koje je imao ministar pravosuđa) jer je to i zahtjev pojedinih europskih institucija, kao i što su usvojene primjedbe Greca, antikoruptivnog tijela Vijeća Europe vezano uz izbor predsjednika Vrhovnog suda i ograničenje mandata.

Što se tiče ponovnog vraćanja pojedinih općinskih sudova i državnih odvjetništava, nadajmo se da se prijedlozi temelje uistinu na egzaktnim podacima praćenja stanja nakon provedenih reformi, a da nisu rezultat lokalnih političkih pritisaka. I da se taj korak u suprotnom smjeru s obzirom na smanjenje broja sudova od 2008. neće nastaviti, ili još gore postati trend kao u Srbiji. Doduše, to barem neće imati negativne demografske učinke jer je značaj sudova za lokalne sredine ogroman ne samo na razini simbolike. Ako predloženim nacrtima četiriju zakona treba tražiti zamjerke, one se odnose na posljednje odredbe u kojima se navodi da zakoni stupaju na snagu tek 1. rujna 2018., naravno vjerojatno ponajviše zbog proračuna. Drugo je pitanje – je li moglo bolje. To ćemo čuti od Mosta, ako ne prije, u petak.

Robert Ježić i Ivo Sanader IVA PULJIĆ-ŠEGO Arbitri nokautirali hrvatsko pravosuđe Robert Ježić i Ivo Sanader Arbitraža MOL Donosimo presudu: snimka Sanadera je 'montirana', Turudića optužili za pristranost bariša gašpar (1) Osuđeni suci Iako uhićenja sudaca u Hrvatskoj nisu tako česta, takvih je primjera u prošlosti ipak bilo
Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja večeras silno boli Hrvate
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • droza:

    Gospodin Jurasić jedan je od rijetkih novinara koji se objektivno osvrću na teme koje obrađuju. To je slučaj i sa ovim osvrtom na temu pravosuđa. Naime, apsolutno se slažem da Petrovljeve optužbe nisu ništa drugo osim, još jednog u nizu ... prikaži još! pokušaja dodvoravanja hrvatskoj javnosti, uz već prokušanu taktiku samopromocije. Jer, ne mogu se oteti dojmu da je čovjek (Šprlje) čiji su dosadašnji najveći dosezi rasprave o vinogradarskim međama, sposoban kreirati kvalitetne izmjene pravosudnog sustava. Živi bili pa vidjeli.