Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.10.2019. u 23:43

Od sazivanja katalonskog referenduma do danas politika u Madridu gotovo je u svemu pogriješila, a sudovi su pod političkim pritiskom donosili odluke koje su još više zakomplicirale situaciju

Bacanjem soli na ranu ocijenjena je presuda španjolskog Vrhovnog suda kojim je devetero katalonskih dužnosnika osuđeno na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma 2017. o nezavisnosti Katalonije. Od sazivanja katalonskog referenduma do danas politika u Madridu gotovo je u svemu pogriješila, a sudovi su pod političkim pritiskom donosili odluke koje su još više zakomplicirale situaciju.

Jer čim je referendum sazvan Ustavni ga je sud bio zabranio obrazlažući da bi mogao značiti unilateralno proglašenje neovisnosti Katalonije. Ta zabrana održavanja referenduma imala je za posljedicu da je nakon njegovih rezultata katalonski parlament jednostrano proglasio samostalnost Katalonije. Onda je Madrid odlučio postaviti povjereničku vladu u Barceloni i suspendirati katalonsku pa su izrečene presude organizatorima referenduma itd. I taman kad je napetost popustila i postojale su šanse dolaska do pregovora između vlade u Madridu i katalonskih separatista, kao grom iz vedra neba stigla je presuda Vrhovnog suda.

Koja, istina, nije onako teška kakvu su tražili tužitelji, ali je ipak preteška. Tužiteljstvo je tražilo osudu za napad na španjolski ustav (472. članak kaznenog zakona) s kaznama od 16 do 25 godina zatvora. Vrhovni sud to je odbio, kao što je odbio presuditi i da su osuđenici opasni za društvo, a to pak znači da su za nekoliko mjeseci mogli biti iz zatvora pušteni u kućni pritvor. Bilo bi, dakako, bolje da se ostavilo organiziranje referenduma 2017. pa, ako je to bilo propušteno, moglo se sada osuđenike barem pustiti iz zatvora. Ali to nije učinjeno jer bi se to moglo shvatiti... Tako sve presude mirišu na osudu namjere.

Zabranimo referendum jer bi mogli unilateralno proglasiti neovisnost itd. Uvijek to: mogli bi. Ali još nisu to učinili. Ne mogu se sudski kažnjavati nečije eventualne namjere, posebno ne u politici. Premda je EK uvijek govorio da je riječ o unutaršpanjolskom pitanju, sada će ono postati i europsko jer će se katalonski osuđenici žaliti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Ključne riječi

Komentara 2

PR
prajdali100
08:08 21.10.2019.

Kakav je stav pape u pitanju moguće neovisnosti Katalonije ?

OK
okolokere
11:14 21.10.2019.

Pravo na samoodređenje temeljno je pravo svakog naroda pa tako i katalonskog. Kraljevina Španjolska upala je u vlastite zamke mada toga očito nije svjesna. Uz sve probleme koje ima Španjolska će se morati htjela ne htjela suočiti s internacionalizacijom legitimnogg prava Katalonije na nezavisnost. Pokušajte se sjetiti kada i gdje je neka sudska vlast osudila legitimne predstavnike naroda na 13 godina robije!? Može španjolski Ambasador u Zagrebu pričati bajke ali...u Hrvatskoj mu to proći ne može. Nasilje je nasilje a njega sasvim sigurno nije izazvala javnost Katalonije. Dapače nastojeći kompromitirati katalonsku borbu za nezavisnost Madrid joj želi imputirati ono što je organizirao-nasilje policije i njenu brutalnost. To uspjeti ne može. Bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan organizirao je Odbor za pomoć osuđenima u Madridu okupivši itekako ugledne ljude slovenskog pokreta za samostalnost iz 1989. To će se događati i u Europi. U Hrvatskoj malo teže. Ovdje se oduvijek radije spavalo sluganskim snom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije