Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trzavice sa srbijom

Pravi primatelj diplomatske note zapravo je srbijanska javnost

25.04.2016.
u 10:58

Tako tamošnji političari jačaju svoju poziciju, smatra više domaćih i stranih diplomata s kojima smo razgovarali

Pravi primatelj diplomatske note koju je Srbija uputila Hrvatskoj, a u kojoj se, između ostalog, prosvjeduje i zbog predavanja Marka Perkovića Thompsona na vjerskoj tribini za mlade u katoličkoj školi u Šibeniku, zapravo je srbijanska javnost i to uoči tamošnjih izbora. Tako tamošnji političari jačaju svoju poziciju, smatra više domaćih i stranih diplomata s kojima smo razgovarali o najnovijoj izmjeni poruka između Beograda i Zagreba, a koju je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također smjestilo u kontekst srbijanskih izbora. No nisu sve diplomatske note iste – nekada, kao u slučaju hrvatskih prosvjeda oko postavljanja žice uzduž granice i zalaženja na hrvatski teritorij – one imaju i vrlo konkretnu svrhu u budućem rješavanju spora.

Diplomatske note uobičajen su način komunikacije između država, piše ih se puno i nisu sve prosvjedne, no upravo za te javnost najčešće dozna, kao što je doznala za čak osam nota koje je hrvatski MVEP poslao Sloveniji zbog žice na granici. No žica i dalje stoji na hrvatskom teritoriju.

– Diplomatske su note apsolutno imale smisla. Danas-sutra, kad se bude rješavalo pitanje granica, na sudu ili bilateralno, Hrvatska se može na njih pozvati. One su notirani dokaz hrvatskog stava i imaju pravnu vrijednost. Da Hrvatska nije reagirala, Slovenija bi u sporu oko granice mogla tvrditi da neko područje nije sporno jer se Hrvatska nije bunila kad su preko njega vukli žicu. Diplomatske note predstavljaju pisani trag, one su formalni oblik komunikacije i u formalnom postupku država se može na njih pozvati – kazao je jedan diplomat.

Država mora reagirati na apsolutno svaki ulazak u njezin zračni, morski ili kopneni teritorij jer bi u suprotnom izgledalo kao da se slaže i da nema primjedbi, što bi bila i otegotna okolnost u nekom mogućem sporu. 

– Ako se nešto događa učestalo, poput prijelaza u teritorijalne vode, može se evidentirati, a nota drugoj državi slati jednom mjesečno – navodi. 

Odluka o slanju diplomatske note, kao i o tome kako će država reagirati na nju ili će je možda i odbiti primiti, kao i sadržaj note, ovise o političkoj procjeni. Mada bi se prosvjed oko pjevača Perkovića mogao činiti neuobičajenim, on to nije. Srbija je već prosvjedovala, kako je rekla, oko neprihvatljivih događanja na Perkovićevim koncertima nakon proslave Oluje. No zbog Perkovića je i Hrvatska slala diplomatske note. Kad mu je 2009. Švicarska zabranila ulazak na tri godine, hrvatski MVEP im je zbog toga uputilo oštar prosvjed.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije