Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stevo Pendarovski

Pozove li VMRO-DPMNE na bojkot izbora, znači da se boji građana

Stevo Pendarovski
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
01.05.2019.
u 16:22

Eventualni neuspjeh izbora značio bi ulazak u političku krizu koja bi ugrozila reforme i demokratsku budućnost. Takav razvoj događaja u interesu je onih koji žele kreirati atmosferu nesigurnosti

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list 56-godišnji Stevo Pendarovski, predsjednički kandidat socijaldemokrata, koji je u prvom krugu makedonskih predsjedničkih izbora tijesno pobijedio kandidatkinju nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, Gordanu Siljanovsku – Davkovu, govorio je kako je uvjeren u svoju pobjedu u drugom krugu jer, osim glasa Makedonaca koji su odabrali put Sjeverne Makedonije prema euroatlantskoj integraciji, računa i na potporu Albanaca. Između ostalog, govorio je kako je jaz među Makedoncima produbila nacionalistička kampanja rukovodstva opozicijske stranke VMRO-DPMNE i retorika straha i mržnje tvrdeći kako su nacionalizam i populizam postali dio političkog života u većini europskih država.

U prvom krugu tijesno ste pobijedili protukandidatkinju Gordanu Siljanovsku – Davkovu s 42,63% prema 42,39%. Vjerujete li da ćete je pobijediti u drugom krugu, 5. svibnja?

U drugi krug, kao što je poznato, idemo ja i kandidatkinja bivšeg režima Gordana Siljanovska-Davkova. Odlučujući faktor, kao i u prvom krugu, jasni je kontrast u političkom programu i vizija za budućnost naše države. Osnovni ciljevi mog programa su ujedinjenje oko strateških ciljeva naše države, a to su članstvo u NATO-u i EU i pomirenje podijeljenog društva. Ideje moje protukandidatkinje su kontinuitet podjela, mržnje i konflikta koje je bivši režim Nikole Gruevskog i aktualnog predsjednika Ivanova stvarao i podržavao više od deset godina. U tom smislu, uvjeren sam da će 5. svibnja građani odlučivati imajući u vidu jasne razlike između dva kandidata, dva programa, dvije vizije za budućnost naše domovine. I ne sumnjam da će velika većina građana podržati program ujedinjena i napretka naše države!

Računate li na glas etničkih Albanaca, jer oni bi mogli biti presudni? Što mislite hoće li 11% glasača koji su svoj glas u prvom krugu dali predstavniku albanske manjine Blerimu Reki, u drugom krugu dati glas vama ili vašoj protukandidatkinji Gordani Siljanovskoj – Davkovoj?

Svakako da računam na njihovu podršku! Gospodin Reka i ja, što se tiče strateške orijentacije naše države, imamo vrlo sličnu viziju. Naravno, kao protukandidati u prvom krugu imali smo određene razlike, ali te razlike nisu bile oko onoga što je suštinski interes građana naše države. Važno je da naglasim i da na ovim izborima, prvi put, svi imaju mogućnost glasati za kandidata koji nudi ujedinjenje ne oko nacionalizma, mržnje i podjele, nego oko jasnih političkih ciljeva koji su zajednički. Kao što sam već rekao, ja sam kandidat svih progresivnih građana naše države, uključujući i one koje su u prvom krugu glasali za Reku, ali i onih, koji zbog opravdanog nezadovoljstva brzinom provođenja reformskih politika, odlučili su da ne glasaju u prvom krugu. Njihova podrška također je izuzetno važna za nastavak reformi. Ne zbog mene ili vlade, nego zbog bolje budućnosti svih.

Svoju ste kampanju vodili uz poruku da je glas za vas, glas za NATO i EU, što će dovesti do novih investicija i ekonomskog rasta, međutim, izgleda, prema izlazu na birališta, da to nije naišlo na odobravanje Makedonaca. Hoćete li mijenjati strategiju u kampanji za drugi krug?

Ne slažem se da moj politički program nije naišao na odobravanje Makedonaca, ali i svih građana naše države. Ja sam kandidat koji je dobio najviše glasova onih koji su glasali u prvom krugu predsjedničkih izbora. Mislim da na slabiju izlaznost na izborima utjecaj ima nezadovoljstvo jednog broja građana brzinom provođenja reformi, ali i nekih slučajeva nepotizma i sukoba interesa. U tom smislu, strateški ciljevi naše države nisu oni koji nisu naišli na odobravanje građana. Ono što nije naišlo na odobravanje i uzrok je nezadovoljstva kvaliteta je nekih političkih odluka, kao i kvaliteta i brzina ostvarivanja naših strateških ciljeva.

Slažete li se s mišljenjem analitičara koji tvrde da Makedonci na ovim izborima zapravo biraju između nezadovoljstva zbog promjene imena te ulaska u NATO i EU?

Kompromis koji smo postigli s Grčkom nije jednostavan. Sam problem bio je vrlo kompleksan, a i u Grčkoj tijekom svih ovih godina pregovaranja, s vremena na vrijeme, dominirao je nacionalizam i iracionalni pristup ovom pitanju. Srećom, u isto vrijeme dvije susjedne države imaju dva vrlo progresivna premijera Zoran Zaev i Alexis Tsipras. Oni su pristupili ovom problemu sa željom da nađu uzajamno prihvatljivo rješenje koje neće biti poraz ni za jednu ni za drugu državu ili narod. Sporazum garantira identitetska pitanja makedonskog naroda, kao što je naš makedonski jezik, naša makedonska kultura i civilizacija. Geografska odrednica „sjeverna“ ispred imena Makedonije označava da se suvremena makedonska država nalazi na sjevernom dijelu geografske regije Makedonije.

Ovi predsjednički izbori izuzetno su važni za Sjevernu Makedoniju s obzirom na to da su došli odmah nakon promjena imena. Zašto je, po vašem mišljenju, toliko slaba izlaznost na izbore? Sada je bila samo 41%.

Nadam se boljoj izlaznosti. U mojoj kampanji ja, ali i premijer, svakodnevno naglašavamo da je nezadovoljstvo tih koji su odlučili da ne izađu u prvom krugu, opravdano, da je vlada primila poruku građana i da nakon izbora slijede suštinske kadrovske reforme. Ali, naglašavamo i to, da opravdano nezadovoljstvo građana ne bi smjelo rezultirati kažnjavanjem vlastite države. Neuspjeh izbora značio bi ulazak u političku krizu koja bi ugrozila reforme, a time i demokratsku budućnost svih građana. Takav razvoj događaja jedino je u interesu onih koji su htjeli upropastiti našu državu tijekom više od deset godina vladavine bivšeg režima Nikole Gruevskog i predsjednika Ivanova. Njihova želja je da iskoriste političku krizu kako bi, po tko zna koji put, pokušali spasiti sebe i svoje suradnike od odgovornosti zbog počinjenog kriminala. Ja se nadam da im odgovorni građani neće to dopustiti.

Što će se dogoditi ako u sljedećem krugu VMRO-DPMNE od svojih pristaša zatraži bojkot izbora, kao u vrijeme referenduma, i da ne izađe više od 40% glasača u drugom krugu, što je cenzus za valjanost izbora? Zaev je prethodno održao referendum oko promjene imena na koji je izlaznost bila 37 posto te nije bio uspješan.

Što se tiče eventualnog bojkota oporbene stranke VMRO-DPMNE, nadam se da ga neće biti. Ako ova stranka želi promijeniti, bar malo, svoju negativnu percepciju kod kritičke javnosti kod nas, ali i kod naših saveznika u EU i NATO, mora iskreno sudjelovati na izborima do kraja i prihvatiti odluku građana. Poziv na bojkot je znak straha od većinske volje građana, ali i neodgovorna politička odluka protiv vlastite države. Da ponovim još jednom, nadam se da to toga neće doći.

Dođe li do bojkota, znači li to ponovno ulazak Makedonije u politički vrtlog ili će ipak u parlamentu izabrati novog predsjednika Sjeverne Makedonije?

Kao što sam naglasio, eventualni neuspjeh izbora značio bi ulazak u političku krizu koja bi ugrozila reforme, a time i demokratsku budućnost svih građana. Takav razvoj događaja u interesu je jedino onih čiji je jedini interes nastavak nazadovanja države i kreiranje atmosfere nesigurnosti kako bi mogli u tim mutnim okolnostima izbjeći pravnu odgovornost za sve što su napravili.

Što će se dogoditi u slučaju ako, hipotetski gledano, pobijedi vaša protukandidatkinja Gordana Siljanovska – Davkova, koja kaže kako, u slučaju da postane predsjednica, neće potpisati niti jedan dokument kao što to danas čini i aktualni predsjednik Đorge Ivanov jer promjenu imena Makedonija u Sjeverna Makedonija smatra protuustavnom?

Mislim da čak ni sama Gordana Siljanovska-Davkova ne vjeruje da će pobijediti na ovim izborima. Zato i daje takve neodgovorne izjave.

Makedonsko društvo duboko je podijeljeno. Kako riješiti tu podjelu i koliko vanjski čimbenici igraju ulogu u toj podjeli društva? Koliko je istina da je VMRO-DPMNE pod ruskim utjecajem i pod svaku cijenu želi sabotirati ulazak Makedonije u NATO?

Jaz među Makedoncima produbila je nacionalistička kampanja rukovodstva opozicijske stranke VMRO-DPMNE i retorika straha i mržnje. Nažalost, vidimo da su nacionalizam i populizam postali dio političkog života u većini država Europe, a i Sjeverna Makedonija nije izuzetak. Točno je i to da VMRO-DPMNE, odnosno njihovo rukovodstvo kao i njihova kandidatkinja za predsjednicu države, i pored toga da povremeno daju izjave da podržavaju članstvo naše države u NATO i EU, u biti rade sve kako bi sabotirali proces članstva u NATO-u, za koji očekujemo da bude dovršen do kraja ove godine, kao i početak pregovora s EU. Mislim da za njih su najvažniji interesi njihova nalogodavca, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je pobjegao iz države kako bi izbjegao pravdu i sada upravlja strankom iz Budimpešte. Što se tiče stranih utjecaja, o tom pitanju bi oporbena stranka morala odgovoriti sama. Najvažnije je da progresivne stranke nude kredibilnu alternativu za većinu građana, koji, ipak, ne podržavaju politiku podjela, straha i mržnje.

Po makedonskom ustavu ovlasti predsjednika su ograničene. Koji će biti vaši prvi potezi u slučaju da postanete predsjednik države? Kako ćete riješiti visoki stupanj nezaposlenosti, korupcije, nepotizma i siromaštva?

Ekonomski razvoj, veće investicije te otvaranje novih i dobro plaćenih radnih mjesta najbolje bi se ostvarili članstvom naše države u NATO-u i EU. Upravo zbog toga, i pored toga da nemam direktne ingerencije u tim sferama, smatram da će moja politika u ovom pravcu imati direktan utjecaj na ekonomski napredak naše države. Razumije se, ostvarenje naših strateških opredjeljenja ne isključuje suradnju s drugim državama, kao što su Rusija i Kina, polazeći od uzajamnog interesa i koristi. U ovoj sferi, posebno je važno naglasiti da novi pristup u odnosima sa susjedima koji provodi nova demokratska vlada, omogućava da se stvaraju nove kontakte između nas i naših susjeda, a to je najbolji poticaj za veću ekonomsku suradnju, nove investicije i nova radna mjesta.

Nitko više ne govori o bivšem vođi i premijeru Nikoli Gruevskom koji je pobjegao iz zemlje te zatražio azil u Mađarskoj kako bi izbjegao zatvor zbog korupcije?

Sasvim suprotno! Ja stalno naglašavam da je njegova politika glavni uzrok za stagnaciju naše države i da je politika aktualnog rukovodstva oporbene stranke i Siljanovske – Davkove, zapravo, kontinuitet politike bivšeg premijera Nikole Gruevskog. Bojkot referenduma, politika nacionalizma, podjela i mržnje koju oporbena stranka i dalje provodi, jedino je u njegovu interesu i njegovoj želji da trajno izbjegne pravnu odgovornost zbog kriminala. Rukovodstvo VMRO-DPMNE možda ne govori o njemu, ali stalno misli kako mogu spasiti njega i njegove suradnike, čak i ako njihove odluke i radnje direktno ugrožavaju budućnost građana naše države.

Postanete li predsjednik, koju ćete zemlju prvu posjetiti?

Prioritet posjeta dajem našim strateškim partnerima i susjedima. Naravno da želim posjetiti Hrvatsku. Hrvatska je naš vrlo važan partner i saveznik i prijateljska država u regiji. Odnosi s Hrvatskom vrlo su važni za našu državu. Mi se međusobno podržavamo još od stjecanja neovisnosti u 1991. godini, a imamo i povijesnu tradiciju suradnje i u vrijeme bivše Jugoslavije, ali i u 19. i 20. stoljeću tijekom nacionalno-oslobodilačkih pokreta naših naroda.

Koliko je Hrvatska pomogla i pomaže Sjevernoj Makedoniji u ulasku u NATO?

Hrvatska je uvijek nesebično podržavala naš ulazak u NATO. Na žalost, mi nismo uspjeli ući u NATO 2008. godine zajedno s Hrvatskom i Albanijom, ali Hrvatska je ostala naš važan lobist i uvijek je imala principijelan stav i podržavala naše članstvo u NATO-u. Za nas je bilo iznimno važno da je Hrvatska jedna od prvih članica NATO-a koja je ratificirala protokol o našem pristupanju savezu. U moje ime i u ime građana Sjeverne Makedonije htio bih zahvaliti vašem parlamentu, vašoj Vladi i predsjednici, kao i svim hrvatskim građanima za podršku koju ste pružili i koju ćete pružiti i u budućnosti.

Jeste li zadovoljni političkom i gospodarskom suradnjom Hrvatske i Sjeverne Makedonije?

Mislim da se ekonomski odnosi naših država razvijaju u vrlo dobrom smjeru. Mi imamo vrlo bliske ekonomske veze još iz vremena bivše Jugoslavije. Vi ste naš važan ekonomski partner, mi puno uvozimo iz Hrvatske, ali i puno izvozimo. Firme i privrednici imaju stabilne kontakte i, što je najvažnije, povjerenja. Konačno, i makedonski i hrvatski građani imaju povjerenje u kvalitetu makedonskih i hrvatskih proizvoda. To je najvažniji kapital ekonomske suradnje koji trebamo nadograđivati i dalje razvijati. Naravno, uvijek možemo i više privređivati. Ja ću kao predsjednik i nosilac vanjske politike naše zemlje uvijek podržavati i stimulirati ekonomsku suradnju naših država.

VIDEO Atena u dimu zbog Makedonije

Komentara 2

AM
AMD------------------------
20:01 01.05.2019.

sjeverna makedonija lijepa zemlja -sv i bigorski,stobi.selo janjce-prekrasno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije