Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.10.2019. u 18:49

Za njemački je sud bilo presudno što je u govoru pokazao prijezir prema žrtvama

Iako naši zastupnici uživaju imunitet za izraženo mišljenje, što je prošireno tako da za mandata ne odgovaraju čak i za neistine izgovorene izvan Sabora, sloboda govora i u parlamentu ima granice. Europski sud za ljudska prava odbio je zahtjev Uda Pastörsa (67), zastupnika i čelnika neonacističkog NPD-a u pokrajini Mecklenburg-Pomeranija u Njemačkoj, koji je uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora jer je u parlamentu negirao holokaust. ESLJP-u se požalio da je sporni dio izvučen iz konteksta. Ali ESLJP je utvrdio da je analiziran njegov cjeloviti govor, ali da njemački pokrajinski sud nije mogao naći ništa što bi prikrilo ili ublažilo njegovo poricanje holokausta koje je ubačeno u govor poput “otrova u čašu vode, nadajući se da neće odmah biti otkriven”.

Nitko se ne može pozivati na slobodu izražavanja koju štiti Europska konvencija o ljudskim pravima kad namjerno iznosi neistine o Židovima, zaključilo je jednoglasno sedmeročlano vijeće. Dan prije njegova govora u parlamentu održana je svečanost za Dan sjećanja na holokaust, na kojoj NPD nije sudjelovao. Pastörs je sutradan ustvrdio kako je malo tko iskreno suosjećao u tom njihovom teatralnom pokazivanju brige jer ljudi osjećaju da se “tzv. holokaust koristi u političke i komercijalne svrhe”. Govorio je i o tomu kako su Nijemci još od II. svjetskog rata izloženi “kanonadi kritika i propagandističkih laži” spominjući u tom kontekstu i “projekcije Auschwitza”.

Za sud je bilo presudno što je pripremio govor u kojem je pokazao prijezir prema žrtvama i povijesnim činjenicama. Iako izjave u parlamentu zaslužuju biti ispitane s povećanom pažnjom, takav govor ne uživa konvencijsku zaštitu, odnosno osuda takvog govora nužna je osobito u državama koje su iskusile nacističke strahote pa stoga imaju moralnu obvezu distancirati se od masovnih zločina. Pastörsu je parlament opozvao imunitet od kaznenog progona, a iako pokrajinski ustav ima identičnu odredbu kao naš kad je riječ o iznošenju mišljenja u parlamentu, ne štiti ga od odgovornosti za klevetu. Poučno za sve.

VIDEO Nacistički i ustaški grafiti na spomeniku strijeljanim antifašistima u Šibeniku:

Ključne riječi

Komentara 33

GI
giannimichelis
18:53 06.10.2019.

Kad nekog kazniš zbog izgovorene riječi, nisi dokazao da laže ili da nije u pravu, nego samo to da se bojiš njegovih riječi. Drevna mudrost koju neki nikako ne mogu spoznati.

SV
stjepan v.
20:19 06.10.2019.

neprestano razliciti komunisti neprekidno nam daju drugacije brojke o jasenovcu. kosta Nadj...do djilasa do Pijade...imamo zakljucak da je veliki upitnik sto se tice broj zrtava. 1944 je tito primio veliki broj cetnika u partizane kojisu radili velike zlocine nad hrvatimavatima I muslimanima. jos ima hrvatskih svjedoka koji znaju sto se stvarno desavalo tokom ww2.

DU
Deleted user
21:25 06.10.2019.

Kad malo bolje razmislim, ne znaš koji su veći zločinci, fašisti ili antifašisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije