Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.07.2018. u 08:22

Veliki izraelski projekti godinama su zaustavljani bez vidljivog razloga

Dobri odnosi s Izraelom od samog su početka bili u interesu Hrvatske, no sve do 1997. godine opterećivale su ih brojke o stradanjima Židova u vrijeme NDH koje je u svojoj knjizi “Bespuća povijesne zbiljnosti” iznio Franjo Tuđman. Uzlaznom putanjom odnosi su krenuli su tek kad je Tuđman pristao izmijeniti svoje formulacije u izdanju “Bespuća” na engleskom jeziku. Od tada izjave hrvatskih i izraelskih čelnika ukazivale su da otvorenih pitanja i prepreka za blisku suradnju nema.

I dok je u interesu Hrvatske bilo upravo da sa sebe skine teško breme povijesne krivnje, Izrael je svoju korist našao u činjenici da je u UN-u mogao računati, ako ne na potporu, a ono barem na suzdržanost Hrvatske kada se odlučivalo o statusu palestinske samouprave ili Jeruzalema. Hrvatska se tu i 2012. i 2017. godine pokazala kao saveznik na kojeg se može računati. Zbog toga se može reći kako je od samog uspostavljana diplomatskih odnosa riječ o uzajamnoj “ljubavi” koja se, međutim, godinama nije uspjela pretočiti u suradnju na konkretnim projektima. Iako najavljivani u različitim područjima, od poljoprivrede i remonta MIG-ova do ulaganja u dubrovačko primorje, veliki projekti redovito su zaustavljani, uglavnom bez vidljivog razloga.

I tako je ostalo sve do prije nekoliko mjeseci, kada je Plenkovićeva vlada definitivno odlučila od Izraela kupiti borbene zrakoplove F-16 Barak. Uslijedila je najava sporazuma o strateškoj vojnoj i sigurnosnoj suradnji, koji bi trebao biti potpisan u rujnu, a te su odluke pokazale da je između dviju država probijena i posljednja nevidljiva barijera i da bi konačno i gospodarska suradnja mogla krenuti bržim koracima.

A da je tomu tako, potvrdio je i jučerašnji posjet Hrvatskoj Reuvena Rivlina, predsjednika Izraela. Iako Rivlin nije prvi izraelski predsjednik koji je došao u Hrvatsku, riječ je o prvom službenom, državnom posjetu i definitivnoj potvrdi dobrih odnosa i trajnog savezništva između dviju zemalja.

Andrej Plenković i Reuven Rivlin
1/10
Ključne riječi

Komentara 22

TO
tolitol
09:31 25.07.2018.

Izuzetno su bitni odnosi Hrvatske s Izraelom. Ne samo da bi se falsifikatorima i manipulatorima u našem "komšiluku" začepile lažljive gubice, nego i i zato jer se radi o tehnološki izrazito naprednoj zemlji od koje možemo dosta naučiti. Osim toga, i Izrael, u dalekoj većoj mjeri, se nalazi u izrazito nepovoljnom geostrateškom području i treba im izraziti podršku gdje god je to moguće.

PR
prajdali100
11:19 25.07.2018.

Vrlo promišljeni i pametni potezi.Puno toga možemo naučiti od Izraela.

Avatar southman
southman
09:48 25.07.2018.

Valjda ovaj sinošnji rezultat iz Maksimira neće pokvariti ovo partnerstvo ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije