Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.11.2018. u 08:37

Do kraja stolježa smrti zbog klimatskih promjena koštat će 141 milijardu dolara

Klimatske promjene mogle bi za američku ekonomiju imati teže učinke od onih koje je izazvala ekonomska kriza 2008., odnijeti stotine milijardi dolara, čak do 10% BDP-a, stoji u izvješću koje je, na zahtjev Kongresa, sastavilo 13 američkih saveznih agencija. No u izvješću se ne daju naznake kako bi trebalo reagirati na te promjene, a spočitava se i što je izvješće objavljeno na “crni petak” kada su Amerikanci, ali i Europljani, zaokupljani kupovanjem, a ne izvješćem o klimi.

Ipak, 16 europskih država poziva na veću pažnju kad je riječ o zaštiti okoliša. Zapravo se klima već promijenila, sadašnji klimatski uvjeti su različiti od onih od prije nekoliko godina i bit će mnogo teže vratiti uvjete života u normalnije klimatsko razdoblje. Računa se da će do konca stoljeća smrti zbog klimatskih uvjeta koštati 141 milijardu dolara, zaštita od povećanja razine mora stajat će dodatnih 118 milijardi dolara, a zaštita infrastrukture dodatne 32 milijarde dolara.

Do sada smo bacili 15 godina u raspravama o utjecaju čovjeka na klimatske promijene, a računa se da će se baciti još pet godina prije nego što se pronađe odgovor za suzbijanje klimatske krize.

“Što se više bude čekalo, to će biti potrebno brže djelovati, a sve će imati i višu cijenu”, tvrdi Gary Yohe, član američke nacionalne znanstvene akademije (National Academy of Science) koja je radila na ovom izvješću koje odbacuje stav američkog predsjednika Donalda Trumpa koji tvrdi da glavni zagađivač nije industrija temeljena na fosilnim gorivima.

Možda će, kada bude shvatio kako zanemarivanje problema globalnog zagrijavanja utječe na ekonomiju, i Trump promijeniti svoje stavove jer zanemarivati nalaze znanstvenika zasigurno ne donosi napredak.

Možda se danas uštedi koji dolar više, ali sutra postaje sve neizvjesnije ne samo za ekonomiju nego i za čovjeka. A upravo bi o čovjeku i o budućnosti političari prvenstveno trebali voditi brigu. Znanost i politika ne smiju biti suprotstavljene, već bi politika trebala koristiti znanstvena dostignuća i otkrića. 

VIDEO Posljedice uragana

 

Komentara 5

Avatar Django
Django
12:07 25.11.2018.

Sva sreća da je tako. Da smo prije 15 godina uveli mjere protiv, kako se tada tvrdilo, “globalnog zahlađenja” i “novog ledenog doba”, koliko bi tek danas bilo ovo “globalno zatopljenje” i “porast razine oceana”? Treba jednostavno prirodi i majčici Zemlji pustiti da radi ono što je radila milijunima godina do sada, jer su ljudi ionako po tom pitanju nemoćni bilo što popraviti ili pokvariti. Biti će kako biti mora.

MA
mare100
11:33 25.11.2018.

15 godina jalovog istraživanja i milijarede bačene u vjetar još trebaju najmanje 5 godina do konkretnog podatka,ali najvažnije da su pronašli krivca Trunpa koji je na vlasti samo 2 godine.Napredno nama se što reći poslije ovakvih izjava još malo paa će Trunp bit dežurni krivac za sve što se dešavalo na američkoj i svjstsko jsceni prije nego je bio na vlasti.

DU
Deleted user
10:24 25.11.2018.

Potrosili 15 godina na jalove rasprave??? A Trump je na vlasti samo dvije godine i sve mu se trpa na leda. Lopine manipulatorske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije