Naslovnica Premium Analize i intervjui

Za jednog klijenta naručila sam Davenporta od 100.000 dolara, ali san mi je renovirati Šeherezadu

06. kolovoza 2018. u 19:04 3 komentara 1116 prikaza
Jelena Shuman
Foto: Marijana Marinović
Pogledajte galeriju 1/3

Narona je bila grad između današnjeg Metkovića i sela Vid, utemeljena u 3. stoljeću prije Krista, u čiju je čast dizajnerica interijera Jelena Shuman prije 11 godina nazvala svoju tvrtku Narona Design.

IKEA stari katalozi dizajn kroz godine Stari katalozi IKEA-e: Ovako izgledaju savršeni domovi od 1951. do 2000. godine

 Time je 39-godišnja dizajnerica s američkom adresom odala čast Kominu i Pločama, neretvanskim mjestima odakle je podrijetlom, a trenutačno kod kuće provodi godišnji odmor s 11-godišnjim sinom Markom, želeći da i njezin dječak doživi bezbrižnost i ljepotu malih dalmatinskih mjesta. 

– Nema ništa ljepše od odrastanja uz prekrasnu prirodu i plodove izrasle na mediteranskom suncu, uz svježe ulovljenu ribu i toplinu obitelji, a s terase naše kuće u Kominu, gdje sam provela najranije djetinjstvo, pogled je pucao na cijelu neretvansku dolinu. Ta slika, kao i mirisi i okusi moga kraja, svuda me prate i doživotno će živjeti u mojem sjećanju: djedov prošek, vino i pršut, svježe toplo mlijeko za doručak, smokve i rajčice iz bakina vrta. Moje djetinjstvo bilo je predivno: vozila sam skateboard, trčkarala sa psom Ogijem, igrala se s vršnjacima i trenirala rukomet te stekla prijatelje za cijeli život – prisjeća se Jelena Shuman idiličnog odrastanja uz djeda Marka i baku Mariju, tatu Miru, mamu Višnju i brata Antu.

Jelena Shuman | Autor :

Umjetničku crtu, pak, povukla je po maminoj strani: djed Ante Šandor, iz malog mjesta Šarić Struge, završio je školu za tekstilnog majstora i bio prodavač namještaja u Pločama. Njegova supruga Vinka bila je vješta krojačica, kojoj bi dolazile klijentice da im osmisli kreacije i sašije po mjeri. 

– Kad bi djed došao po mene u vrtić i odveo k sebi na posao, skakala sam po madracima i udisala miris novog namještaja, skrivala se po ormarima i igrala pred ogledalima. Njegova kuća bila je predivno i moderno uređena, s probranim namještajem i zidnim tapetama. Od bake sam naučila krojiti, šivati, plesti, vesti goblene i heklati, što je samo produbilo moj smisao za estetiku i modu – otkriva Jelena, koja je početkom rata, s 15 godina, doputovala obitelji u Sacramento

Jelena Shuman | Autor : Privatni album/MailOnline Foto: Privatni album/MailOnline

Na sveučilištu California State završila je dizajn interijera, a kako ju je moda uvijek zanimala, u večernjoj je školi završila i modni dizajn. Kada je 2001. diplomirala, počela je raditi za arthitektonski ured CHD Architekts, a potom je prešla u Benning Design, gdje isključivo osmišljava interijere – uglavnom restorana i barova. 

– Uvijek sam bila kreativna i imala oko za slikarstvo, čak su moji radovi bili izloženi u hodnicima škole. Voljela sam i matematiku i geometriju, tako da je dizajn interijera bio spoj moje umjetničke žice i sklonosti prirodnim znanostima – govori dizajnerica čiji su projekti prisutni na Zapadnoj i Istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Obrve trendovi Tanke obrve vraćaju se u modu?

Tako je sudjelovala u projektima 33 Bistro, Blue Cue Centro, R Bar i Bernardo Café u Sacramentu, a kad se prije šest godina doselila u New York, najviše je surađivala s dizajnerskim studijima Nicole Fuller (dobitnice četiri International Property Award i s Vogueovom preporukom za dizajnerski talent) i s Juan-Pablom Molyneuxom, čileanskim dizajnerom sa studijima na Upper East Sideu u New Yorku i Le Marais u Parizu, čuvenim po osmišljavanju interijera luksuznih zgrada i palača za katarsku kraljevsku obitelj.

Haljina za plažu na plažu sa stilom Izabrali smo TOP pet fancy haljina za plažu

– Dizajn je poput živog organizma, u čijem rastu sudjeluješ i pratiš ga. Veliki mi je izazov potpisivati milijunske projekte uređenja njujorških ureda ili privatne rezidencije klijenata, imati slobodne ruke u biranju namještaja i sitnica, juriti na sastanke... Odgovara mi ta dinamičnost i po tome je New York idealan grad za mene i moj posao – govori Jelena Shuman, kojoj ništa nije teško napraviti da zadovolji klijentove želje: od surfanja internetom, davanja ponude za neki raritetni predmet do obilaska antikvarijata i vrlo popularnih uličnih rasprodaja namještaja. Pamti da je najskuplji komad koji je naručila za jedan penthouse bila slika Iana Davenporta vrijedna 100.000 dolara

curic & curic Na staru jeans jaknu glumice Mene Suvari nacrtala sam Davida Bowieja, stalno je nosi

Među novijim poslovima radila je kao gostujuća dizajnerica u epizodi serijala “Room Crashers” na TV programu za nekretnine, renovacije i dizajn HGTV-a, a ponosi se što potpisuje i projekt bara “Nocturno” za čuveni koktel-bar “Employees Only”. Sa sinom živi u Williamsburgu, hipsterskoj i umjetničkoj četvrti Brooklyna, a kad je maleni kod tate Jasona Jarosza, glazbenika i umjetnika specijaliziranog za izradu murala, Jelena s prijateljima odlazi na koncerte ili večere. 

– Obožavam New York i planiram u njemu živjeti, ali bih voljela dio vremena provoditi i u Hrvatskoj, u svojoj Dalmaciji. Htjela bih i raditi u Hrvatskoj, a san mi je renovirati vilu Šeherezadu u Dubrovniku. Nepopravljivi sam romantik i obožavam tu vilu, sagrađenu u art deco stilu dvadesetih godina, u kojoj je za posjeta Dubrovniku odsjela jedna od najljepših glumica Elizabeth Taylor – rekla je dizajnerica interijera. 

LJETO Znate li čemu služe manji i veći gumb na modernim kotlićima?

Jelena Shuman
1 / 4
Moderni wc kotlići imaju dva gumba, manji i veći. Iako ste vjerojatno uvijek stiskali nasumično bilo koji ili oba u isto vrijeme i pitali se čemu služi manji, a čemu veći, imamo odgovor. 
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • miyamoto:

    Nikakve sreće u tuđini. Doma s obitelji i na rodnoj grudi.

  • JelenaShuman:

    Hvala VL i Marijani Marinovic, i ako netko od dragih citatelja ima Instagram i želi pratiti nove trendove Narone Design, mogu me slijediti na https://www.instagram.com/narona_design_nyc/ Veliki Pozzz ~ Jelena Shuman