Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Potez autocenzure New York Timesa

Od ignorancije do arogancije nema mnogo razmaka. Neznanje se pokriva napadima.
15. lipnja 2019. u 15:12 4 komentara 839 prikaza

Od 1. srpnja list New York Times više neće objavljivati političke karikature ni u svom međunarodnom izdanju, nakon što ih je ukinuo u onom za američko tržište. Taj potez autocenzure sazrio je nakon polemika nastalih nakon što je objavljena karikatura portugalskog crtača Antonia Moreira Antunesa na kojoj se nalazi Donald Trump, koji na glavi ima židovsko pokrivalo (kippà) i oči pokrivene naočalima za slijepce, i pas s likom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua s Davidovom zvijezdom.

Donald Trump 'OŠTRO SMO IM REKLI' Trump nadolijeva ulje na vatru: Hoće li doći do sukoba u Hormuškom tjesnacu

Ta karikatura u kojoj pas za slijepce (Netanyahu) vodi slijepca (Trumpa) objavljena je 25. travnja te je izazvala polemike i optužbe za antisemitizam. Jerusalem Post je napisao da su i nacisti crtali Židove u obliku životinja, kao pse, majmune i svinje, na kojima je bila Davidova zvijezda. Moreira Antunes pravdao se da nije htio da njegova poruka bude shvaćena kao antisemitska, a New York Times se javno ispričao. Objavu karikature se ni na koji način ne može pravdati, pa ni autorovom izjavom da nije htio uvrijediti Židove. Zapravo se publiciranjem karikature pokazala povijesna ignorancija, premda se htjelo narugati Trumpu.

Nakon što je poljska nogometna reprezentacija u Varšavi pobijedila Izrael u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. s 4:0, Poljski nogometni savez (PNS) je na svojoj stranici na Facebooku za utakmicu napisao da je bila “pogrom!”. Na ruskom riječ “pogrom” znači “uništenje”. Poljski su nogometaši “uništili” izraelske.

Opet je pogriješio Kakav gaf Donalda Trumpa o princu Charlesu! Svi se smiju ovoj objavi

Samo što je “pogrom” bila riječ koja je upotrebljavana u vrijeme carske Rusije u 19. stoljeću za krvave napade vojske na židovsku zajednicu. Glasnogovornik PNS-a Jakub Kwiatkowski opravdavao se da se taj izraz normalno upotrebljava u svijetu nogometa. Ipak, na kraju je taj izraz uklonjen.

Riječi ipak treba vagati, jer u suprotnom postaju gore od mača, pa će biti sve više onih koji će posezati za cenzurom. Političke karikature nastale su s demokracijom, a dovode se u pitanje kada se i slobodu stavlja u diskusiju. No, postoje izrazi koje se ne bi trebalo upotrebljavati jer su tijekom prošlosti bili oskrnavljeni. Od ignorancije do arogancije nema mnogo razmaka. Neznanje se pokriva napadima.

 

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • Avatar Trn
  Trn:

  Kada ce New York Times zapoceti autocenzure fake news a ne samo karikature?

 • Avatar zoot
  zoot:

  Karikaturist iz NYT se može zaposlit u Novostima, ako se obaveže da će CPAT samo po Hrvatima

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Politička korektnost je dobra stvar ako se odnosi na sve. U praksi to nije tako. Neki su pozitivno diskriminirani. U svijetu i u Hrvatskoj.