Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.02.2015. u 08:45

Od sedam najavljenih otvaranja kapitalnih projekata u Hrvatskoj u 2014. godini otvoren samo jedan. Ostalih šest je na čekanju

Kada sam 19. prosinca 2013. godine zamolio da mi iz Ministarstva kulture najave neke važnije kulturne događaje koji će se dogoditi u 2014. godini, glasnogovornica Nataša Petrinjak poslala mi je u vrlo kratkom roku popis jedanaest važnih događanja.

Tako je najavila otvaranje Muzeja vučedolske kulture, otvaranje cjelovitog postava u Gradskom muzeju Vukovar, otvaranje Muzeja Apoksiomena, otvaranje Ornitološkog muzeja u Metkoviću, otvaranje stalnog postava Zavičajnog muzeja u Slatini, dovršetak obnove Maškovića Hana, dovršetak obnove kuće Antuna Gustava Matoša, otvaranje knjižnica u Gospiću, Lipovljanima i Pleternici te raspisivanje natječaja za europsku prijestolnicu kulture. I što se od svega toga zbilo u toj 2014. godini? Raspisan je natječaj za europsku prijestolnicu kulture, otvorene su knjižnice u Gospiću, Lipovljanima i Pleternici, lanjskog siječnja otvoren je i stalni postav Gradskog muzeja u Vukovaru u doista blistavo obnovljenom dvorcu Eltz, koji je, doduše, još uvijek u privatnom vlasništvu te njemačke plemićke obitelji. Ali, a to znaju već i vrapci na grani, nije otvoren Muzej vučedolske kulture pokraj Vukovara.

Istina, građevinski radovi na zgradi muzeja su završeni, ali muzej nije u funkciji, a prema napisima ozbiljnih stručnjaka, zgrada već i prigodno prokišnjava, dakle čak i prije svečanog otvaranja na koje će očito trebati ponijeti i kišobrane. Nije otvoren ni Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju. Iako je novinarima u Ministarstvu kulture u Zagrebu još u prosincu 2014. godine rečeno da će muzej biti otvoren do ljeta 2015. godine, sada se može doznati da tome neće biti tako. Razlog je jednostavan. Skulptura Apoksiomena se, prema napisima iz medija, sprema na put, prvo u British Museum u Londonu, a onda i “preko bare”, u Kaliforniju, točnije u muzej Getty u blizini Los Angelesa. Stoga se otvaranje lošinjskog muzeja očekuje tek negdje oko Božića, kada naši otoci ionako vrve od turista.

Nije otvoren ni Ornitološki muzej u Metkoviću, točnije rečeno Prirodoslovni muzej u Metkoviću koji će sadržavati i vrijednu ornitološku zbirku. Otvaranje tog muzeja očekuje se u svibnju, ali novine pišu da nedostaju dva milijuna kuna. S malim zakašnjenjem ovog siječnja otvoren je stalni postav Zavičajnog muzeja u Slatini, a lani je, što se građevinskih radova tiče, dovršen Maškovića Han, ali još nije u funkciji. I naravno, nije dovršena obnova kuće Antuna Gustava Matoša u Tovarniku. Tu nedostaju novac za stavljanje kuće u pogon kako je to zamislilo Društvo A. G. Matoša, a i čitav projekt opterećen je sudskim procesom s Maticom hrvatskom. Tako je od sedam najavljenih otvaranja kapitalnih projekata u Hrvatskoj u 2014. godini otvoren samo jedan. Ostalih šest je na čekanju. A nešto se čeka i s impozantnim dvorcem Veliki Tabor koji nikako da se skrasi s cjelovitim postavom koji bi doista mogao privući više posjetitelja.

Krajem 2014. ministrica Andrea Zlatar Violić najavila je i otvaranje Muzeja Sinjske alke u Sinju uz njene tri stotine godina postojanja, te Muzeja u Kninu koji bi trebao biti otvoren uz dvadesetu godišnjicu Oluje. Ako je suditi prema potemkinovskim obećanjima iz 2013., tko može garantirati da će Knin i Sinj biti bolje sreće s najavama ministrice i njenih suradnika? Pa zamjenik ministrice Berislav Šipuš za ovu je godinu najavljivao i otvaranje Hrvatskog povijesnog muzeja u zgradi nekadašnje zagrebačke tvornice duhana, ali ne treba podcrtavati da ovdje radovi nisu ni počeli. A 2015. godina teče i već ulazi u ožujak.

>>Započeli radovi na stalnom postavu Muzeja vučedolske kulture

>>Ministarstvo kulture najavljuje četiri nova muzeja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije