Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.08.2017. u 17:40

Trebalo se znati da će se građani uznemiriti zbog najave uvođenja poreza na nekretnine bez obzira na to što se objašnjavalo da se to već plaća

Francuski predsjednik Emmanuel Macron morao je odustati od namjere da supruzi Brigitte povjeri službeni status (Première Dame), odnosno da ima i neke nadležnosti. Prikupljeno je 250.000 potpisa protiv, pa je Macron odustao od te ideje. U tom protivljenju možda ima i malo hipokrizije jer supruga šefa države na njega sigurno ima utjecaja, a i kada se pojavljuje s njim u svijetu predstavlja zemlju.

Ipak, Francuska je polupredsjednička država pa ideje koje bi dužnost predsjednika republike izjednačile s onima koje uživa američki predsjednik ne padaju na plodno tlo. SAD nije republika u europskome smislu, više nalikuje nekoj “izbornoj monarhiji“. Predsjednik, iako ima ograničen broj godina (najviše dva mandata), osim što je šef oružanih snaga, postavlja kabinet (vladu), bira suce..., odnosno ima neke ovlasti kraljeva. I prve dame imaju određenu ulogu. U Francuskoj očito ne žele američku kopiju. Je li Macron trebao znati kakva će biti reakcija na namjeru da supruzi dodijeli službenu ulogu? Vjerojatno je trebao malo više promisliti.

Zašto se događaju takve stvari u politici, zašto se nešto predloži pa kad to izazove negativnu reakciju građana, naglo se povlači? Neke se prijedloge može nazvati probnim balonima. Ako na njih nema reakcije, onda ih se provodi, ali za neke se mjere može unaprijed znati kakvu će reakciju izazvati. Trebalo se znati da će biti reakcije na povećanje cijene kontrole kvalitete prehrambenih proizvoda.

Trebalo se znati da će se građani uznemiriti zbog najave uvođenja poreza na nekretnine bez obzira na to što se objašnjavalo da se to već plaća. E, pa ako se plaća, zašto se onda spominje uvođenje poreza... Već to izaziva sumnju. Tako i najava davanja supruzi službene uloge izaziva sumnju da će to koštati. Ta opravdavanja da to ipak neće koštati podsjećaju me na vijest u Vjesniku iz 70-ih godina u kojoj je pisalo da će “mlijeko poskupiti na dobrobit potrošača“. Notorna glupost, prokomentirao je Krleža, jer kako nešto što poskupljuje može ići u prilog onome koji plaća. No, notorno se i danas ponavljaju poskupljenja za naše dobro.

Komentara 1

PA
Pax
19:33 14.08.2017.

Tko ovoga jos cita? Zar mu nije vrijeme da ode u penziju?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije