Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.02.2018. u 16:19

Angažman tvrtke Texo iz koje je u povjereničku fotelju uletio Ante Ramljak može biti sporan samo zbog visine naknade koju dobiva od Agrokorova glavnog savjetnika tvrtke Alix partners.

Priča o savjetnicima Agrokora kojoj su ovih dana posvećeni pojedini domaći portali ne bi bila tema da u javnost nije izašla zarada bivše tvrtke Vladina povjerenika Ante Ramljaka. Angažman bilo koje tvrtke ne bi trebao biti sporan dok god iza toga stoji vjerovničko vijeće koje kontrolira čitav proces i čiji predstavnici zastupaju i brane interese budućih vlasnika Agrokora.

Drugim riječima, kada se podvuče crta, troškove savjetnika plaćaju vjerovnici, a poanta je da će sudbina velikog broja njih ovisiti o sudbini Agrokora. Sporan ne bi trebao biti ni ukupni trošak savjetnika, koji su dosad Agrokor koštali 217 milijuna kuna. Nije tajna da cijene na međunarodnom konzalting tržištu kod sličnih procesa iznose od 1 do 5 posto ukupne vrijednosti koja se restrukturira, a ona u slučaju Agrokora predstavlja ukupan dug koji iznosi više od 40 milijardi kuna. Naravno, cijena varira od tvrtke do tvrtke, a iznos ovisi o referencama, ekspertizi i broju angažiranih stručnjaka. U tom kontekstu angažman tvrtke Texo iz koje je u povjereničku fotelju uletio Ante Ramljak može biti sporan samo zbog visine naknade koju dobiva od Agrokorova glavnog savjetnika tvrtke Alix partners.

Kako tvrde upućeni, visina naknade veća od 30.000 eura tjedno ne odgovara broju zaposlenih i ekspertizi koju temeljem toga mogu pružiti, kao i o dosadašnjim prihodima koje je tvrtka ostvarivala prije deala u Agrokoru. Osim toga, u oči bode činjenica da je Ramljak, koji je mjesečno plaćen oko 70.000 kuna, sa svim svojim odgovornostima debelo potplaćen u odnosu na svoje donedavne partnere iz Texoa. S druge strane, Texo nije angažirao Ramljak već Alix partners kao podizvođača, a podršku su im dali i vjerovnici Agrokora, među kojima i domaći dobavljači robe. A njima je od troškova i izbora savjetnika veća briga kako će izgledati nagodba i koliko će potraživanja morati otpisati. Posao je čist, rekli bi pravnici, ali u javnoj percepciji angažman Texoa baca sjenu na proces restrukturiranja Agrokora, što je zbog osjetljivosti slučaja svakako trebalo izbjeći.

Komentara 13

DU
Deleted user
20:04 03.02.2018.

Ništa tu nije čisto od samih početaka. Najprije sam mislio da je Plenković uzeo spašavat Agrokor iz dobrohotnog neznanja i neupućenosti. Potpuno je krivo krenulo, a sve dalje je samo nastavljanje zla.

DR
droza
08:56 04.02.2018.

Citat; "....kada se podvuče crta, troškove savjetnika plaćaju vjerovnici...." U čemu je intriga?

HL
HV_LAKI102
20:00 03.02.2018.

Ramnjak je kriminalac sto posto.U Hrvatskoj treba sve privatizirati,bas sve,od zraka do vode,ovo je strasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije