Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.12.2019. u 16:16

Crkva se mijenja ne zbog mode, već “da bi bolje služila čovječanstvu”, kazao je papa Franjo

Dok je na Zemlji sve podređeno logici dati da bi se dobilo, Bog nam dolazi besplatno. O njegovoj se ljubavi ne pregovara, njegova ljubav je bezuvjetna, poručio je papa Franjo na ovogodišnji Božić. I na svoj prvi Božić kao papa, 2013., Franjo je poručio kako Bog uvijek voli. Tijekom više od šest godina njegova pontifikata, Franjo je uvijek govorio kako nas Bog voli bez obzira na to što mi činili. Iz rječnika velikog broja svećenika isključeni su izrazi poput “Bog će vam suditi”.

Na Božić tijekom tradicionalnog obraćanja Gradu i svijetu (Urbi et Orbi), Franjo je kazao kako u ljudskim srcima, u odnosima među ljudima, unutar obitelji i u društvu, ima tmine, ali je Kristova svjetlost veća. U ekonomskim, geopolitičkim i ekološkim odnosima ima tmine, ali Kristova svjetlost je veća. Ima nepravdi zbog kojih se mnogi moraju iseliti iz svojih zemalja u nadi da će drugdje pronaći siguran život. Primorani su prijeći pustinje i morā, koji se pretvaraju u groblja, a kada dođu do nekog sigurnijeg mjesta, moraju podnositi neopisive zloporabe. Dolaze do mjesta na kojima bi mogli imati nade u dostojan život, ali pred njima podižemo zidove našeg egoizma, kaže Franjo.

Talijanski biskupi i nadbiskupi iznose svoje poruke, ali za njih javnost ne zna, odnosno nisu u medijima osim ako nisu disonantne. Čak ni na portalima Talijanske biskupske konferencije, kao ni u listu talijanskih biskupa Avvenireu, nema tekstova o njihovim propovijedima. Predsjednik talijanskih biskupa kardinal Gualtiero Bassetti napisao je tekst za list Avvenire u kojem kaže kako “zatvaranja i suprotstavljanja, osim što su sterilna, na koncu uzimaju zrak svima”.

Poruke hrvatskih biskupa izmijenjene su u odnosu na prijašnje – prilagođene su porukama pape Franje. I to je dokaz da se Crkva mijenja. Nisu potrebni samo sastanci o reformi Crkve jer se ona mijenja ne zbog mode već i “da bi bolje služila čovječanstvu”, kako je kazao Franjo.

I osnovno, talijanski političari ne dolaze na polnoćke kako bi privukli pozornost medija. Opravdano je sumnjati da je za neke hrvatske političare odlazak na polnoćku čin koji slijedi logiku “dati da bi se dobilo”.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Jopa
Jopa
17:32 27.12.2019.

Tomaševiću koliko si se ti prilagodio promjenama s obzirom da te u Italiju poslala komunistička partija. Znači provjeren si bio kadar... ;-)

PR
prajdali100
16:25 28.12.2019.

Silvije,na sreću,ničija nije do zore,ničija nije dovijeka....Blaženi Alojzije će postati svetac kad tad.

DU
Deleted user
09:40 28.12.2019.

Tja kaj se more, dragi naš Tomaševiću Silvek. Bolje je da su hrvatski biskupi svoje poruke prilagodili Papinima nego da su u njima citirali Plenkija, Njonju, KGK-ovku ili Milanovića. Zar ti se, dragi naš Silvek, ne čini da je nekako "prirodnije" što su se naši biskupi poveli za Papom a ne za domaćim "učiteljima" i "usrećiteljima"? Pa to im je "u krvi" još od vremena kad je nadbiskup A. Stepinac onomu tzv. najvećem sinu naših naroda i narodnosti odrješito rekao "ne!" Zar se ti ne sjećaš toga junačkog čina? Pa nisi tako mlad da ne čuo za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije