Naslovnica Premium Kolumne

Poruka građana 
Kuščeviću i Vladi: 
dosta je vaše samovolje!

Ne treba brojku od možda i 700.000 potpisnika za referendum poistovjećivati s antihadezeovskim izbornim potencijalom kako to euforično čini Bojan Glavašević.
14. svibnja 2019. u 11:12 13 komentara 1870 prikaza
Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Građani su ministru za suzbijanje narodnih inicijativa Lovri Kuščeviću, ministru za rad do 67. Marku Paviću i Vladi poručili “dosta je vaše samovolje”. “Pokazali su da su vlada koja ne sluša svoje građane, i ne mari za to što misle radnici. Nakon svega, nije nam preostalo drugo nego pokušati ovim putem – omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i da sami sudjeluju u donošenju odluka koje određuju kako će provesti svoju starost”, bila je očito snažna poruka.

Zagreb: Inicijativa "67 je previše" prikupila više od 600.000 potpisa Ljubica Gatarić 600.000 potpisa previše je da bi vlada slegnula ramenima

Još jedan uvjerljiv uspjeh sindikata govori da su odlično organizirani, znaju i uživaju povjerenje građana. Vladina kampanja od milijun kuna, čini se da je imala protuefekt, budeći inat i motivaciju u korist inicijative “67 je previše”. Pri čemu, izračun cijene referenduma od 45 milijardi kuna nije percipiran kao vjerodostojan već u funkciji zastrašivanja. Desne i lijeve vlade bilježe po dva poraza, 4:0 za sindikate. Andreju Plenkoviću se to dogodilo kada mu je najmanje trebalo, što je i sam ministar Pavić naslutio optuživši u srijedu sindikate da udruženi s oporbom slabe vladu pred euroizbore. Što sada zvuči kao žalopojka plačljivog i umišljenog derišta koji je samouvjereno provocirao i tukao manje od sebe sve dok se nije pojavio jači. “Ministre Paviću, tko je sada nervozan?”, vratilo mu se bumerang-protupitanje.

Lovro Kuščević
1 / 8
Inicijativa '67 je previše'

Probuđeni optimizam kod birača mogao bi pozitivno utjecati na izlaznost za europske izbore, a što bi posljedično moglo značiti bolji rezultat lista manjih stranaka koje su na rubu dobivanja mandata.

Premda ne treba brojku od možda i 700.000 potpisnika za referendum poistovjećivati s antihadezeovskim izbornim potencijalom kako to euforično čini Bojan Glavašević tvrdeći kako bi to bila prava “demonstracija sile” kad bi svi oni izašli na euroizbore. Ni vjerni birači HDZ-a nisu stranački poslušnici kad im se radi o osobnim interesima, a to što se ne slažu s HDZ-ovom mirovinskom reformom ne znači da će zbog toga glasovati za Glavaševića ili drugu oporbenu listu. I obrnuto. Uostalom čak i da je svih tih 600-700 tisuća protuhadezovski raspoloženo, to je na razini rezultata euroizbora 2014. kada je HDZ u koaliciji osvojio 381.000 glasova. Kako su od toga Marijana Petir i Ruža Tomašić osvojile 150.000, ne-hadezeove liste imale su oko 720.000 od 951.000 glasova. S tim da će ovaj put na euroizborima biti čak osam lista više nego 2014., što znači veću rascjepkanost glasova od koje će po D’Hondtu profitirati liste s najvećim brojem glasova, dakle, HDZ i SDP. Svi oni birači koji ne zaokruže liste koje osvajaju mandat zapravo će svoj glas dati najvećima, u čiju se korist recikliraju “jalovi” glasovi.

Inicijativa 67 je previše prikupili više od 600.000 potpisa Kuščević: Bolje je da se referendum održi i neka narod odluči želi li reformu

Građani su zbog ishoda dviju zadnjih inicijativa bili motivirani prikupiti što veći broj što čitkijih potpisa.

Rezultat je takav da, u skladu i s dosadašnjom praksom, nije potrebno provjeravati sve potpise, već samo uzorak. Više od 30 posto nevaljanih potpisa bilo bi čak i za Kuščevićeve metode previše. Uostalom, ovaj bi put revolt bio bitno veći jer sada ipak na neideološkoj temi nema onih koji bi bili spremni gaziti i proceduralne principe samo da se referendum ne održi. Upusti li se Vlada ipak u uzaludan trošak, to gore po nju. Ranije je uvijek provjeravan uzorak kad je prikupljeno potpisa značajno više od potrebnih, za zakone o radu, braku, ćirilici, outsourcing pa i za autoceste kad je prikupljeno 530.853 potpisa. Kako je sada na čelu Državnog zavoda za statistiku HDZ-ov kadar, za pretpostaviti je da sada opet oni mogu obaviti provjeru, a ne Apis. Manevar kojem smo ranije svjedočili, a po kojem referendumi nisu održani iako je prikupljeno dovoljno potpisa, ovaj put je moguć samo ako Vlada odluči izmijeniti zakone u skladu s prijedlogom inicijative “67 je previše”.

Inicijativa '67 je previše' Biti ili ne biti Znaju li HDZ i SDP da je referendum najgluplji način da se riješi problem

Vladajući neku šansu mogu tražiti u ocjeni ustavnosti referendumskih pitanja, ali ako je i bilo kakvog efekta od zastrašivanja s 45 milijardi kuna, Ustavnom sudu će trebati puno više argumenata od te brojke. A da ih je imala, Vlada bi ih već predočila. Stoga, ne samo da nas čeka novi referendum, nego je i njegov ishod prilično izgledan. HDZ-u se obilo o glavu što nije ranije normativno uredio referendum pa sada ne bi bili dovedeni pred zid. Svako fiškalstvo, sada bi za njih bilo kobno.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Fr@njo:

    pred izbore sto vise pokazivati Lovrinu sliku..

  • paul-umpe:

    poruka sindikalista koji manipuliraju stokom sitnog zuba guraju se pred kamere i na pozornice a dok stoka gleda u njih oni pune đepove i kad se nakradu nestanu s scene i odmah dođu drugi sindikalisti i tako u nedogled

  • Kantarusa:

    Dosloje vrjeme i kraj umisljenim tipovima od glave do repa ovoje kraj smecari.