Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.05.2019. u 11:12

Ne treba brojku od možda i 700.000 potpisnika za referendum poistovjećivati s antihadezeovskim izbornim potencijalom kako to euforično čini Bojan Glavašević.

Građani su ministru za suzbijanje narodnih inicijativa Lovri Kuščeviću, ministru za rad do 67. Marku Paviću i Vladi poručili “dosta je vaše samovolje”. “Pokazali su da su vlada koja ne sluša svoje građane, i ne mari za to što misle radnici. Nakon svega, nije nam preostalo drugo nego pokušati ovim putem – omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i da sami sudjeluju u donošenju odluka koje određuju kako će provesti svoju starost”, bila je očito snažna poruka.

Još jedan uvjerljiv uspjeh sindikata govori da su odlično organizirani, znaju i uživaju povjerenje građana. Vladina kampanja od milijun kuna, čini se da je imala protuefekt, budeći inat i motivaciju u korist inicijative “67 je previše”. Pri čemu, izračun cijene referenduma od 45 milijardi kuna nije percipiran kao vjerodostojan već u funkciji zastrašivanja. Desne i lijeve vlade bilježe po dva poraza, 4:0 za sindikate. Andreju Plenkoviću se to dogodilo kada mu je najmanje trebalo, što je i sam ministar Pavić naslutio optuživši u srijedu sindikate da udruženi s oporbom slabe vladu pred euroizbore. Što sada zvuči kao žalopojka plačljivog i umišljenog derišta koji je samouvjereno provocirao i tukao manje od sebe sve dok se nije pojavio jači. “Ministre Paviću, tko je sada nervozan?”, vratilo mu se bumerang-protupitanje.

Lovro Kuščević
1/8

Probuđeni optimizam kod birača mogao bi pozitivno utjecati na izlaznost za europske izbore, a što bi posljedično moglo značiti bolji rezultat lista manjih stranaka koje su na rubu dobivanja mandata.

Premda ne treba brojku od možda i 700.000 potpisnika za referendum poistovjećivati s antihadezeovskim izbornim potencijalom kako to euforično čini Bojan Glavašević tvrdeći kako bi to bila prava “demonstracija sile” kad bi svi oni izašli na euroizbore. Ni vjerni birači HDZ-a nisu stranački poslušnici kad im se radi o osobnim interesima, a to što se ne slažu s HDZ-ovom mirovinskom reformom ne znači da će zbog toga glasovati za Glavaševića ili drugu oporbenu listu. I obrnuto. Uostalom čak i da je svih tih 600-700 tisuća protuhadezovski raspoloženo, to je na razini rezultata euroizbora 2014. kada je HDZ u koaliciji osvojio 381.000 glasova. Kako su od toga Marijana Petir i Ruža Tomašić osvojile 150.000, ne-hadezeove liste imale su oko 720.000 od 951.000 glasova. S tim da će ovaj put na euroizborima biti čak osam lista više nego 2014., što znači veću rascjepkanost glasova od koje će po D’Hondtu profitirati liste s najvećim brojem glasova, dakle, HDZ i SDP. Svi oni birači koji ne zaokruže liste koje osvajaju mandat zapravo će svoj glas dati najvećima, u čiju se korist recikliraju “jalovi” glasovi.

Građani su zbog ishoda dviju zadnjih inicijativa bili motivirani prikupiti što veći broj što čitkijih potpisa.

Rezultat je takav da, u skladu i s dosadašnjom praksom, nije potrebno provjeravati sve potpise, već samo uzorak. Više od 30 posto nevaljanih potpisa bilo bi čak i za Kuščevićeve metode previše. Uostalom, ovaj bi put revolt bio bitno veći jer sada ipak na neideološkoj temi nema onih koji bi bili spremni gaziti i proceduralne principe samo da se referendum ne održi. Upusti li se Vlada ipak u uzaludan trošak, to gore po nju. Ranije je uvijek provjeravan uzorak kad je prikupljeno potpisa značajno više od potrebnih, za zakone o radu, braku, ćirilici, outsourcing pa i za autoceste kad je prikupljeno 530.853 potpisa. Kako je sada na čelu Državnog zavoda za statistiku HDZ-ov kadar, za pretpostaviti je da sada opet oni mogu obaviti provjeru, a ne Apis. Manevar kojem smo ranije svjedočili, a po kojem referendumi nisu održani iako je prikupljeno dovoljno potpisa, ovaj put je moguć samo ako Vlada odluči izmijeniti zakone u skladu s prijedlogom inicijative “67 je previše”.

Vladajući neku šansu mogu tražiti u ocjeni ustavnosti referendumskih pitanja, ali ako je i bilo kakvog efekta od zastrašivanja s 45 milijardi kuna, Ustavnom sudu će trebati puno više argumenata od te brojke. A da ih je imala, Vlada bi ih već predočila. Stoga, ne samo da nas čeka novi referendum, nego je i njegov ishod prilično izgledan. HDZ-u se obilo o glavu što nije ranije normativno uredio referendum pa sada ne bi bili dovedeni pred zid. Svako fiškalstvo, sada bi za njih bilo kobno.

Komentara 13

FN
Fr@njo
18:54 14.05.2019.

pred izbore sto vise pokazivati Lovrinu sliku..

KO
komar64
16:43 14.05.2019.

Antinarodnog ministra Kuščevića...ništa ne može nasekirati više od neke incijative za referendum.

Avatar southman
southman
12:35 14.05.2019.

Kosoričin nakaradni Zakon o referendumu treba pod hitno mijenjati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije