Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.01.2018. u 13:30

Zagreb se treba fokusirati na dijaloške i pomirljive poruke koje dolaze od mitropolita

Dvije dijametralno suprotne poruke stigle su na Božić po julijanskom kalendaru iz Srpske pravoslavne crkve. Prva, isključiva, stigla je iz Beograda od patrijarha Irineja, a druga, pomirljiva, iz Zagreba od mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Patrijarh Irinej rekao je u televizijskom intervjuu da nije vrijeme za posjet pape Srbiji i da je za to kriva Hrvatska, tj. loši odnosi s najbližim susjedima, Hrvatima, koji su zasnovani na povijesnim nepravdama i zločinima. Na stranu sad što patrijarh nije specificirao koje su to „nepravde“, možda sravnjivanje Vukovara sa zemljom ili okupacija trećine Hrvatske, važno je primijetiti da je papa odbijenicu dobio zbog Hrvatske.

S druge strane, u toj istoj Hrvatskoj, u središtu Zagreba božićnu liturgiju služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je rekao da nijedan narod nije Božje vlasništvo te da Bog nije ni Hrvat ni Srbin, ni Mađar ni Amerikanac te da će mir među ljudima zavladati onda kada prihvate jedni druge u Božje ime i kada jedni drugima oproste, odnosno prvo priznaju svoju krivnju i zamole za oprost te oproste onima drugima.

Radi se, očigledno, o dvjema sasvim različitim politikama Srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima i toga treba biti svjestan. Ona koju zastupa patrijarh Irinej oslanja se na radikalno krilo u SPC-u, koje je patrijarha uzelo za svoga glasnogovornika i koje uopće ne vidi koliku štetu čini kako na mikrorazini katoličko-pravoslavnih odnosa, tako i na onoj globalnoj. Dovoljno je samo prisjetiti se da se nakon susreta pape Franje i moskovskog patrijarha Kirila posve promijenio kontekst odnosa Rima i Moskve i da Beograd više ne igra u svemu veliku ulogu. No, usijanim nacionalističkim glavama to očito nije jasno.

Zato se Zagreb treba fokusirati na dijaloške i pomirljive poruke koje dolaze od mitropolita Porfirija. One će trasirati papino putovanje u Srbiju, kad Irinejeva era prođe. Vidjet ćete.

1/12

Komentara 10

PR
prajdali100
15:03 08.01.2018.

Darko kako si ? Uranio,naspavao se ! Ne pada mi na pamet s tobom polemizirati, nemam što, ali dok je Irineja i Amfilohija Papa nece u Srbiju, nema šanse.Ako ti to nije jasno što ti ja mogu.Uostalom što ce Papa u Srbiji ????? Miriti Hrišćane? Ma daj............

HI
Hik
16:19 08.01.2018.

Zakaj bu papa isel i srbiju?

PR
prajdali100
15:19 08.01.2018.

Darko moraš biti brz i azuran ! Evo Srbija vrišti jer je Amfilohije izvalio da je Vučic izdajnik i da prodaje Kosovo !!! More poltrona i uvlakača se naprosto natječe tko će više zaštiti Velikog Vođu.Ma to je da puknešš od smijeha.Ali,to je veliki miljenik Merkel i ostalih....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije