Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koliko strane države ubiru nasljednicima

Treba li nam porez na nasljedstvo?

Vila s bazenom
Foto: Ilustracija/ Thinkstock
14.04.2015.
u 15:02


Ni u HDZ-u ni u SDP-u ne planiraju mijenjati porez na nasljedstvo

Hrvatske županije godišnje od naslijeđene imovine naplate samo 8,5 milijuna kuna poreza i po toj svoti ulazimo u red država koje minimalno oporezuju nasljednu imovinu svojih građana.

Porez na nasljedstva i darove iznosi 5 posto, a plaća se na svotu iznad 50 tisuća kuna. Prvi nasljedni red ne plaća nikakav porez na imovinu stečenu nasljedstvom i darivanjem, bilo da je riječ o nekretninama, štednji, slikama ili nekim drugim vrijednostima.

Globalni prosjek 7,67%

Kad je riječ o nekretninama, ostali nasljednici plaćaju 5 posto poreza na promet nekretninama u trenutku kad ih prenose na sebe. Na svojem predavanju u Zagrebu, francuski ekonomist Thomas Piketty upro je prstom upravo u izostanak poreza na naslijeđene nekretnine te je predložio da slijedimo praksu drugih država koje jače oporezuju imovinu građana. – Svrha oporezivanja nasljedstva nije to da suzbije nasljeđivanje i penalizira privatno vlasništvo. Moramo rebalansirati porezni sustav tako da se smanji porezni pritisak na plaće, osobito one niske i srednje, a s druge strane proporcionalno poveća oporezivanje najviših plaća, nasljedstva i imovine – kazao je Piketty u intervjuu Večernjem listu, spominjući pritom da neke zemlje imaju progresivne stope, i do 40 posto u SAD-u, 55 posto u Japanu, Francuskoj 45 posto na ekstremno visoka nasljedstva.

Međunarodna mreža računovodstvenih i konzultantskih tvrtki UHY lani je predstavila svoje istraživanje na tu temu te tvrdi da prosječna globalna stopa poreza na nasljedstvo i nekretnine iznosi 7,67% za posjede u vrijednosti do 3 milijuna USD, a za posjede u vrijednosti do 350.000 USD 1,9%. Očito je da se Pikettyjeve vršne stope ne primjenjuju tako često jer bogati putem raznih zaklada i drugih oblika potrošnje nalaze načina da izbjegnu porezne škare. Gotovo sve zemlje postavile su limite do kojih se nasljedstvo uopće ne oporezuje ili pak imaju izuzeća za prvi nasljedni red, kao što je to situacija i u Hrvatskoj.

Poreze treba smanjivati

Hrvatska je najavila Europskoj komisiji da će uvesti porez na nekretnine, ali zasad je na čekanju, a nijedna vlada dosad nije spominjala uvođenje ili povećanje poreza na nasljedstvo. Inače vrlo kritični prema Pikettyjevim idejama, neki hrvatski opinion makeri, poput burzovnog ulagača Nenada Bakića, smatraju da bi trebalo razmisliti o tom njegovom prijedlogu jer bi porez na nasljedstvo (i nekretnine?) bio “jako dobar alat za smanjivanje nejednakosti i rasturanje sitno-rentijerskog mentaliteta”. No ni u HDZ-u ni u SDP-u ne planiraju mijenjati postojeći sustav oporezivanja nasljedstva.

Oštro se tome protivi i Guste Santini, koji je odmah najavio tribinu kako bi se usprotivio Pikettyjevu prijedlogu. – Da bi neka zemlja bila razvijena, treba imati što veće bogatstvo. Oporezivanjem nekretnina i nasljedstva mi bismo to bogatstvo smanjivali, a u isto vrijeme uzimali bismo kredite i trošili bogatstvo drugih. Hrvatska mora povećati nacionalnu štednju i investicije. Rješenje za našu zemlju je smanjenje porezne presije, a ne povećanje – kaže Santini.

>>Piketty udara na bogate, Sinn gura duge reforme

>>Piketty: Ako Hrvatska ima porez na nasljedstvo od nula posto, mislim da imate problem

>>Milanović iščitao Kapital, ali uzalud - ne vidi se u mjerama

Komentara 59

LJ
ljutko
15:18 14.04.2015.

Još treba porez na i zrak i to bilo to.

NE
Neonacionalist
15:17 14.04.2015.

Naravno da treba udriti porez gdje god se to može i po što večoj stopi , treba napuniti državnu blagajnu na sve moguče načine koje invetivni ekonomski stručnjaci mogu smisliti a prostora za to ima dosta .

DU
Deleted user
15:29 14.04.2015.

Bojim se da nije dobro predstavljen kontekst poreza na nasljedstvo odnosno mi smo tip ekonomije gdje prevladavaju tzv. kukavički porezi, preciznije lavovski dio proračuna puni PDV koji ima drakonsku stopu 25 % i veoma lagano ga je ubirati odnosno dosta da poreznici motre blagajne velikih marketa i tako to. Za razliku od takvog tipa oporezovanja, u SAD/Kanadi su dominantni porezi na profit (izravni porezi) dok su indirektni (dakle na potrošnju) daleko manji nego kod nas, a da se o trošarinama na gorivo i ne priča jer kod nas mnogi poslovi se uopće ne mogu ni započeti s tako visoko porezno opterećenim energentima. I u takvim ekonomijama, gdje je visoko mobilna i dobro plaćena radna snaga - porez na nasljedstvo ima funkciju stvaranja fair tržišnih uvjeta. Kod nas bi bio doživljen kao meganepravda jer bi ga onako brutalno nametnuli povrh svih ostalih poreznih i parafiskalnih opterećenja u nezamislivoj stopi, kao što je bio najavio Linić za porez na nekretnine svojedobno - bili bi odmah šampioni južno od Danske i u tom pogledu. Ukratko, taj tip oporezovanja u našim uvjetima bi bio besprizoran i protivan mentalitetu naroda, koji akumulira bogatstvo iz gen. u generaciju u nekretninama. Pa zamislite da svakih cca 25 % godina država stavi capu na cca 30-40 % vrijednosti nekretnine, uz to bi postojao u horror Linić scenariju i porez na nekretnine na god. bazi. A gdje toga još ima, da se tako mrzilački gleda na vlastit narod samo kao mehaničke punitelje proračuna kojeg će pol. elita proćerdati s guštom preko službenih kartica u bankomatima i tako to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije