Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.09.2018. u 08:20

Usporedite argumente samozvanih hrvatskih suverenista s argumentima istih takvih u, recimo, Srbiji. Isti su, ali zašto bi Hrvatska dijelila perspektivu nekadašnje parija-države, traumatizirane “globalistom” Clintonom i “elitistom” Blairom, kad mi takva država nismo bili, nego smo, upravo suprotno, država koja je bila dio rješenja, a ne dio problema na Balkanu.

Ono što se danas naziva hrvatskim suverenistima, i što se pokušava na političkoj sceni profilirati kao netko tko će u Hrvatskoj profitirati kad zazivana svjetska politička bitka između globalista i suverenista slavodobitno dođe u naše dvorište, zapravo je jedan loš vic. Kad ih čovjek malo bolje analizira, vrlo brzo vidi da su to zapravo jalovi suverenisti, i u tome je predsjednik Sabora i politički tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u pravu kad, u nedavnom intervjuu za Obzor, govori o razlici između suverenista s rezultatima i suverenista s tlapnjama, bez rezultata.

Sve je to loš vic, a ako ne vjerujete običnoj analizi, pokušajte s komparativnom: usporedite argumente hrvatskih suverenista s argumentima onih koji se nazivaju nacionalistima-suverenistima u, recimo, Srbiji. Isti su. Ali dok iz perspektive srpskih nacionalista još možda i ima smisla (nema, ali dobro) kriviti “globalista” Billa Clintona i “elitista” Tonyja Blaira za sve nedaće ovoga svijeta, jer su ta dvojica državnika pokrenuli NATO-ovu kampanju bombardiranja Srbije nakon što je ta država bila pokretač barem triju ratova i postala parija-država, pod sankcijama i prezrena u čitavom civiliziranom svijetu, kakve logike ima takva perspektiva u Hrvata? Zašto bi Hrvatska dijelila perspektivu traumatizirane parija-države kad mi takva država nismo bili, nego smo, upravo suprotno, država koja je na kraju bila dio (globalno inspiriranog) rješenja, a ne dio problema na Balkanu?

“Kad će Trump da rehabilituje Srbiju kao žrtvu Clintonove administracije”, pita se poznati srpski novinar Milomir Marić u nedavnoj emisiji Ćirilica, koju je posvetio tezi da Trump i uspon populističkih i nacionalističkih snaga u Europi daju Srbima novu geopolitičku šansu da vrate Kosovo ili pripoje Republiku Srpsku ili što već. Emisija je zapravo smiješna, pravi srpski humor, ako zanemarimo načas tragedije koje je takav srpski humor proizveo. Ali kopiranje takvih argumenata u Hrvatskoj - argumenata, dakle, koji se svode na to da su globalisti i elite postojećeg međunarodnog poretka krivi za sva zla ovog svijeta, a Trump/Orban/Salvini su populisti i nacionalisti u kojima trebamo tražiti spas - u Hrvatskoj nije ništa drugo nego loš vic.

Taj međunarodni pravni poredak, kojeg populisti i jalovi suverenisti žele rušiti, pomogao je Hrvatskoj u nekoliko ključnih trenutaka stjecanja neovisnosti, međunarodnog priznanja i izgradnje države. Pomagati njegovu rušenju sada iz Hrvatske znači pljunuti na izgradnju moderne Hrvatske. Doduše, to je možda zaista teško objasniti “domoljubima” koji tako često pljuju na modernu Hrvatsku, a da to pritom ni ne vide, kao kad veličaju ustaške simbole i pozdrave pod kojima su činjeni najgori zločini.

Naši jalovi suverenisti, koji su kao žabe vidjeli da se Trumpovi konji potkivaju pa i oni digli nogu, brinu samo o tome kako da neki ustaljeni poredak sruše i ne zamaraju se previše time što bi kasnije izgradili, i kako bi to izgledalo što bi izgradili (ako bi, primjerice, u takvom scenariju i jalovi suverenisti u Srbiji ispunili svoje snove). To su oni koje je Zola u “Jadnicima” opisao kao fakine koji uvijek žele dvije stvari (premda ih rijetko kad postižu): da obore vladu i da zakrpaju hlače.

Jandroković nabraja kakve je sve suverenističke poteze povukla aktualna Vlada, i to je sve točno. Problem je što neke od tih poteza, poput donošenja financijski vrlo izdašnog novog Zakona o braniteljima, Vlada donosi u iracionalnom strahu, upravo da bi preduhitrila moguće “suverenističke” napade s desna, ali se pokazuje da, kako vidimo na primjeru najavljenog prosvjeda u Vukovaru, ni to ne pomaže.

Ovo sve ne znači da u svijetu danas ne postoji stvarna bitka ideja između globalističkog i suverenističkog pristupa. Samo znači da kod nas ta svjetska rasprava poprima karikaturalne oblike. Loši aspekti globalizacije su stvaran, politički nabujao problem koji svijet s razlogom pokušava riješiti. Ali, kako o tome početi suvislo raspravljati u zemlji u kojoj su svi uvjereni, a tu je pak najveća odgovornost lijevo-liberalnog dijela društva koje je nametnulo takav narativ, da su za propast baš svake tvornice krivi lokalni tajkuni, pretvorba i privatizacija, a o nekakvoj krivnji globalizmom uvjetovanih zakonitosti kao što je seljenje proizvodnje iz Europe u Aziju nikad nije bilo suvislog spomena.

Svjetska rasprava evoluirala je od slavljenja globalizacije do kritičnog osvrta i pokušaja ispravljanja negativnosti u toj globalizaciji, ali kod nas je pitanje odakle početi: kako sad da suvislo raspravljamo o lošim aspektima nečega što u našoj konvencionalnoj mudrosti, u našoj verziji povijesti, nije ni zauzelo pripadajuće mu mjesto?

Komentara 37

Avatar Vukomerec
Vukomerec
08:32 26.09.2018.

Potpuno je promašeno uspoređivati Hrvatsku sa Srbijom koja nije u EU. Prava usporedba je s Mađarskom koja je u EU. A takva usporedba ide potpuno u korist suverenizma. Populizam je novi marksistički naziv za demokraciju, jer populus = demos.

Avatar Mi sami
Mi sami
08:27 26.09.2018.

Hrvatski suverenisti su stvorili ovu državu ali nemaju nikakvu vlast u njoj.

TO
tobija
08:33 26.09.2018.

koji plaćenik, ovaj lik je zaslužio gazdin pseći kolačić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije