Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.10.2020. u 20:22

Hrvatska se popela korak više u odnosima sa SAD-om i vrijeme je da se to vidi i u gospodarstvu

Točno je da je posjet Hrvatskoj Mikea Pompea bio kratak, u Dubrovniku, a ne Zagrebu, ali je točno i da je održan na drukčijoj razini od koje smo navikli. Možda svima ne izgleda tako, jer još postoji impuls da se Hrvatskoj pripisuje "sluganstvo" centrima moći, no zaista su prošli dani kad bi dolazak stranih državnika, šefova diplomacija, pa i istup stranih veleposlanika značio uvjetovanje, špotanje i postavljanje države na svoje mjesto. Pompeo je u Dubrovniku govorio, ali i slušao, posebice o temi BiH koju je nametnula hrvatska strana, a oko koje se suzdržavao i na press-konferenciji nakon sastanaka s premijerom Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Grlićem Radmanom.

Ne treba preuveličavati ulogu Hrvatske, ali niti je umanjivati. Pompeo je došao s jasnom porukom da je riječ o posjetu saveznici i prijateljskoj državi, a taj se odnos - iako nije na prvu bio toliko vidljiv - održao i za vrijeme krize odnosa SAD-a i EU. Hrvatska će, bez sumnje, slijediti politiku Unije, uostalom to joj je i obveza, ali se ne ustručava napraviti otklon od EU politike kad joj je to u interesu. Kad se na Općoj skupštini UN-a glasalo o rezoluciji kojom se od SAD-a traži povlačenje odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema za glavni grad Izraela, 128 država je bilo za rezoluciju, SAD je podržalo samo njih devet, dok se Hrvatska svrstala među 35 suzdržanih, među kojima su iz EU bile samo Češka, Mađarska, Poljska i Letonija.

>> VIDEO Pompeo u Dubrovniku

Potom je Hrvatska, dok je bila aktualna kupnja zrakoplova, prvi put do tada jasno stala uz Izrael u jeku sukoba u Gazi, što nije opći EU stav. Ne treba ni zaboraviti da se nekoliko puta sukobila s Njemačkom oko BiH i inzistirala da zajednički stav EU koje je trebalo iznijeti na raznim formatima, pa i u UN-u, bude prilagođeniji hrvatskim pogledima.

Organizacija summita Kina+16 u Dubrovniku, što je premijer Plenković jučer spominjao pred Pompeom, pokazao je stav da se i s tom državom može surađivati, bez obzira na američka upozorenja, ako se poštuju pravila. SAD je uvijek dobro imati uza sebe, bez obzira na to tko je tamo na vlasti. Ukidanjem viza i potpisivanjem sporazuma o oporezivanju Hrvatska se formalno popela korak više u odnosima sa SAD-om i sad je vrijeme da se to kapitalizira, ne samo na političkom već i na gospodarskom planu.

Ključne riječi

Komentara 12

SO
Sobrudolf
22:36 03.10.2020.

Je slušao je Pompeo, samo dok ne proda avione! Nije čak mogao doći niti sa odlukom o trenutnom ukidanju vizu, nego eto bude, bude....

HA
Habuhabuhabu
11:36 04.10.2020.

Ova hrvatska diplomacija meni nije jasna! Kao da ce Amerikanci dolaziti u Hrvatsku da im se saopstava sta misli tamo neki Covic.

Avatar southman
southman
08:55 04.10.2020.

Zar je Pompeo stvarno mislio da ćemo mi kupiti F-16 tek onako kako to "predsjednik bez karaktera " sugerira .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije