Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Politika prečesto ignorira logiku

Premijer žuto-zelene vlade Giuseppe Conte 26. rujna u govoru u New Yorku potvrdio je da će potpisati Globalni kompakt. Sada je Salvini, Conteov “vice”, kazao da u Marrakechu vlada neće potpisati sporazum.
03. prosinca 2018. u 21:30 6 komentara 656 prikaza
Migranti u Meksiku čekaju priliku da uđu u SAD
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Konačno je nešto vezano za migraciju što je željela Italija prihvaćeno na globalnoj razini. Italija je stalno vikala (a to čini i danas čelnik Lige i potpredsjednik vlade Matteo Salvini) da je ostavljena sama u suočavanju s izbjeglicama. Onda je u UN-u dvije godine stvaran Globalni sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju koji bi šefovi država ili vlada trebali potpisati 10. i 11. prosinca u Marrakechu (Maroko). Premijer žuto-zelene vlade Giuseppe Conte 26. rujna u govoru u New Yorku potvrdio je da će potpisati Globalni kompakt. Sada je Salvini, Conteov “vice”, kazao da u Marrakechu vlada neće potpisati sporazum.

Migranti u Meksiku čekaju priliku da uđu u SAD Krenuli iz Hondurasa Migrantska povorka se raštrkala u Meksiku jer ne može u SAD

Onda se došlo do rješenja tako što se kazalo da prije vladina potpisa o sporazumu mora odlučiti parlament. Moglo bi se pretpostaviti da će parlament odobriti potpis jer druga komponenta u vladi, Pokret 5 zvijezda (M5S), podržava Globalni kompakt u kojem su i točke na kojima je inzistirala Italija. Prvo, u tekstu se poziva na nacionalni suverenitet, odnosno kaže se kako zemlje potpisnice dijele načela prije svega na području ljudskih prava (mnoga su već na snazi Ženevskom konvencijom), ali svaka država posebno odlučuje o tome koliko će izbjeglica primiti. Drugo, nitko nije obvezan primiti ekonomske izbjeglice, odnosno ne stavlja se u istu ravan ekonomske i ratne izbjeglice. Treće, prvi se put obrađuje i tema povratka izbjeglica u države iz kojih su otišli. Na koncu sporazum nije obvezujući, ostavlja svakoj državi da samostalno i suvereno određuje svoju nacionalnu migracijsku politiku.

migranti Humanost Europska unija pomaže migrantima, šalje pola milijuna eura u BiH

Pa zašto sada Salvini iznosi sumnje? Vjerojatno zato da bude na strani onih država u kojima su jaki tzv. suverenistički pokreti. Vidjelo se kako drugi… Nismo još u wikikraciji (Wiki kao Wikipedia i kracija kao moć ureda po Maxu Weberu ili moć naroda, o čemu je 2010. Alberto Cottica napisao knjigu) gdje se odlučuje klikovima na temelju “volje internetskog naroda” i prema politici koja nema veze s logikom. Ali živimo u svijetu svođenja na besmisleno (reductio ad absurdum). Aristotel je pisao kako je “nemoguće da isto istomu i prema istomu istodobno pripada i ne pripada”.

Migranti u Meksiku čekaju priliku da uđu u SAD
1 / 14
Obilna kiša poplavila je šatorsko naselje u meksičkoj Tijuani gdje se okupilo nekoliko tisuća migranata koji žele uči u Sjedinjene Američke Države.

 

U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar Django
  Django:

  Silvek munjaro stara, ne maži ljudima oči. Svako poglavlje dokumenta počinje riječima “države se obvezuju da će.......”. Obvezuju, što znači upravo to što piše. Osim toga, dokument briše razliku između tzv. legalnih i nelegalnih migranata. A nelegalni, jelte, mogu biti ... prikaži još! i ekonomski migranti, što ustvari večina njih i jest. A zašto baš Hrvatska mora, ponavljam mora potpisati. Pa zato jer je Hrvatska jedini još slobodni kopneni (dakle manje pogibeljan) koridor kojim se može ući u EU. Kroz Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku i Poljsku ne može, što zbog žice, što zbog odgovorne politike onih koji su tamo na vlasti. Ali samo ući u predsoblje, jer su Šengenska vrata zatvorena a ovdje će, zahvaljujući veleizdajničkoj politici nastati hot-spot. Za sada. Kad situacija (za EU) postane neizdrživa, slijedi formiranje nekakve “krajine” koja će se radi “lakšeg upravljanja krizom” izvlastiti iz područja hrvatskog suvereniteta. Sve već viđeno.

 • jadrmatic:

  SAD, Australija, Izrael, Italija, Austrija, Mađarska, Ćeška, Švicarska, Slovačka, Poljska, Bugarska...za sad. Svi glupi, samo Silvije i udbaška ekipica pametni.

 • Lujo123:

  silvio fašistu nestani!!!!!