Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.10.2018. u 07:39

Politika se nije potrudila dokazati da ne dopušta da ratno profiterstvo prođe nekažnjeno

'Tko je jamio, jamio je', izreka je s kojom se hrvatsko društvo već u dobroj mjeri pomirilo kada je riječ o 'prekonoćnom' bogaćenju pojedinaca u vrijeme dok je u Hrvatskoj bjesnio rat. A da ta omiljena poslovica domaćih defetista i nije sasvim bez temelja pokazalo se i na suđenju Ivi Sanaderu u slučaju Hypo, za koji će presuda biti objavljena danas.

Riječ je o prvom slučaju u kojem je već bila donesena pravomoćna presuda na temelju ustavne odredbe o nezastarijevanju ratnog profiterstva iz 2010. godine, a bivši premijer je za Hypo i INA/MOL dobio 8,5 godina zatvora. No, presudu je poništio Ustavni sud, uz objašnjenje da nije ispitano je li kazneno djelo koje se Sanaderu stavlja na teret, a radi se o navodnom primanju provizije od austrijske banke u vrijeme dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, u trenutku donošenja ustavnih promjena već bilo palo u zastaru.

Ustavni su suci tada opleli i po Saboru, upozoravajući da nije dostatno obrazložio odredbe o nezastarijevanju, zbog čega su sami protumačili u kojem se razdoblju uopće moglo počiniti ratno profiterstvo i na koje se od tih slučajeva može primijeniti odredba o nezastarijevanju. Pa su rekli da se za ono što je prije 2010. otišlo u zastaru, bez obzira na ustavne promjene, ne može suditi, a takvih je slučajeva najviše.

Javnost je reagirala prilično ogorčeno i nije isključeno da je i ovaj slučaj pridonio niskom povjerenju u hrvatsko pravosuđe, zbog kojeg smo stalno na začelju ljestvica po percepciji korupcije. No, ono što zapravo zaprepašćuje u cijeloj priči je činjenica da na kritiku Ustavnog suda Sabor do danas nije ni trepnuo.

Baš ni jednoj stranci nije palo na pamet da kaže, u redu, idemo doraditi ustavne odredbe i objasniti što smo zapravo htjeli postići, dokazati da politika ipak neće dopustiti da ratno profiterstvo prođe nekažnjeno.

U takvoj situaciji, USKOK-u je preostalo jedino da dokazuje da su Sanadera istraživali i za kaznena djela nakon 2004., kada je u slučaju Hypo nastupila relativna zastara, a hoće li im sud povjerovati, vidjet ćemo danas. Sucima, pak, preostaje da se drže zakona i tumačenja Ustavnog suda. Uostalom, pravo i pravda niti su kada bili niti će kada biti isto.

>> Pogledajte video o aferi lažnih SMS-ova

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
17:08 22.10.2018.

Čisto sumnjam, prosto ne vjerujem. Od pravosuđa ni politika nemože biti gora!

DU
Deleted user
08:54 22.10.2018.

Svaki nedostatak pravosuđa je istovremeno i podbačaj politike tako da se ovo podrazumijeva samo po sebi. Što opet ne može amnestirati pravosuđe. Za svaku visoku stopu korupcije, kriminala, siromaštva itd. politika je uvijek najodgovornija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije