Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.11.2015. u 19:45

U narodu je reforma, koja je ukinula i gimnazije, nazvana šuvarica. A kako li će narod nazvati reformu koju nam ukuhava metkovski gradonačelnik Božo Petrov sa svojom šarolikom ekipom?

Najspominjanija riječ ovih je dana u Hrvatskoj – reforma. Po legendarnom Klaiću (izdanje Školske knjige iz 2012. godine), tu je riječ o preoblikovanju, promjeni, preustrojstvu, preinačenju, preinaci, preuređivanju, preuredbi, poboljšanju, popravku, preobrazbi i preobražaju.

Ako predstavnici dviju najvećih stranaka u državi koje su na čelu dviju najvećih koalicija, čija je snaga (ili nemoć) potvrđena i na nedavnim izborima, ne pristanu na reforme, onda će nas reformska platforma Most kazniti novim parlamentarnim izborima. U kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda još živi sjećanje na glasovitu reformu školstva lucidnog sociologa i sveučilišnog profesora te uvjerenog ljevičara Stipe Šuvara.

U narodu je ta reforma, koja je ukinula i gimnazije, nazvana šuvarica. A kako li će narod nazvati reformu koju nam ukuhava metkovski gradonačelnik Božo Petrov sa svojom šarolikom ekipom? Petrovica? Ili petrinica? Lovrinčevićevica? Podoljnakica? Ili ipak prgometica? Tko će znati. I što će mostovska ekipa ukinuti? Jer iz povijesti se zna svakom reformom nešto se ukida.

Ovog puta to vjerojatno neće biti gimnazije kao kod Šuvara. Spominje se ukidanje suvišnih općina, gradova i županija. Kojih, nitko ne zna. Hoće li ekipa iz Mosta u dosluhu s dvije političke hrvatske megastranke ukidati i pojedine škole, vrtiće, galerije, muzeje, knjižnice, bolnice, ambulante, luke, sudove, zatvore, sveučilišta, veleučilišta, zračne luke, kazališta, operne kuće, orkestre, udruge pisaca, koncertne dvorane, urede, zoološke vrtove, nacionalne parkove, parkove prirode, gradske parkove, arboretume, lapidarije, centre za socijalni rad, ubožnice, dječje domove, centre za kulturu, društvene domove, kina, multimedijalne centre, zavode, institute, agencije, počasne i nepočasne konzulate, veleposlanstva, raznorazna predstavništva, vatrogasne postrojbe, državne granične prijelaze, televizijske i radiostanice, preostala državna poduzeća...?

Tko će znati. Koliko će uhljeba, ali i ljudi koji pošteno rade društveno važan posao izgubiti posao i egzistenciju u ovom reformskom tsunamiju o kojem šira javnost nema pojma? Široj javnosti vrlo se često govori da hrvatska politika nije spremna na rezove i na reforme.

A zašto se nitko ne pita jesu li na nove rezove spremni hrvatski građani. Oni zbog kojih hrvatska država i postoji. Dakle, profesori, liječnici, gradski i državni javni službenici, operni pjevači i svirači u orkestrima, knjižničari, medicinske sestre, suci, prevoditelji, vatrogasci, carinici, policajci, muzealci, zatvorski čuvari, timaritelji, piloti, stjuardese, glumci, galeristi, novinari...? Hoće li stoga reformisti konačno popu reći pop, a bobu bob? I otvoriti svoje karte. Ako ih uopće imaju.

>>Most: Nema odluke do pisanih odgovora HDZ-a i SDP-a. Potez je na njima

>>Evo kako je koalicija Hrvatska raste odgovorila Mostu!

Komentara 1

NE
Nepobjedivi
20:56 01.12.2015.

Danas Petrov jest medijska zvijezda, ali će se reflektori brzo ugasiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije