Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Analize i intervjui

Politički nadrealizam: kad radnici i HDZ-ovci marširaju...

U javnom sektoru u sindikatima je, prema nekim procjenama, 70 posto zaposlenih, a u privatnim poduzećima tek 20 do 35 posto
01. rujna 2018. u 13:39 3 komentara 1944 prikaza
Darko Milinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Vidjeli kako radnici Uljanika marširaju Zagrebom, pa se u ličkom HDZ-u upalila lampica. A zašto, pomislio je Darko Milinović, ne bismo i mi sjeli u autobuse, pa lijepo za Zagreb? Zar smo mi manje vrijedni!? Ličkim HDZ-ovcima, doduše, ne kasni plaća. Ima ih po javnim poduzećima, gradskim i općinskim upravama u kojima su primanja redovna jer ne ovise o isporučenim brodovima. U ličkom HDZ-u bore se za pravo na izbore na kojima bi pobijedio Milinović. Smatrajući da su im stranačka prava uskraćena, odlučili su se na prosvjed protiv čelništva stranke.

NEMA TOLERANCIJE Plenković: 'Nećemo tolerirati Milinovićevo ponašanje'

Nezgodno je to što, za razliku od radnika Uljanika, u ličkom HDZ-u nemaju sindikalnog povjerenika. Pregledali su popis oko 600 sindikata, koliko ih djeluje u državi, no nisu pronašli ni jedan u koji bi mogli upasti. Preko Sindikata državnih i lokalnih službenika ne bi rado išli da ne izazovu bijes preosjetljive javnosti koja bi ih sigurno pitala zašto prosvjeduju u uredovno vrijeme.

- Šefe, a da probamo preko Sindikata prometa i veza? Voziti znamo, a ni povlačenje veza nije nam strano, hahaha - dobacio bi neki šaljivdžija iz ogranka. A da su bili pametniji, mogli su se lijepo ugledati na kolege iz SDP-a koji su još prošle godine osnovali svoju podružnicu unutar Novog sindikata.

Bojan Glavašević Milan Ivkošić Milinović i Glavašević – vjesnici rasula u HDZ-u i SDP-u

Bilo je to, podsjetimo, kad su se u toj stranci dijelili otkazi jer im je ponestalo novca za plaće. Nije poznato je li u međuvremenu pomoć zatražio i Davor Bernardić, kojem također visi radno mjesto. Hrvatska, dakle, ima oko 600 sindikata, no obično se eksponiraju sindikalni celebrityji poput MC Vilima Ribića i Krešimira Severa, no postoji i na stotine manje poznatih. Većina ih je vezana uz javna poduzeća i službe, u kojima plaće ne kasne još, poput vlakovođa, poštara, učitelja...

Darko Milinović
1 / 11
Darko MIlinović s pristašama napustio Središnjicu HDZ-a

Postoji i Sindikat diplomiranih i upravnih pravnika zaposlenih na provedbi propisa mirovinskog osiguranja u Hrvatskom zavodu. U javnom sektoru u sindikatima je, prema nekim procjenama, 70-ak posto zaposlenih, a u privatnim poduzećima tek 20 do 35 posto. U onima u vlasništvu stranih kompanija i manje, ako je sindikaliziranje uopće dopušteno. Postoje čak i tajni članovi, kako zovu one koji se boje javno istupati u strahu od neproduljenja ugovora na određeno i mobinga.

Darko Milinović 'Htio sam gledati u oči ljude koji me žele izbaciti'

Kakva je, zapravo, danas doista moć sindikata u Hrvatskoj? Prije 10, 15 godina ni oni nisu uspjeli spasiti građevinarce i tekstilce u Međimurju, pa je tisuću radnika šaptom završilo na ulici (danas tvrtke iz Međimurja zovu brodograđane iz Pule da dođu raditi u Međimurje jer im nedostaje radnika). U Uljaniku je bilo razmirica oko toga koji je sindikat glavni, je li to Jadranski sindikat ili Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije? Tu je i Sindikat metalaca. Neki su bili za štrajk, neki nisu.

A razjedinjenost slabi. Zna to dobro i Milinović koji je sve svoje strpao autobuse, pa drito za Zagreb. Ne bismo se iznenadili da se u registru pojavi i 601. – Sindikat ugroženih ličkih HDZ-ovaca. Hoće li i SDP-ovci na ulice? Čisti politički nadrealizam. Činovnicima u Bruxellesu ovo što se događa u Hrvatskoj vjerojatno i izgleda nadrealno, no svakako atraktivno. Moraju priznati: s tim Hrvatima nikad nije dosadno!

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima