Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Politički kraj Milijana Brkića? Nedopustiva je veza vrha države s polusvijetom

Andreju Plenkoviću afera falsifikator došla je kao naručena za potpuni obračun s Brkićem, a time i stranačkom desnicom
27. rujna 2018. u 06:37 306 komentara 42202 prikaza
Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Milijan Brkić dosad je uspješno brodio aferama koje su se vezale uz njegovo ime, no posljednja koja ga stavlja u kontekst svojevrsnog obavještajnog podzemlja, premda vrlo banalnog i amaterskog, ne čini se (lako) prebrodivom. Sasvim legitimno otvara se pitanje je li ovo Brkićev put prema dolje, ako ne i potpun politički kraj.

Dovođenje Blaža Curića u USKOK afera lažni sms-ovi Uskok pokrenuo istragu protiv Curića i ipak zatražio istražni zatvor

Više nije ni pitanje koliko je i je li uopće Brkić koristio usluge falsifikatora Varge za obračune u HDZ-u i je li upravo on angažirao kuma i svojeg bivšeg vozača Blaža Curića da Vargi dojavi da uništi sve dokaze jer je pod obradom. Dovoljno je kompromitirajuća činjenica da je čovjek iz vrha države i HDZ-a povezan s takvim polusvijetom. Osim toga, čini se da je Varga daleko više bio upleten u odnose s bivšim vrhom HDZ-a nego što to i Karamarko i Brkić priznaju.

Sve to Andreju Plenkoviću, kojeg je s Brkićem povezivao čisti politički interes, daje force da s njim krene u potpuni politički obračun. Brkić je Plenkoviću bio potreban kao svojevrsni gromobran između njega – umjerenog, europskog šefa HDZ-a koji za dobar dio članova stranke predstavlja lijevi, a ne desni centar te desnog krila stranke i izvanstranačke desnice koji ga nikada nisu prihvatili kao novog predsjednika HDZ-a. Međutim, Plenković Brkiću nikada nije vjerovao, svako malo su ljudi bliski šefu HDZ-a u pojedinim medijima Brkića optuživali da sabotira premijera.

Tomislav Karamarko Tomislav Karamarko: 'Vargu sam vidio jednom u životu, a preporučili su ga prijatelji'

Plenkoviću, koji ima jače uporište kod koalicijskih partnera nego u vlastitoj stranci, pa čak i u dobrom dijelu oporbe koja će prije spašavati premijera nego ići na izvanredne izbore, afera Falsifikator došla je kao naručena. Prilika mu je to da se do kraja obračuna sa stranačkom desnicom. Nakon što je iz stranke izbačen Darko Milinović, eliminacija Brkića bila bi jasna poruka svim stranačkim neposlušnicima.

U tom kontekstu treba promatrati i brzinu kojom su do medija stigle informacije o Varginu iskazu u kojem je umočio i Brkića i Karamarka. Brkiću ne treba unaprijed suditi ni presuđivati, u obzir treba uzeti da istraga još nije rasvijetlila sve sumnje kao i to da Varga, kako bi spasio sebe, ima motiva u priču uvlačiti i druge aktere. Međutim, sjena koja je pala na zamjenika predsjednika HDZ-a već se sada čini preteškom da bi iz afere mogao izaći neokrznut.

Milijan Brkić SLUČAJ 'LAŽNI SMS-OVI' Brkić o uhićenju kuma: Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, moj suborac

Brkić bi politički lakše preživio da je HDZ u oporbi jer se afera ne bi dovodila u kontekst s vrhom države. Uostalom, preživio je i aferu s plagiranim diplomskim radom, pa Karlovačku banku itd. Diplomski je iznova napisao, vrijeme je napravilo svoje, a Plenković ga je, kad je preuzeo Vladu, nagradio mjestom potpredsjednika Sabora. Brkić je bio prvi koji je na Predsjedništvu HDZ-a zatražio da Karamarko podnese ostavku u stranci i Vladi, a potom je s Tomislavom Čuljkom i ostalima Plenkoviću osigurao mirno preuzimanje HDZ-a, bez konkurenata na stranačkim izborima.

Brkić je od dolaska u vrh HDZ-a 2012. godine poradio na svom imidžu, želio se od slike Karamarkova špijuna profilirati u političara koji zastupa domoljubnu opciju i braniteljsku populaciju. Ako se Plenković usudi obračunati s Brkićem, to će biti pokazatelj da je spreman zavladati HDZ-om. Ranjeni Brkić sad je najlakša meta.

Pogledajte video žustre rasprave Plenkovića i Marasa u Saboru:

Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • nikola1975:

  Zapanjujuća je i brzina ovog teksta naročito kad se zna da je "novinarka" poznata po pisanju naručenih tekstova

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Upadljivo, neke novinarke su izgleda zaduzene za hajku po narudzbi specijalnih jugoljevicarskih krugova. (konkretniji komentar mi je izbrisan)

 • marcel:

  Nije mi jasno na koji način je Brkić povezan s Vargom, i na koji način je Varga bio polusvijet kad je radio za MUP?