Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.06.2020. u 17:21

Sudac koji voli 'hodati po rubu', ovog je puta ipak pretjerao

Šok i nevjericu je među poznavateljima rada Ustavnog suda izazvala “ekskluziva” N1 televizije da je po službenoj dužnosti pokrenut postupak ocjene odluka Nacionalnog stožera. Ne zato što bi bilo nemoguće da je pokrenuta ocjena ustavnosti odluka Nacionalnog stožera o mjerama radi suzbijanja epidemije koronavirusa, već zato što se tvrdilo da je to u jeku izborne kampanje učinjeno po službenoj dužnosti, a na inicijativu dvoje sudaca, od kojih je sudac Goran Selanec to potvrdio za N1. Predsjednik Ustavnog suda ubrzo je demantirao informaciju da je Ustavni sud pokrenuo postupak, što je i N1 odmah ispravio. Na tom predmetu radi se već u povodu prijedloga 27 podnositelja te je i Vlada dala svoje očitovanje, ali Ustavni sud se drži stabilne prakse i u izborno vrijeme u pravilu se suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice, odnosno kojima bi mogli utjecati na tijek kampanje i rezultate izbora. Tako izbjegavaju instrumentalizaciju rada suda.

Neuobičajeno je da pojedini sudac istupa u ime Ustavnog suda jer i sam predsjednik se konzultira sa sucima o tomu treba li, kako i kada istupati. Selanec je već ranije, moglo bi se reći, hodao po rubu, ali je ovaj put prešao granicu.

Naime, pravo je politike da petlja pa i, što često neargumentirano čini, pokušava politizirati rad Ustavnog suda, koliko god je neodgovorno politički probitak graditi na urušavanju autoriteta institucija. Ali, ustavni sudac mora voditi računa o tome da svojim istupom, čak i ako je pogrešno interpretiran, kolege i Ustavni sud ne uvlači u predizborne igre, a sebe pretvara u političkog aktivista. Osobito u aktualnim okolnostima kad je odnos prema Stožeru i mjerama koje donosi pretvoren u središnje pitanje izborne kampanje, o kojem ovise iduće četiri godine našeg života. Stoga je jedino što je sudac o tomu sada trebao reći bilo “Nemam komentara”. To više jer čak i da je postupak pokrenut na inicijativu dvoje sudaca, ta proceduralna odluka ne bi baš ništa govorila o (ne) valjanosti odluka Stožera, osim onima koji bi i to iskoristili za političke manipulacije. Što Selancu, nadajmo se, nije bila namjera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije