Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proboj žena

Političke amazonke - 'Nisu velike državnice. Samo su se uspinjale stranačkim stubama'

Žene u politici
Foto: Pixsell
1/7
18.03.2014.
u 10:23

M. škrabalo: Moć u politici nije koncentrirana toliko kao nekad. Zato se i feminizira.

Nije sve tako crno i depresivno u hrvatskoj politici. Dok smo zaokupljeni neproduktivnim svađama Milanovića i Karamarka, ne primjećujemo dolazak pravih političkih amazonki koji bi mogle obilježiti vrijeme koje dolazi.

Posebno se ističu HDZ-ovka Ivana Maletić i nekadašnja SDP-ovka Mirela Holy. Elokventna HDZ-ova eurozastupnica nametnula se svojim javnim nastupima o ekonomiji. Mirela Holy je, nakon što je osnovala svoju stranku Orah, ubrzo postala jedna od najpopularnijih javnih osoba u Hrvatskoj. Obje su svoju političku emancipaciju doživjele tek kada su se iskazale kao stručnjakinje. Mlada SDP-ovka Sandra Petrović Jakovina napravila je strelovitu političku karijeru. Postala je najmlađa saborska zastupnica, a onda i najmlađa eurozastupnica. Natalija Martinčević, dogradonačelnica Varaždina i saborska zastupnica, ovih je dana skrenula pozornost javnosti na sebe zbog bezrezervne podrške Radimiru Čačiću.

Novi trend ili eksces

Marijana Puljak prvo je ime neovisne liste “Za pametne ljude i pametan grad” koja je bila jedno od najvećih iznenađenja na lokalnim izborima. Puljak nije nikome “prodala dušu” pa je sada jedan od najpoželjnijih koalicijskih partnera za parlamentarne izbore. Željka Markić etablirala se na političkoj sceni nakon što je sa svojom inicijativom “U ime obitelji” uspjela progurati referendum o braku. Iako od tada koketira s politikom, još nije odlučila kako kapitalizirati popularnost kod konzervativnog biračkog tijela. Je li ovo novi trend u ili samo eksces u muškom svijetu politike? Dr. Žarko Puhovski ističe da je naš politički sustav jako zatvoren te da se u njega teško ulazi, a još teže izlazi. Tako u igri ostaju i neki politički akteri koji su doživljavali teške izborne poraze. Posebno se teško uspinju žene. Puhovski, međutim, ne vidi u ovim ženama neke velike državnice. Smatra da su se uspinjale po stranačkim “stubama” a da pritom nikada nisu dovele u pitanje taj sustav. Puhovski predviđa da će se u Hrvatskoj postupno mijenjati broj žena na političkim funkcijama, ali da to neće ići jako brzo.

– Zastupljenost žena u politici u Hrvatskoj čak je lošija nego u drugim bivšim zemljama komunističkog lagera. Zato što su stranačke strukture vrlo tvrdokorne, ali i zbog patrijarhalnog odgoja – ističe Puhovski.

Moć je u korporacijama

Kao primjer navodi Jadranku Kosor i njezinu sudbinu u mačističkom HDZ-u. Kada je otišao Sanader, izabrali su Kosor jer su smatrali da ona to ne može raditi te da će njome lako iza kulisa upravljati. No kada je pokazala da je sposobna, onda su je se riješili po kratkom postupku. Marina Škrabalo iz GONG-a pozdravlja veći angažman žena u politici, ali upozorava da se naše okoštale političke strukture vrlo teško i sporo provjetravaju. Ovo je dobro jer su stranke vidjele potrebu specijalizacije. Ali za razliku od svojih muških kolega koji dolaze na funkcije preko noći, žene se moraju prvo dokazati u struci.

Škrabalo pozdravlja što se ženama pruža šansa, ali ostaje visjeti pitanje koliko će to dugo trajati. Politika je još djelatnost u koji muškarci diktiraju pravila igre. Jer, dok se god politički sastanci održavaju navečer i uz janjetinu, jasno je kome to odgovara. Škrabalo smatra da se politika feminizira dijelom i zato što više u njoj nije koncentrirana moć kao nekad. Ona se seli u velike korporacije i međunarodne organizacije. Navodi da se to već dogodilo u skandinavskim zemljama.

>>'Ako bude trebalo, HDZ će bez problema prikupiti sav novac'

>>Holy: Legalizacija konoplje je jedna od metoda kako se uspješno možemo boriti i protiv mafije

Komentara 4

Avatar gladnijura
gladnijura
10:48 18.03.2014.

Blagi Bože, po ćemu su pa one amazonke? Imaju samo duge jezike i u stvari mute vodu.

Avatar džonson
džonson
12:49 18.03.2014.

slažem se s hercegovcem. savez za hrvatsku se ignorira do krajnjih granica, a u tome dobro prolaze kolateralni profiteri sa svojim, objektivno manje-više marginalnim ponudama. holy ima bezličnu opciju bez ikakve snage, ali ona sama je medijski zanimljiva i na tome će vjerojatno dobro proći.

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
11:01 18.03.2014.

Mirelu Holy je stvorio SDP teatralnim "otkazom" . Namjera je stvoriti sestrinsku partiju Francusko Njemackih zelenih koji su dobro uzdrmani radi pedofilije ili promocije za istu .Iz te Frakcije je i PR koji manevrira kokosinjcem . Zanimljivo je kolko medijiji manipuliranim statistikama promoviraju Holy i Gabrica a niti ne spominju Savez za Hr. koji je barem dva puta jači .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije