Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Političaru se smije reći da je lažljivac, licemjer, zao

Političara koji iznevjeri predizborna obećanja može se nagraditi pogrdnim epitetima
13. siječnja 2018. u 18:55 3 komentara 505 prikaza
političar
Foto: Thinkstock

“Lažljivac, licemjer, zao” može se reći političaru nije li održao obećanje iz predizborne kampanje. Tako je presudio talijanski Vrhovni sud. I to smatra pravom na političku kritiku. Ako ništa drugo, političara koji iznevjeri predizborna obećanja može se nagraditi pogrdnim epitetima. Naime, u mjestu Furci Siculo na Siciliji, pokraj Messine, bili su na zidovima plakati na kojima se sada bivšega gradonačelnika Brunu Antonija Parisija nazvalo lažljivcem (i ostalo) jer je proveo isplaćivanje novca za obavljanje dužnosti (dodatak na plaću), a u predizbornoj kampanji protivio se takvim “nagradama”.

David Johnston i kraljica AFERA 'PARADISE PAPERS' Dokumenti otkrili tajne porezne oaze političara i bogataša, isplivalo i ime kraljice Elizabete

Iznevjerio je predizborna obećanja. Vrhovni sud smatra da su plakati na kojima je pisalo da je lažljivac pravo na političku kritiku i ne može se te izraze okarakterizirati kao kazneno djelo klevete. Kritizirala se politička i upravna odluka, a nije se napalo moralno i intelektualno dostojanstvo osobe. Na prvom stupnju sud je kaznio one koji su postavili plakate, na drugom stupnju ih je oslobodio, a Vrhovni sud potvrdio je drugostupanjsku odluku.

U Italiji će se parlamentarni izbori održati 4. ožujka, a sada se u predizbornoj kampanji čuju prijedlozi koji nisu ostvarivi. Matteo Renzi (Demokratska stranka – PD) obećava uvođenje minimalnog dohotka od 10 eura na sat, ukidanje TV pretplate... Silvio Berlusconi (Naprijed Italijo – FI) odgovara ukidanjem plaćanja cestarine, uvođenjem jedinstvenog poreza za sve (25%), mininalne mirovine od tisuću eura... Matteo Salvini (Sjeverna liga) uveo bi jedinstveni porez od samo 15%... Luigi Di Maio (Pokret 5 zvijezda – M5s) predlaže uvođenje plaća za sve građane od oko 780 eura... Računice pokazuju da su svi ti prijedlozi neostvarivi. Dakako, nitko neće odgovarati zbog obmanjivanja pučanstva, ali će se političarima barem poslije moći u lice reći da su lažljivci bez opasnosti od optužbe za klevetu. No, ako se mogu poništiti izbori na nekom izbornom mjestu zbog sumnje u lažiranje glasovanja, zašto se ne bi mogao poništiti izbor nekog političara koji je davao lažna obećanja?

DIRAO JE PO KOLJENU Britanski ministar podnio ostavku zbog spolnog uznemiravanja franjo komarica FRANJO KOMARICA Biskup oštro napao političare: 'To su licemjeri koji katolicima uskraćuju prava' Seks Mnogi razočarani Političari rekli 'ne' plaćenim pauzama za seks tijekom radnog vremena
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
  • Norway:

    Smije li se to isto reći novinarima VL ili su poput svetih krava zaštićeni i pošteđeni bilo kakve kritike?

  • Ksantipa:

    Svima se sve uglavnom smije reći, osim braniteljima. Oni su "svete krave", povlaštene osobe. Čast izuzecima, koji ne traže i ne smatraju sebe povlaštinima, te u skladu s tim ne zahtijevaju poseban tretman, sinekure i bonitet. Mnogi branitelji su smatrali ... prikaži još! svojom dužnosti ići u rat i braniti domovinu. Neki (velik broj) su u tome našli sebe i svoju priliku za "uzlet", a da pri tom nisu branitelji niti bili, a invaliditet su zaradili pod većom količinom maligana u prometu ili nekom obračunu. To se ne smije reći. Zašto?