Naslovnica Premium Kolumne

Političari poput Wildersa i Le Pen vode nas u središte kaosa

SAD je za svijet bio lokomotiva koja ga je vukla u nekom smjeru. Nakon Trumpove pobjede lokomotiva vuče prema ponoru
14. veljače 2017. u 09:15 0 komentara 504 prikaza
Geert Wilders i Marine Le Pen
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sjedinjene Američke Države u posljednjih stotinjak godina često su bile poput lokomotive koja je svijet vukla u nekom smjeru. Bilo je izrazito dobrih smjerova, nešto lošijih, ali i onih koji i nisu bili pretjerano dobri. No nikada do sada ono što se događa s onu stranu Atlantika nije na njegovoj istočnoj obali ohrabrilo toliko opasnih istomišljenika.

Samo pet tjedana uoči izbora Nizozemskoj, ultradesničar Geert Wilders sam je sebe prozvao “nizozemskim Trumpom”, a glavni slogan njegove predizborne kampanje – “Učinimo Nizozemsku ponovno našom”. Najvažnije točke u njegovu predizbornom programu su deislamizacija zemlje i zatvaranje granica za sve imigrante i izbjeglice. Vrlo otvoreno govori o tome kako su izglasavanje Brexita u Velikoj Britaniji i pobjeda Donalda Trumpa u SAD-u bili povijesni događaji koji će u Europi omogućiti da u prvi plan izađu slične političke osobnosti i stranke i da pobijede na izborima. Prema predizbornim anketama, Wilders je na jako dobrom putu da ostvari izbornu pobjedu. Iako neće moći samostalno sastaviti vladu, a druge stanke mu poručuju da ni u kojem slučaju neće ići s njime u koaliciju, on im vrlo bahato poručuje da neće imati izbora.

To da Wilders ozbiljno želi vlast, vidi se i po tome što je ublažio neke svoje stavove. Tako više ne bi dekretom pozatvarao sve džamije u Nizozemskoj, već bi im uskratio licence za rad. Također je odustao od toga da posjedovanje Kurana bude kazneno djelo. Sada se zalaže za to da se Kuran ukloni iz javne distribucije i iz knjižnica i da bude dostupan samo onima koji ga žele znanstveno proučavati. Tvrdi da iza sebe ima 2,5 milijuna birača koji će podići uličnu revoluciju ne omogući li mu se da postane premijer.

Milanović Gostovanje na N1 Milanović: Postoji opasnost od populističkih pokreta, upozoravam svoje drugove, drugarice i sve Hrvate UZNEMIRENA FRANCUSKA Pariz se mora odrediti prema Europi i svome mjestu poslije potresa nakon Brexita i nove tektonike koju provocira Trump Marš na Pariz Manifest Marine Le Pen u 144 točke: dio je posudila od oca, dio od Trumpa

Trumpova pobjeda “opernatila” je krila i liderici francuske krajnje desnice Marine Le Pen. Ona vrlo pažljivo i krajnje proračunato korača prema izborima upravo jer je ovo za njezinu Nacionalnu frontu povijesna prilika. Ta stranka nikada u svojoj povijesti nije bila bliže pobjedi na predsjedničkim izborima. Njezina desna ruka Florian Philippot, čovjek bez čijeg mišljenja i savjeta ne poduzima ni najmanji korak, potpuno je siguran da stranka korača prema velikoj, povijesnoj pobjedi. Stoga nije čudno da je dan nakon američkih izbora na Twitteru napisao: “Njihov (liberalni) svijet mrvi se u komadiće, a naš svijet se počinje intenzivno izgrađivati”. Bila je to čestitka Trumpu, ali i vrlo jasna poruka političkim protivnicima i suparnicima u Francuskoj.

Zbog svega ovoga, umjereni i normalni političari u Francuskoj su u panici i upozoravaju da bi ulazak Marine Le Pen u Elizejsku palaču mogao biti poguban za zemlju, ali i za cijeli europski projekt. Uništenje EU jedno je od Marininih predizbornih obećanja. Dođe li do “Frexita”, EU će dobiti staklene noge koje u jednom komadu vjerojatno ni Njemačka neće moći dugo održati. Bit će to pobjeda i za snage koje vladaju Bijelom kućom, a kojima je raspad EU i slom svih međunarodnih organizacija jedan od primarnih ciljeva. To je put u kaos iz kojeg ćemo se teško izvući.

>> Europska desnica: Jučer nova Amerika, sutra nova Europa!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.