Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORISLAV ŠKEGRO

Političari, multiplikatori i rast potrošnje kao instrument za stjecanje zasluga za gospodarstvo

radnici, posao
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
21.08.2016.
u 15:55

Stvarni tvorci BDP-a očekuju od države, osim klasičnih uloga, samo jedno – smanjenje tereta ukupnog troška države

Otkad je svijeta i vijeka političari pokušavaju uvjeriti narod da postoji gotovo funkcionalna veza između nekog uspješnog ishoda i njihove direktne, personalizirane aktivnosti. Ako BDP raste, onda je to zbog stimulativnih mjera ove Vlade, kaže se. Ako BDP pada, onda je to zbog katastrofalne politike prethodne Vlade, koja je toliko zabrljala da ni sve naše blagotvorne mjere ne pomažu u kratkom roku. To hvalisanje ili neargumentirano napadanje suparnika osobito je izraženo tijekom izborne kampanje. Vrijeme je to kada se ne možete zaštititi od bujice ekonomskih besmislica. U ekstremnim hrvatskim inačicama lupetanja imate „ekonomske stratege“ koji npr. točno znaju da je današnji nepopravljivi problem rezultat jedne i samo jedne pogrešne odluke tadašnje Vlade (ili HNB-a) otprije 22 godine, 10 mjeseci i 13 dana. No, kažu dalje, iako je to bio uzrok, sada ga se više ne može promijeniti!?

U pokušajima uspostavljanja kauzalne veze između „naših politika“ i pozitivnih ekonomskih rezultata najčešće se koriste dvije vrste mjera. Jedna je puku lako shvatljiva – državna gradnja autocesta, mostova, tunela, kanala, obilaznica, bolnica, biblioteka, javnih WC-a, vodoskoka... Taj i taj je to sagradio, a ne svi mi svojim novcem, pokušava se sugerirati kroz medijske spinove. Druga skupina mjera nije tako očita pa se stoga pribjegava dobro poznatoj kejnezijanskoj teoriji multiplikatora državne potrošnje. Po toj teoriji država, istina, potroši dodatnih 100 milijuna kuna na dobra i usluge, ali tu nije kraj priče. Trgovac koji je prodao državi konkretna dobra sada odjednom ima dodatni dohodak, pa naručuje kod stolara novu kuhinju. Stolar sa dodatnim dohotkom naruči novo odijelo. Krojač potom naruči novu kuću. Zidar traži novog činovnika da mu izda građevinsku dozvolu... itd. Početnih 100 milijuna državne potrošnje multiplicira se u neki broj koji u ovom slučaju daje osnove za tvrdnju da je država „putem multiplikatora“ ubrzala rast BDP-a. Pa makar tih inicijalnih 100 milijuna i posudila. Podvarijanta povećanja državnih izdataka na robu i usluge je i porezno rasterećenje, smatra se. Trgovcu, pa stolaru, pa zatim krojaču... smanjenjem poreza ostaje više novca u džepu pa se zavrti isti lanac sreće.

Lijepo zvuči ovako pojednostavnjena teorija multiplikatora.

Sve što Vlada treba je – trošiti! Inicijalni iznosi bit će multiplicirani i sve drugo rješava se samo po sebi – raste proizvodnja, zaposlenost, porezni prihodi, a smanjuju se deficiti, javni dug, broj blokiranih računa... Osim toga, dodatno se ojačava mit o nezamjenjivosti države u menadžiranju kratkoročnih makroekonomskih fluktuacija. Pa tako na kraju ispada da je država najvažniji faktor rasta. Svojim pametnim odlukama pokrene mase izgubljenih i demoraliziranih ljudi koji onda za uloženih 100 proizvedu 200. Tako nekako. Ekonomski rast umjesto ishoda postaje lako korišten instrument. Ima stranaka koje predviđaju savršeno precizno, na drugu decimalu stope rasta BDP-a u 2020. godini! I tako nas političari pokušavaju uvjeriti da oni stvaraju nove vrijednosti, a mi ih trošimo samo zbog njihove beskonačne brige za našu dobrobit. Ponekad kod nekih i uspiju. Ali, mi znamo da su stvari upravo suprotno posložene, zar ne?

O multiplikatorima državne potrošnje najgorljivije govore oni koji nikada u životu nisu ni pokušali procijeniti njihove vrijednosti na bazi empirijskih podataka. Ni običnom heurističkom jednadžbom, a kamoli relevantnim simulacijskim modelom. Oni drugi pak, koji su potrošili godine mukotrpnog rada u pokušajima procjene tih famoznih multiplikatora, znaju koliko je teško doći do ičega barem rubno statistički signifikantnog. Empirija jednostavno ne poznaje te veličine fiskalnih multiplikatora koje teoretičari, političari i diletanti podrazumijevaju. I vraća nas u okrutnu stvarnost. BDP moraju proizvesti konkretni ljudi, privatni poduzetnici i posloprimci, Vlada ga svojim mjerama eventualno neće smanjiti. Ti stvarni tvorci BDP-a (pitajte ih!) očekuju od države, osim klasičnih uloga, samo jedno – smanjenje tereta ukupnog troška države. Neki to nazivaju fiskalnom konsolidacijom. Manji javni dug, tekući suficit proračuna (zašto ne?), manji javni rashodi, pa onda i manja suma ubranih (probranih!) poreza. Jedino na taj način država pomaže konkurentnost gospodarstva, a upravo to je uvjet, doslovce, opstanka u današnjem svijetu. Međunarodna konkurentnost. Nemamo li je ovdje, faktori proizvodnje će se spojiti drugdje. Npr. u Njemačkoj. I doista, jedini pravi multiplikator državne aktivnosti vidjet ćemo tek kada njemački kapital, na bazi hladne kalkulacije, nađe interes da umjesto u Augsburgu novu tvornicu napravi u Valpovu. Zbog nižih poreznih troškova, pravne sigurnosti i kvalificirane radne snage. Jedinih pouzdanih multiplikatora.  

>> Rasprave o babarogi PDV-u i ostalim porezima samo su mutne dude varalice puku u borbi za glas  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije