Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.01.2021. u 18:46

Američka demokracija snažnija je od Trumpa, ali šteta koju je izazvao po Republikansku stranku i institucije uznemiruje

Krv i suzavac u američkom Kongresu. Šokantne scene, uznemirujuć razvoj događaja. Puno je riječi kojima se može opisati sve što se jučer zbilo u Washingtonu, ali treba jasno reći: radi se o pokušaju državnog udara inspiriranog i poduprtog ponašanjem samog američkog predsjednika. Trenutno odlazećeg, ali u odlasku vrlo prijetećeg, Donalda Trumpa.

Prvo, to je pokušaj državnog udara zato što Trumpovi pristaše pokušavaju zaustaviti mirnu, legalnu primopredaju vlasti. Pokušavaju spriječiti jednu od najsvetijih ustavnih procedura. Dakle, pokušavaju izvesti udar. Drugo, Trump im je inspiracija i podrška zato što je protekla dva mjeseca i tri dana uporno lagao tim ljudima o navodnoj masovnoj prevari i krađi izbora. Mjesecima, pa i godinama prije toga, potpaljivao ih je svojim izjavama da budu spremni za ovaj trenutak, koji se dogodio jučer. I sinoć, netom prije zaključenja ovog izdanja, kad je Trump objavio video poruku u kojoj konačno govori prosvjednicima/pobunjenicima da se raziđu iz zgrade američkog Kongresa, u koju su nasilno upali, ponavljao je tu laž kojom ih potpaljuje. Laž da se dogodila izborna prevara, koju nije uspio dokazati ni pred sudovima ni pred zakonodavnim tijelima saveznih država, odgovornih za provođenje izbornog procesa. Trump je opasan predsjednik, to je jasno od prvog dana.

Ali jučerašnji dan podigao je tu činjenicu na novu razinu. Ovo bi moglo biti gore od 9/11. Teroristički napadi na Ameriku 11. rujna 2001. bili su, naravno, gori po broju žrtava i po terorističkoj, zloj namjeri, ali bili su napadi izvana. Ovo je napad iznutra. Ovo bi se mogao pokazati kao najteži trenutak američke demokracije još od građanskog rata.

Američka demokracija snažnija je od Trumpa, to je lako reći, ali uznemirujuće je vidjeti koliko je Trumpovo ponašanje uništilo neovisnost mnogih institucija, pa i razum jedne velike Republikanske stranke, koja se ponašala kao taoc u rukama otmičara. Srećom, samo do jučer, kad su i potpredsjednik Mike Pence i šef republikanske većine u Senatu Mitch McConnell konačno prihvatili načeloda su istina i ustavni poredak važniji od Trumpovih laži i prijetnji..

Komentara 1

LA
Lažnipovjesničar
06:39 08.01.2021.

Autoru članka: da li vi uopče znate što je puč?Ako niste znali puč izvodi vojska a narod revoluciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije