Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.01.2019. u 14:23

Možda bi se trebali pogledati i neki podaci prije nego što se prognozira da će “žuti prsluci”, brexiti itd. prevladati u cijeloj Europi.

Kina će dominirati svijetom – ili neće. Europska unija će se raspasti – ili neće. Prognoze se uglavnom ne ostvaruju jer su prečesto zanemarene neke činjenice, a prije svega se ne zna kako će na neke situacije reagirati ljudi. Kina ima uzastopni 40-godišnji rast, ali ne mora značiti da će dominirati svijetom, iznosi u Financial Timesu komentator Martin Wolf. Podsjeća da je sovjetski čelnik Nikita Hruščov prognozirao da će komunizam pokopati kapitalizam. Polije snažnog japanskog ekonomskog rasta prognoziralo se da će Zemlja Izlazećeg Sunca prevladati svjetskom ekonomijom. Pogreške u prognozama nastaju i zato što se neki događaji izvlače iz konteksta, što se misli da će ekonomski rast trajati vječno, što se pretjeruje u isticanju beneficija jednog smjera u odnosu na stvarne ekonomske i političke kompetencije.

Previsoka ulaganja (44 posto BDP-a u 2017.) mogla bi se u Kini pokazati neodrživima, to više što je unutarnja potražnja još uvijek preniska. Ekonomsko raslojavanje pučanstva, što pokazuju povijesni događaji u ostalom dijelu svijeta, stvaraju potrebu za različitim političkim strankama. Bila je besmislena i euforija poslije pada Berlinskog zida (prije 30 godina) kako svijet postaje unipolaran i kako to znači “kraj povijesti” (istoimenu knjigu napisao je američki politolog Francis Fukuyama, a nedavno se ispravio). Hoće li sada pobijediti autokracije i populizmi?

Možda bi se trebali pogledati i neki podaci prije nego što se prognozira da će “žuti prsluci”, brexiti itd. prevladati u cijeloj Europi. Čak 72 posto Francuza živi u regijama s BDP-om po stanovniku u odnosu na kupovnu moć nižim od prosjeka EU. Samo regije Pariza i Lyona žive bolje. Slične su razlike između Londona i ostatka Velike Britanije. U Španjolskoj 36 posto stanovnika živi bolje od europskog prosjeka, u Italiji čak 62 posto, u Njemačkoj 82 posto stanovnika živi iznad europskog prosjeka. Zato su prosvjedi u Francuskoj i zato nema masovnih socijalnih prosvjeda u Italiji. Prognoze zato treba uzimati s rezervom.

Ključne riječi

Komentara 5

PR
prajdali100
19:38 07.01.2019.

Ma daj Silvije pusti šuplju priču. Ako imaš elementarnog integriteta napiši da li " Soroš u mantiji" ima namjeru proglasiti blaženog Alojzija Stepinca svecem! Točka !!!!

Avatar miyamoto
miyamoto
18:04 07.01.2019.

Nista bez Boga. Da se partizani iskreno pokaju i priznaju zlocine, zatraze oprost i okrenu se Bogu. Mogli bi se nadati boljemu. Bez bozjeg blagoslova nemos na zelenu granu.

DU
Deleted user
07:30 08.01.2019.

Često u analizama i prognozama fali zdrava logika i analiza pozitivnih i negativnih komponenti u procesima a ne agitacija za ili protiv procesa, što većina analiza u osnovi i jest!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije