Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Poglavar katoličke crkve nikad ne može biti svima po volji

Pape ne gledaju, kao političari, na ispitivanje mnijenja o popularnosti. Tako i treba biti
10. kolovoza 2018. u 07:55 5 komentara 719 prikaza
Papa Franjo
Foto: MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL

Može li se i na temelju čega mjeriti popularnost nekog pape?

Cijena otvorenosti Papi Franji zbog migranata pada popularnost

To se pitanje nameće nakon objave rezultata ispitivanja koje je objavio list Repubblica prema kojem je popularnost pape Franje pala s 88 posto, kolika je bila prije pet godina, na sadašnjih 71 posto.

Prvo, to ispitivanje provedeno je samo u dijelu Italije pa se ne može kazati da ono vrijedi za cijelu Italiju, a kamoli za svijet. Drugo, treba procijeniti i kontekst. Neki drže, naime, da je Bergogliu pala popularnost zbog otvorenosti prema izbjeglicama. Na javno mnijenje utječe i bombardiranje vijestima o kaznenim djelima koja su počinili imigranti ili zbog toga što se u javnim prijevoznim sredstvima vidi previše stranaca ili… No Franjo govori ono što je govorio Isus, odnosno kako treba prihvatiti stranca i ljubiti svakog čovjeka, pa i neprijatelja.

Papa Franjo Ivan Markešić Crkva se ponaša kao neovisna institucija u okviru druge države

Ima i onih koji smatraju da je Franji pala popularnost jer nije proveo promjene u Crkvi kakve su oni očekivali. Dakle, moramo se pitati po kojim se kriterijima ocjenjuje popularnost nekog čovjeka, jer što pokazuju puki postoci bačeni u javnost kao kost za glodanje?

Papa, poglavar Katoličke crkve, jedinstven je lik i nikada ne može biti svima po volji. Neki ocjenjuju ponašanje, drugi poteze…

Blanka Vlašić Emotivna ispovijest Blanka Vlašić pronašla Boga: Obraćenje mi se dogodilo na parkiralištu

Nekima se papa Franjo svidio jer je otišao sam kupiti naočale ili jer je iz svoga džepa platio hotel… Ali jesu li to mjerila za ocjenu nekog pape? Polovicom listopada bit će kanoniziran papa Pavao VI. Zatvorio je Drugi vatikanski koncil i donio niz odluka koje su izazvale duboke polemike, pa i shizmu unutar Katoličke crkve. Monsignor Lefebvre i njegovi sljedbenici odcijepili su se 1970. zbog neslaganja s odlukama Drugog vatikanskog koncila. Pavao VI. kazao je: Ja sigurno neću postati svetac.

Papa Franjo Zbog pedofilije Papa izbacio fra Gracijana Gašperova koji je priznao seksualno zlostavljanje mladića

A, evo, bit će! Benedikt XVI. nije bio popularan. Godinu dana nakon njegova napuštanja Petrove stolice novinari su pitali njegova osobnog tajnika i prefekta Papinske kuće mons. Gänsweina je li Benedikt XVI. ljubomoran na popularnost pape Franje.

Dakako da je odgovor bio niječan. Pape ne gledaju, kao političari, na ispitivanje mnijenja o popularnosti. Tako treba i biti.

Deset kapelica prvi put u povijesti izlaže i Vatikan

Papa Franjo
1 / 6
Hrvatski je paviljon u brodogradilištu iz 12. st. u kojem je 16.000 brodograditelja, na vrhuncu moći Venecije, gradilo jedan ratni brod na dan

 

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Super je to kada od udbe poslan novinar još u vrijeme bivše države kršćane mlati po glavi batinom kršćanskog milosrđa... :-) Silvije aj doma, u Beograd...

 • DM15:

  Može! Ivan Pavao II.

 • dom7:

  Nije se rodio tko je svima ugodio..Isus je bio nevin pa ga razapeli?