Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.11.2017. u 15:19

Stalno se pitamo zašto u Hrvatskoj nema toliko potrebnih privatnih ulaganja. A tko će doći ulagati u zemlju u kojoj je pravna nesigurnost, nefunkcionalna javna uprava, u kojoj i dalje cvate korupcija...

U Ustavu Republike Hrvatske jasno stoji kako su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja naše zemlje. Također stoji da država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu, da država potiče gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana i brine se za gospodarski razvitak svih svojih krajeva.

Također u Ustavu stoji da je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova, u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima te da se porezni sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti.

Međutim, mi danas, i svih dosadašnjih godina, imamo sustav otimačine i ništa više, i to ozakonjene otimačine kroz državne i javne institucije. Nije li, recimo, PDV od 25 posto čista otimačina, koje se država ne želi odreći, bez obzira na predizborna obećanja i sadašnju situaciju? Je li to slučajno ili namjerno? Ili, sjetimo se samo što je bio jedan od prvih poteza Milanovićeve Vlade nakon preuzimanja vlasti: odbacivanje Zakona o javnim ovršiteljima. To je ujedno bio i prvi sukob te Vlade s Bruxellesom jer je izmijenjeni Ovršni zakon bio u suprotnosti s onim što je bilo dogovoreno u o pristupnim pregovorima s Europskom unijom. No Vlada se tu elegantno uspjela izvući (za razliku od „lex Perković“) s objašnjenjima u stilu “sve je to isto, samo je ovo još jeftinije i učinkovitije”.

Izmjenu zakona popratila je i silna medijska hajka; ovršitelji su bili nazivani šerifima koji će imati ovlasti upadati u kuće ljudima tijekom noći i slično. Iza svega je stajao određeni odvjetnički lobi koji bi prebacivanjem ovrha na za to ovlaštene osobe izgubio svoj dio kolača. Postupak ovrhe tako je ostao netransparentan, pojedini odvjetnici i dalje uzimaju svoj dio kolača, a nesavršenosti ovog zakona godinama spretno koriste mnogi koji se fino bogate na račun građana i poduzetnika.

Gospodo u Vladi, kako su bivši počeli, tako ste vi nastavili. To je vaš teški grijeh pred narodom! Usto ste nastavili istu dugogodišnju praksu, a to su učestala proizvoljna mijenjanja zakona radi pogodovanja interesima određenih grupa ili pojedinaca, nepridržavanja zakonskih procedura i, što je najgore, nepoštivanje demokratskih načela. Neprestano se događa izravno miješanje izvršne vlasti u sudsku, što je narušavanje temelja demokratskog društva. Sve to prolazi bez većeg odjeka i reagiranja, što je najtragičnije od svega. Što mislite, kako će na Todorićev slučaj djelovati činjenice da se s najviše političke razine daju izjave koje izravno imaju pokušaj utjecaja na pravosudni postupak? Zar nikome nije palo na pamet da svi u Vladi trebaju zatvoriti usta na bilo kakav spomen Todorića i Agrokora? Ili je to doista politički proces, kako on tvrdi?

I zato ste svi vi članovi Vlade, Sabora, nevezano iz koje političke opcije, itekako odgovorni pred narodom i poviješću za današnji trenutak. Želite li u povijest ući kao grobari ovoga društva, da vas povijest upamti kao najgore obnašatelje vlasti kakve je Hrvatska vidjela u ovih 20-ak godina svoje samostalnosti? Ili ste spremni nešto učiniti da narod, društvo, država osjete toliko željeni prosperitet? Što mislite, zašto u Hrvatskoj nema toliko potrebnih privatnih ulaganja? Tko će doći ulagati u zemlju u kojoj je pravna nesigurnost, nefunkcionalna javna uprava, u kojoj i dalje cvate korupcija...

Ivica Todorić
1/104

Na kraju, jeste li vi u obnašanju vlasti kako bi vlast koristili za vlastiti probitak, za pogodovanje pojedinim lobijima, grupama, pojedincima? Ili je vlast u interesu hrvatskih građana? Je li država servis građana ili smo svi mi sluge države? Molim vas, nemojte meni odgovarati, svojim djelima odgovorite hrvatskim građanima koji to od vas očekuju. Dok još nije prekasno!

Svi mi u ovoj državi trebamo konačno shvatiti kako je smrt poduzetništva izravna smrt Hrvatske, posebice socijalne Hrvatske. Jer samo zdravo gospodarstvo i poduzetništvo mogu održivo puniti proračun! Iznad svih ideoloških prioriteta jest rast, rast i samo rast, i to nam svima danonoćno treba biti na umu! Svima nama potrebna je hitna i radikalna promjena svijesti, bez obzira na političko opredjeljenje, da je poduzetništvo svetinja, da je pošteni rad iznad svih i svega te da je to jedini siguran izlaz iz krize!

Nije li znak za veliku uzbunu to što je Živi zid postao treća politička snaga u državi? I vi u HDZ- i u SDP-u i Mostu, da se pogledate u ogledalo konačno? Nije Živi zid sam zajahao tu poziciju, vi ste mu je omogućili, vaše bauljanje i vaša nesposobnost, nedonošenje potrebnih odluka!

Pogledajte Todoriće - "Od raja do sloma":

Komentara 12

ST
stefj
16:01 27.11.2017.

Napokon netko kaže da su ovi porezi pljačka, da su poduzetnici i privatni sektor šikanirani, da su u državnim i javnim strukturama svete krave. Jedino ti poduzetnici mogu izvući državu iz krize, a država bi se morala ozbiljno restukturirati i početi realno trošiti... Danas političari nemaju niti malo kontakta s realnošću, danas državni i javni službenici žive u nekom svom svijetu, danas interesne skupine misle da novac pada s neba i da su taj novac zaslužili... Ako se ne provedu reforme, ako se ne smanje porezi i ako se ne počne cijeniti poduzetništvo, odosmo u ambis... A sve ide suprotnim smjerom, država i dalje uništava privatni sektor, a time i sama sebe. Čak se i poduzetnici etiketiraju, kao nekad u prošlom sustavu kada je postojao pojam "pošteni intelektualac", pa su to bili oni koje sada imamo na filozofskom i fakultetu političkih znanosti.

TR
trunjo
20:16 27.11.2017.

Pošteni rad????!!!!! U ovakvoj kaljuži??? Kako?? Svi ili ajde ne svi ali 97% natječaja je namješteno i več se zna tko će ih dobiti...Privatnicima se guli koža sa nametima,davanjima i kaznama u konačnici za najbanalnije stvari i/ili greške koje spadaju u sferu nehotičnog..Ali ne u HR...odmah kazna od 30..50 000kn pa se žali mami svojoj..i biti poduzetnik u ovakvoj državi??? Hvala ..bio 1x NIKADA VIŠE...i tko god pita da bi htjeo ja ga odgovaram jer u ovakvoj kaljuži sa ovakvim zakonodavstvom(čekanje na presudu 5godina a ovrha sviraj frulu jer je "poduzetnik tj dužnik" prebacio svu imovinu na djecu) i ustrojem por.uprave(podobni koji rade po nalogu političara) bio bi LUD da otvori išta...Ljudi bježite van ..tko god može

Avatar nisam_robot
nisam_robot
08:31 28.11.2017.

Nas problem je da imamo previse pametnjakovica koji misle prevariti sustav u veliko i u malo, to je nacionalni sport. To su uglavnom osobe koje u skoli nikada nisu pokazali posebnu inteligenciju. Ali oni napr. narucuju mobitele i misle se izvuci a da ih ne odplate, gomilaju 15 kg trave za dilanje kod kuce i izvlace se da imaju multiplu sklerozu..., uvjek sa nekom glupom pricicom s kojom se zele izvuci, najgore je da takvo ponasanje nase medije odobravaju i propagiraju. Kada bi se vise radilo a manje energije trosilo na raznorazne trikove, od osoba koje ni u skoli nisu znali pravilno racunati, vec bi napredak drustva bio mnogo veci. Ali komotnije je kukati i samosazaljijevati se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije