Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.04.2016. u 15:16

Tko bi u UN-u objasnio da je V. Pusić bila po volji SDP-u, a nije HDZ-u, koga to briga...

Iako je procedura nominacije Vesne Pusić za kandidatkinju za glavnu tajnicu UN-a razbjesnila hadezeovce dok su bili u oporbi, a podršku nije dobila ni od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Vlada HDZ-a i Mosta ipak nije povukla njenu kandidaturu. Koliko god su hadezeovci protestirali protiv Vesne Pusić, njima inače omražene političarke, pa se prije izbora bio pojavio i spin da će HDZ-ova Vlada kandidirati drugu osobu za tu funkciju, sada je ipak prevladao razum. U HDZ-u su pregrmjeli i to što je Zoran Milanović kandidaturu za Vesnu Pusić u UN poslao kao tehnički premijer i to što oko njena izbora nije postojao konsenzus svih ključnih političkih aktera. I to sve zato što bi povlačenjem njene kandidature počinili više štete nego što bi imali koristi. Tako bi se izblamirala Hrvatska i tko bi uopće u UN-u objasnio da Vesna Pusić nije po volji HDZ-u, a bila je SDP-u, i da zato ne može biti kandidatkinja. Vlada je zato postupila racionalno iako joj Vesna Pusić nije nimalo draža nego što je bila. Neki će reći da bi to sve skupa moglo imati veze i s HDZ-ovim koketiranjem s HNS-om radi prekrajanja saborske većine i neutralizacije Mosta, no ta je priča na dugom štapu pa u njoj ne treba tražiti dublje razloge neopstruiranja Vesne Pusić.

Jedina koja se još nije pomirila s time što je Vesna Pusić hrvatska kandidatkinja za UN jest Željka Markić, šefica udruge U ime obitelji, koja je neki dan poslala otvoreno pismo državnom vrhu s pitanjem je li Vesna Pusić kandidatkinja ove Vlade za glavnu tajnicu UN-a. Njeno su pismo ignorirali i Vlada i Ured predsjednice, pomirivši se s činjenicom da nema smisla minirati kandidaturu šefice HNS-a. Željka Markić je pak sastavila optužnicu protiv V. Pusić nabrojivši joj sve “grijehe” zbog kojih ne bi smjela biti u Ujedinjenim narodima.

Iako se premijera Oreškovića i Most veže uz Crkvu s kojom je povezana i Željka Markić, ovaj je primjer dobro ilustrirao da Vlada ipak može podržati i svog političkog neistomišljenika ako time čini manju štetu nego da s njim ide u rat do istrebljenja. 

>> Vlada će podržati Vesnu Pusić u utrci za glavnu tajnicu UN-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije