Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.06.2018. u 23:12

Jednokratni otpis 10.000 kuna glavnice odnosi se na samo 7000 od 325.000 blokiranih

Nakon godine dana neprekidnog i snažnog pritiska javnosti Vlada je konačno izišla s prvim mjerama koje bi trebale olakšati položaj blokiranih.

Ministri pritom napominju kako je riječ samo o početku procesa koji bi nesretnicima uhvaćenim u vrzino kolo dugova i prekompliciranog i preskupog ovršnog postupka omogućio da prodišu. I dobro da su to naglasili jer mjere koje su jučer predstavili teško da se mogu nazvati i grebanjem po površini, a kamoli sustavnim rješenjem problema. Jednokratni otpis 10.000 kuna glavnice je, kako mu i ime kaže – jednokratan i malo kome jamči izlazak iz blokade. Odnosi se na samo 7000 od 325.000 blokiranih.

Najsnažniji učinak Vlada očekuje od automatske obustave ovrha na dugovima starijim od tri godine koje u zadnjih šest mjeseci vjerovnici nisu pokušali naplatiti. Time bi s popisa blokiranih brisala 71.000 građana s blokadom od 32 milijarde kuna. No nejasno je što bi se takvom mjerom uopće moglo postići, osim privremenog “peglanja” statistike o blokiranima i njihovu dugu.

Naime, obustavom ovrhe dug ne prestaje postojati i vjerovnik će je u svakom trenutku moći pokrenuti ponovno ako procijeni da bi dužnik na računu mogao imati neki novac. Pritom će u prednosti biti banke, koje “u realnom vremenu” mogu pratiti stanje svojih dužnika, dok će ostali vjerovnici, po tko zna kojim kriterijima, morati procijeniti isplati li im se u nekom trenutku ići u ovrhu i unaprijed plaćati njezine skupe troškove.

A sami dužnici od ovrhe će biti sigurni samo dok na računu nemaju novca, a takvo stanje im je zajamčeno i bez ove Vladine mjere. Blokiranima preostaje još ubrzani osobni stečaj, no pitanje je hoće li država moći osigurati dovoljno ovršitelja za taj postupak, koji bi trebao obuhvatiti 120.000 ljudi. Sve u svemu, Vladine mjere za sada nam ne ulijevaju previše vjere u sustavno rješenje za blokirane. Problem je generirao loš Ovršni zakon i jedino njegova promjena može dokazati Vladinu predanost da pomogne blokiranima, a novi Ovršni zakon još čekamo.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
00:34 24.06.2018.

a ne slažen se!ovršni zakon je bija dobar za onoga za koga je pisan!koja je gov narska vlast ikad u hrvatskoj radila za građane!ti kuč kini sinovi rade za onoga ko in plača kampanje,putovanja,provizije.đubr ad je to pokvarena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije