Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.10.2018. u 14:18

U Skoplju, na izbornome mjestu u školi koja nosi Titovo ime, bilo je više novinara nego birača

U najkičastijem glavnom gradu na svijetu, kako mnogi nazivaju Skoplje zbog neoklasicističkih ukrasa na socrealističkim zgradama, nije bilo slavlja zbog rezultata referenduma jer na njega nije izišla natpolovična većina (50 posto plus jedan birač), pa prema tome nije uspio.

Pitanje na referendumu bilo je zapravo sastavljeno od tri pitanja, pa je i to možda razlog što birači nisu u većem broju izišli na glasačka mjesta. Jeste li za pristup Europskoj uniji i NATO-u, te za sporazum s Grčkom o nazivu države Sjeverna Makedonija, pitanje je koje mnogi stanovnici te eksjugoslavenske republike nisu mogli prihvatiti. Nekima se možda nije svidjelo ime, ali bi ušli u EU, drugi ne bi ušli u NATO itd. Tri pitanja u jednom pitanju mogla bi se opravdati time što bi Grčka ukinula veto na ulazak u euroatlantske integracije države koja bi se zvala Sjeverna Makedonija.

Pogledajte video - Pogledajte pjesmu zagrebačkih Makedonaca

Oporbeni VMRO-DPMNE protivio se imenu Sjeverna Makedonija te pozvao na bojkot referenduma, ali to ne znači da se protivi euroatlantskim integracijama.

Od ranog jutra znalo se da većeg odaziva neće biti. U središtu Skoplja na izbornome mjestu u školi koja nosi Titovo ime, bilo je više novinara nego birača. Dakako, još je prerano za zaključke, ali je evidentno da je oporba bila uvjerljivija u referendumskoj kampanji.

Njezina je retorika temeljena uglavnom na nacionalističkim pitanjima, na odbacivanju pridjeva u imenu države, odnosno na želji da sadašnji stanovnici nekadašnjeg područja Aleksandra Makedonskog budu priznati kao njegovi nasljednici, dakle Makedonci. U toj “nacionalističkoj” retorici nije bilo protueuropskih ili protuatlantskih naglasaka. A to što težnje stranke koja proklamira jedinstvo Makedonaca u Grčkoj tumače i kao teritorijalne pretenzije prema toj susjednoj zemlji, nije bitno.

Nikome se ne sviđa sporazum s Grčkom i nitko ne želi promjenu imena, ali se to mora učiniti kako bi se ušlo u EU i NATO. Na kraju ni VMRO ni drugi nisu slavili referendumski poraz. Uostalom, i što se ima slaviti? Ali na Balkanu slave se i porazi.

Ključne riječi

Komentara 3

LU
lunar777
15:46 02.10.2018.

Tomaševiću, svi Makedonci žele u EU, samo anacionalni ljevičari tj globalisti (tu ti spadaš) žele pod svaku cijenu, a desničari ne žele pod svaku cijenu.

DU
Deleted user
16:36 02.10.2018.

Tomaševiću..hoće li biti novaca za penzije sada u Makedoniji a Silvije komunjaro stara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije